MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bahçeli, AK Parti iktidarının Mart 2014’teki yerel seçimleri Kasım 2013’e çekme girişimine destek vereceklerini açıkladı. Bahçeli ayrıca MHP Trabzon Milletvekili ve Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın’ın 4 Kasım’da yapılacak kongrede aday olacağını açıklamasının ardından parti içinde başlayan başkanlık yarışı hakkında “Yarışın içinde benim de olacağımı kimse unutmasın” dedi.
Önceki gün bir grup gazeteciyle özel sohbet eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme ilişkin diğer açıklamaları şöyle:


ADALETSİZLİK OLUR: Mart 2014’teki mahalli seçimler ve Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimi birbirlerini tamamlar halde gelişirse önemli adaletsizlik ortaya çıkar. Mahalli idareler seçim sonucu Cumhurbaşkanlığı seçimleri için istismar edilebilir. AKP mahalli idare seçimlerinin erkene alınması gibi bir öneriyi Ekim’de Meclis açılır açılmaz gündeme taşırsa MHP buna açıkça destek verir.


KANDİL’E OPERASYON: Kandil operasyonu hiçbir zaman ihmal edilmemeli, çünkü arka bahçesi orası. Orası güllük gülistanlık içerisinde olursa dışarıdakiler hertürlü şeyi yapar. Suriye’nin Kandil’e benzer yanı yok. Dümdüz yol. Sabah tankın birisi gitmiş olsa akşama kadar oraları dolaşır gelir.


SURİYE’DE GÜVENLİK KUŞAĞI: Suriye’deki muhaliflere karşı Türkiye’nin açmış olduğu şemsiyeyi bir türlü kabullenemeyen Suriye yönetimi elindeki Kürt kozunu Türkiye aleyhine kullanarak belli alanı bunlara terketmiş gözüküyor. Bunu, Kuzey Suriye’de bir Kürt oluşumunun ileride tekrar önleneceği şeklinde değerlendiremezsiniz. Buna hükümetin çözüm bulması gerekir.


Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması ve Türkiye açısından Suriye toprakları üzerinde bir güvenlik kuşağının oluşturulması lazım. Bu güvenlik kuşağının muhtemel kurulacak olan 4 parçalı bir Kürdistan’ın, Batı Kürdistan denilen Suriye topraklarındaki bir Kürt oluşumuna engel teşkil etmesi lazım.


DAVUTOĞLU, DEVLETİN AĞIRLIĞINI SIFIRLADI: Sayın Dışişleri Bakanı kalkıp Barzani’nin ayağına giderek Suriye’deki gelişmeler üzerinde devletin ağırlığını sıfırlamak gibi bir hataya düşmüştür. Diplomatik bir hata olmuştur. Sayın Bakan’ın yapması gereken Barzani’yi Türkiye’ye davet ederek gerekli talimatları vererek, ertesi gün göndermeleri lazımdı. Uyarsa mesele yok. Uymazsa gereğini büyük devlet olarak yapmanız lazım. Böyle bir davranış olsaydı Irak’ın merkezi yönetimiyle de herhangi bir sıkıntı olmazdı.


Türkiye’nin Irak’ın merkezi yönetimini karşısına alması büyük tehlike olur. Kısa dönem tercihlerle Irak’ı yönlendirmeye kalkarsanız bir başka yerdeki sıkıntı farklı bir konuma Türkiye’yi götürebilir.
BARZANİ’NİN UKALALIK DÖNEMİ: (‘Kürtler Suriye’de belediye başkanı atamış’ hatırlatması üzerine) Barzani ve PKK çok büyük bir heves, cesaret ve buna paralel olarak ukalalık dönemi yaşar hale geldi. ‘Kürtler tüm Türkiye’ye karşı çarpışır’ diyorlar, denesinler bakalım.


