Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, açlık grevlerinin sona ermesine ilişkin, ''Kamu üzerinden siyaset yapmak isteyenlerin, Türkiye'yi gerginliğe götürmek isteyenlerin ve bir kaos meydana getirmek isteyenlerin hevesleri kursağında kaldı. Bu sonuçtan ben çok memnunum'' dedi.

Arınç, İzmir'de uydu üzerinden yayın yapan Kanal 35 televizyonunun ''Gündem Özel'' programında iç ve dış siyasete ilişkin soruları yanıtladı.

İç ve dış olayların Türkiye gündemini etkilediğini, sadece Türkiye'de yaşanan toplumsal, ekonomik ve siyasi olayların değil, dünyadaki gelişmelerin de Türkiye'yi doğrudan etkilediğini dile getiren Arınç, ''Sayın Başbakanımız Mısır'da. Biz buralardayız. Pek çok bakan arkadaşımız ya seçim bölgelerinde ya da herhangi bir toplantıda bulunuyorlar. Hükümet olarak da dinamik bir hükümetiz. Parti grubumuz da dinamik. Hareketli Türkiye gündemini hareketli şekilde biz de takip ediyoruz'' diye konuştu.

Açlık grevleri

Arınç, cezaevlerinde sona eren açılık grevlerine ilişkin soru üzerine, bu yönde önce İzmir, ardından da diğer cezaevlerinden gelen haberin sevindirici olduğunu ifade etti.

Açlık grevinin 60 günü geçtiğini, greve katılanların bu süre boyunca nasıl buna devam ettiklerinin söz konusu edilmemesi gerektiğini dile getiren Arınç, olaya hep insani açıdan baktıklarını söyledi.

Arınç, son yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada da bu mesajı verdiğini belirten Arınç, şunları kaydetti:

''Geçtiğimiz Bakanlar Kurulu'ndan sonraki mesajlarımda meseleye insani açıdan baktığımızı, hepimizin hayatının değerli olduğunu ve açlık grevi ile vermek istenilen mesajın, böyle bir eyleme haklılık kazandırmayacağını, ama ne söylerseniz söyleyin, bizim bunları dinleyeceğimizi, bu talepleri demokratik ölçüler içinde karşılayacağımızı ifade etmiştik. Maalesef daha çok sayıda daha çok açlık grevine başlayanlar oldu. Sonra da BDP'li siyasetçiler muhtelif yerlerde Ankara'da, Diyarbakır'da destek olduklarını göstermek için açlık grevine başladılar. Eylem büyüdü, ciddi bir hale geldi. Bu bir ülkede tedirginlik meydana getirir, ama biz hükümet olarak bu eylemlere haklılık kazandıracak hiçbir olumsuz davranış içinde değildik. Öncelikle talepler konusunda, 10 yıldan bu yana Türkiye'de yaşayan tüm yurttaşlarımızın az olsun çok olsun, yanlış olsun doğru olsun, bütün taleplerini hukuk devletinin normları içinde karşılamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla hayatını ortaya koyarak, 'şu meseleyi gerçekleştirin' demenin hiçbir hukuki, ahlaki temeli de yoktur. Bireysel olarak başlayanlar olduğu gibi örgütün talimatıyla da bu işe girenler oldu. Tabii cezaevinde daha çok etkiye maruzlar.''

''Hevesleri kursaklarında kaldı''

''Eyleme katılanların kandırılmış olduklarına inanır mısınız'' sorusu üzerine, ''bu noktada etkilenmiş olduklarını söylemenin daha doğru olacağı'' karşılığını veren Arınç, şöyle devam etti:

