AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Faik Burakgazi başkanlığındaki işadamları heyeti ile Mersin’de mukim Fahri Konsolosları makamında kabul etti.
Bağış, burada yaptığı konuşmada, Mersin’in konumunun Türkiye’nin AB süreci için önemli olduğunu belirterek, dünyada üç semavi dinin mensuplarının mezarlarının yan yana olduğu başka bir şehir olmadığını söyledi.

Mersin’de farklı inançlardan insanların huzur içinde birlikte yaşadığını kaydeden Bağış, "Mersin’in mesajının AB’nin bugün içine düştüğü ırkçılık, ayrımcılık, İslamofobya, antisemitizm gibi sorunlarından kurtulması için çok önemli bir çıkış yolu olacağına ben yürekten inanıyorum" dedi.

Mersin limanından çıkan her geminin Türkiye’nin barış mesajını tüm dünyaya ulaştırdığını dile getiren Bağış, Suriye’de ve bölgede yaşanan olayların Mersin’in önemini daha da ortaya çıkardığını söyledi.

"Ama tabi herkes gider Mersin’e Avrupalılar da bu ara gidiyor tersine, hala Türkiye’nin önemini anlayamayan bir zihniyetle karşı karşıyayız" diye konuşan Bağış, "Tabi Türkiye’ye karşı bir takım ülkelerin oynamaya çalıştığı oyunlara karşı da Silifke’nin yoğurdunu da üfleyerek yiyoruz" dedi.

Türkiye’nin ekonomik büyümesini de değerlendiren Bağış, Türkiye’nin büyüme hızının Avrupa’nın 6 katı olduğunu, OECD rakamlarına göre de 2020’ye kadar böyle devam edeceğini ve sonunda Türkiye’nin Avrupa’nın ikinci en büyük ekonomisi olacağını ifade etti.

-Zürih savcılığının kararı-

Bağış, kabulde gazetecilerin sorularını da yanıtladı. İsviçre’de savcılığın, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasaya aykırı sözlerinden dolayı soruşturma açılmamasına karar verdiğinin hatırlatılması üzerine Bağış, Türkiye Cumhuriyeti’nin 75 milyon vatandaşının her birinin söz konusu soruya aynı cevabı vereceğini ifade etti. Bağış, "Ben bu konuyu ilk günden bu yana çok önemsemedim. Akıl akılsızlığa üstün gelmiştir. Doğru olanı yapmışlar. İsviçre’nin de kendi imajı açısından bu karar daha doğru bir karar olmuştur. Hayırlı olsun diyorum"

-Vize muafiyeti çağrısı

Bağış, Türk vatandaşlarının AB’ye vizesiz seyahat edebilmesi için dün yaptığı çağrıya herhangi bir cevap gelip gelmediğinin sorulması üzerine de henüz herhangi bir yanıtın gelmediğini söyledi.

Bağış, "AB üyesi ülkelerin içişleri bakanlarının 26 Nisan’da Lüksemburg’da yapacakları Zirve’de bu konuyu ele almalarını ve artık Avrupa’nın çıkarlarını gözeterek doğru kararı vermelerini ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan vizelerin kalkması için gerekli müzakerelerin başlaması için ilgili adımları atmalarını bekliyoruz. Ümit ederiz ki Avrupalılar kendi çıkarlarını gözeterek bu konuda gerekli adımları atarlar" dedi.

Bu akşam Romanya’ya haftaya da Malta’ya gideceğini anlatan Bağış, buralardaki temaslarında da bu konuya ağırlık vereceğini ifade ederek, "Durmak yok bastırmaya devam diyoruz, eninde sonunda bu vizeler kalkacak arkadaşlar" diye konuştu.

-Cezerye espirisi

Bağış, konuşmasının ardından Mersin heyetinin kendisine cezerye hediye etmesi üzerine de "Ben bunu yersem Avrupalıların tozunu attırırım" diye espri yaptı.