KERKÜK’Ü ZİYARETİ GÖSTERMELİK KALMASIN: Dışişleri Bakanı’nın Kerkük’ü ziyareti, moral verici konuşmalar yapması bizi ziyadesiyle memnun eder. Ama göstermelik ziyaret olarak kalmamalı, arkası getirilmeli. Rol çalma olarak görmüyorum çünkü oyunun içinde biz yokuz.


YARIŞTA ADAYIM, KİMSE UNUTMASIN: (Koray Aydın gibi partiye davet ettikleriniz size karşı aday oluyor’ sorusu üzerine) Davete icabet ederek partiye katılmış olan değerli kardeşlerimizin yönetimi paylaşmaları, aday olmaları en tabi hakkıdır. Yeter ki MHP’ye yakışır bir uslup ve güzellik içinde çalışmalarını sürdürmelerinde yarar var. Kim aday olacaksa hepsine başarılar diliyorum. Ama yarışın içinde benim de olacağımı kimse unutmasın.

Gazetecilerle iftar
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara Çukurambar’daki ünlü bir restoranda bazı MHP muhabirleriyle birlikte iftar yemeği yedi. Bahçeli iftar sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kadın cumhurbaşkanı adayı çıkarırız
MHP Genel Başkanı Bahçeli, gazetecilerin “CHP ile ortak kadın cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını söyleniyor” sorusu üzerine, şu yanıtı verdi: “MHP bir kadın cumhurbaşkanı adayı çıkartmak için bir başka partiye ihtiyaç duymaz. Kadına olan saygısı diğerlerinden geri değildir.”

Alevi ve sünnilere ihanet’
Bahçeli, son dönemde Alevilere karşı yapılan saldırılarla ilgili, “Mezhep temelli çatışmayı körüklemek Alevi, Sünni kardeşlerimize ihanettir. Irak ve Suriye’deki temel unsurların vahşice birbirlerini katlettikleri ortamda, benzerini Türkiye’de arzulamak zihni sapıklığın ötesinde bir durumdur. Bunu körükleyen insanlara acıyorum; zavallılardır” dedi. Bahçeli Dörtyol’da polislerin tehşis edilmesiyle ilgili ise “AKP’nin ilk yapacağı, milletvekilini oğlu ile beraber emniyet mensuplarının karşısına çıkartıp hepsinden özür diletmektir” diye konuştu.

Şemdinli Suriye ve Irak gibi olur
Şemdinli’de meydana gelen olay, Güneydoğu Anadolu’da veya Türkiye üzerinde oluşturulmak istenen bir özerk bölge, federal yapı veya tamamen bağımsızlık hedefiyle belirlenmiş olan coğrafyanın önemli bir ucudur.
Yani yavaş yavaş halı yıkama, halı dövme, halı temizleme politikası gereği, bir yerde kurtarılmış bölgeler oluşturma faaliyetinin başlatılmış halidir. Eğer Türkiye bu alanı mücadelede kaybederse sonucu, Suriye ve Irak gibi olur. Eğer Şemdinli’de belli bir alanı PKK kendisi için egemenlik hakkını kullanabilecek bir alan olarak görmeye başlarsa ondan sonraki aşama bu alanın genişletilmesi sürecidir. Felaket olur. Sıcak çatışma başlatan PKK, Suriye’deki çatışmaları göstererek BM’nin müdahalesini isteyecektir. Yani ‘Bizde de bak görüyor musunuz 1 aydan beri TSK ile çatışıyoruz’ diyecek.


Orada bir avuç PKK’yı bütün Kürtler olarak tanımlayıp olayı bir iç savaşa doğru götürmek istiyorlar. Neye malolursa hükümet gereğini yapmalı. Halkla, teröriste birbirinden ayırarak terörün kökü kazınmalı. Bu süretçe sivil toplum ve siyasi partiler, hükümete gerekli desteği vermeli. İktidar yanlış politika uyguladı falan... Memleket elden gittikten sonra iktidar olsa ne olur olmasa ne olur. Sabırlı, dikkatli olmak lazım, devlette kusur aranacak dönemde değiliz.