''Kimse 'kandırıldık' diye kabul etmeyecektir. Hem bireysel kararları hem de bağlı oldukları örgütün talimatları onları daha çok etkilemiş olabilir. Bunu konuşmak yerine, bu eylemden vazgeçmelerinin daha doğru olduğunu söyledik. Sayın Başbakanımız da doğrudan BDP milletvekillerini hedef alan eleştiriler yaptı, ama grevde olanların eylemlere son verilmesini talep etti. Çok şükür, yaptığımız bazı temaslar, çalışmalar hayırlı şekilde sonuçlanmış oldu. Cezevinde açlık grevi yapan kalmadı. Bizim hükümetimizin ciddi duruşu ve kamuoyundan gelen tepkiler de etkili olmuştur. Kamu üzerinden siyaset yapmak isteyenlerin, Türkiye'yi gerginliğe götürmek isteyenlerin ve bir kaos meydana getirmek isteyenlerin hevesleri kursağında kaldı. Bu sonuçtan ben çok memnunum. Eylemin sona erdirilmesi konusunda katkı verenlerin sevindiklerini tahmin ediyorum.''

Eylem ve gösterilere müdahale

Bülent Arınç, ''yapılmak istenen protesto gösterileri ve eylemlere polisin izin vermemesi ve müdahale de bulunmasına'' ilişkin soruya da yanıt verdi.

Türkiye'de, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu olduğunu ve bu kanun çerçevesinde eylem yapmak isteyenlere bütün imkanlar tahsis edildiğini belirten Arınç, gösteri yapmak için sadece belli bir zaman öncesi müracaat etmenin yeterli olduğunu hatırlattı.

Arınç, sorunun bu kanun dışına çıkarak, ''Ben istediğim yerde yerde, istediğim eylemi yaparım, herkese zarar veririm, siz bana karışamazsınız' denmesinden kaynaklandığını ifade ederek, şunları söyledi:

''O zaman hukuk devletinin prensipleri ortaya çıkar ve izinsiz, kanunsuz eyleme hiçbir hükümet yetkilisi, hiçbir vali izin vermez. Dolayısıyla Diyarbakır'da, İstanbul'da başka yerde gelişi güzel herkese zarar verecek eylem yapanlara izin verilmez. Onlar sadece zarar vermeyi düşünüyorlar. Orada diyelim 3, 5, 10 kişi var ama dışarıda yüz binler var. Onların canlarının, mallarının huzurlarının da zarar görmesini devlet arzu etmez. Onları korumak adına da kanunsuz eylem yapanlara her zaman gerekeni yapar. Bazen panzer koyar, bazen barikat koyar. İkaz eder, öncelikle 'vazgeçin' der, dağılmalarını ister. Taşlı sopalı eylem olursa da biber gazından başlayarak, su fışkırtmak suretiyle gereğinde daha ağırını da yaparak bunları engellemeye çalışır. O görüntüler, izinsiz eylem yapmak isteyenlere devletin bir tavrıdır. Herkesin de bu açıdan devlete, güvenlik güçlerine yardımcı olması gerekir.''

''AK Parti'li grup da olsa aynı''

Hiç kimsenin kanunsuz gösteri yapamayacağını, AK Parti'li grup da bunun değişmeyeceğini dile getiren Arınç, ''AK Parti'li grup kanuni olmayan gösteri yapmaya kalksa güvenlik güçleri, vali onlara ihtarda bulunur. Vazgeçmezlerse aynı şekilde vazgeçirecek ve zarar vermeyecek her türlü çalışmayı yaparlar'' dedi.

Arınç, polisin müdahalesinden şikayetçi olan partilerin de bir şey yapmak isterken, olay çıkarmak isteyen marjinal grupların devreye girdiğine dikkat etmeleri uyarısında bulunarak, şöyle konuştu:

''O partiler aslında bir şey yaparken, ister CHP ister BDP olsun aşırı marjinal gruplar devreye giriyor. Bunların taşıdıkları flamalara bakarsanız, 'bayrak' diyemeyeceğim, bayrak Türk milletinin gönlünde özel önem taşıyan bir şeydir. Ama kendi ideolojik amaçlarını simgeleyen flamalarla bezlerle yola çıkan aşırı uçları görebilirsiniz. O aşırı uçların elinde ya silah, ya sopa ya taş vardır. Artık o eylem bir siyasi partinin eylemi olmaktan çıkıyor. Ben arzu ederim ki hiçbir siyasi parti, kanunsuz gösteri yapmasın. Çünkü, diğer gruplar bunu bir şekilde kullanıyor ve istismar ediyorlar.''