Bayraktar, yaptığı açıklamada, bugün Meclis Genel Kurulunda görüşmelerine başlanacak tasarıyla, Türkiye'de afet riski taşıyan yapıların ve bölgelerin dönüşümünü sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Tasarının, vatandaşların can ve güvenliğini korumaya yönelik bir düzenleme olduğunu belirten Bayraktar, ''Bu, Anayasa'nın sosyal devlet ilkesi doğrultusunda devlete verdiği, vatandaşın canını ve malını korumaya yönelik görevin yerine getirilmesidir. Bu nedenle söz konusu düzenleme salt bir kentsel dönüşüm olarak algılanmamalı. Yaptırım gücü fazla olan, vatandaşı koruyan, kucaklayan, kollayan ve sosyal dokusu önde olan bir yasadır'' diye konuştu.

Tasarıdaki temel amaçlarının, olası bir depremde yıkılma ihtimali bulunan binaların boşaltılarak kontrollü bir şekilde yıkımını gerçekleştirmek ve vatandaşa daha güvenli yaşam alanı imkanı sunmak olduğunu anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
''Biz bu yasada, 'bir arsada bina yapalım' amacını gütmüyoruz. Herhangi bir arazide kentsel tasarım yapıp bina yapalım diye bir gayemiz yok. Maksadımız, risk taşıyan binaları Türkiye'nin şehirlerinden, kasaba ve köylerinden söküp atmaktır. Yasadaki temel odak bu.Bakanlığımız, binaların sağlamlığını kontrol etmesi için teknik heyete lisans verecek. Bu heyet yetkili olacak. Vatandaşa, 'Bu teknik ekibe binanı kontrol ettir' diyeceğiz. Binanın sağlam olmadığı ortaya çıkarsa vatandaşa, 'Bu binayı yık' diyeceğiz ve belli bir süre vereceğiz. Bina yıkıldığı zaman içinde kiracı varsa ona kira yardımı vereceğiz. Hak sahibi varsa ve maddi durumu müsait değilse ona da ev alması için kredi imkanı sağlayacağız. Vatandaştan, binasını yıkıp orayı boş arsa haline getirmesini isteyeceğiz. Devlet olarak ona imar yönünden, gayrimenkul sertifikası verme yönünden destek olacağız. Eğer konutunu kendi yerinde yapmak isterse bunu da destekleyeceğiz. Bunu, elimizden gelen imkanlar kapsamında yapacağız. Bütçemiz ne kadar el veriyorsa, ne kadar kaynak buluyorsak.''

-''Yıkmazsa biz yıkacağız''-
Bayraktar, binasını yıkma konusunda bütün talep ve tebliğlerine rağmen vatandaşın bunu yerine getirmemesi halinde farklı bir prosedür uygulayacaklarını ifade etti.
Bakan Bayraktar, yıkım konusundaki ilk tebliğden sonra hak sahibine süre vereceklerini, bu sürenin bitiminde yıkım gerçekleşmez ise ikinci bir yazılı tebligatta bulunup yeniden süre tanıyacaklarını belirterek, ''Vatandaşa, 'binanı yıkmazsan biz yıkacağız' uyarısında bulunacağız. Halen yıkmama konusunda ısrar ederse vali ve kaymakamların kontrolü altında belediye veya TOKİ marifetiyle bu binaların tahliye edilip yıkımını sağlayacağız. Ve vatandaşa gerekli desteği vereceğiz'' diye konuştu.
Bayraktar, bu çalışmaları yaparken bütçeden kaynak isteyeceklerini, bunun yanında kendi kaynaklarını da üretmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.