Bakan Bayraktar, İtalya'nın Napoli kentinde bu yıl 6'ncısı düzenlenen Dünya Kentsel Forumu'nun ''Bakanlar Oturumu'nda yaptığı konuşmada; ''Bugün dünyaya baktığımızda, Afrika'da insanların yüzde 35'i, Asya'da yüzde 40’ı ve toplamda dünyadaki 7 milyar nüfusun da yarısı şehirlerde yaşıyor. Fakat giderek bu sayı artacak, hem nüfus hem de bu artan nüfustan dolayı şehirlere yüksek oranda göç olacak. En çok dikkat etmemiz gereken husus, dünyadaki yoksullar olmalıdır. Yoksulları rahat bir ortama kavuşturmadıkça, yoksullar için rahat bir yerleşim elde etmedikçe, üzerinde yaşadığımız dünya huzuru yakalayamayacaktır'' dedi.

Özellikle Kuzey yarı kürede yaşayanların, güney yarı küreye sadece maddi bakımdan değil, aynı zamanda bilgi alışverişi konusunda da yardım etmek zorunda olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, ''Dünya milletlerinin refaha kavuşması için daha çok birbirimizin elinden tutmalıyız. Daha çok yardım etmeliyiz. Yoksul insanların, barınmak için parası olmayan insanların elinden tutmak zorundayız. Yoksa hem şehirlere göç hem de yoksul ülkelerden zengin ülkelere illegal göç devam edecek'' diye konuştu.

Bakan Bayraktar, Almanya'nın nüfusunu, yüzölçümüne oranla çok iyi dağıttığını ve ülkede 7-8 milyonluk bir kent bulunmadığını, buna karşın güney yarı küredeki ülkelerde bulunan büyük şehirlerin nüfuslarının çok fazla olduğunu, bunun da sıkıntı yarattığını kaydetti.

-''Bu tarz forumlar çok faydalı''-

Bakan Bayraktar, ''Kentlerden bahsediyoruz. Aslında dünyada bütün yerleşim yerleri hızla kent haline geliyor. Dünya bunun farkında değil. Bir taraftan şehirler büyürken, diğer taraftan da köy niteliğindeki yerler şehir statüsü kazanıyor. Köylerde atık su tesisleri, kanalizasyonlar inşa ediliyor, çöpler toplanıyor, okullar, hastaneler kaliteli hale geliyor. Köylerin yolları asfaltlanıyor. Artık şimdi tüm yerleşim birimleri, daha bir şehir haline geliyor'' dedi.

Bakan Bayraktar, gelişmiş ülkelerde insanların şehrin gürültüsünden kaçarak banliyöye gittiğini, gelişmemiş-gelişmeye çalışan ülkelerde ise kırsaldan gelen insanların şehir kenarlarındaki varoşları oluşturduğuna işaret etti.

''Kadıköy, Bakırköy, Yeşilköy'' gibi İstanbul'un ilçelerinin adlarının sonunun hep ''köy'' olduğunu ancak bunların şehirle iç içe yerler olduğunu örnek olarak gösteren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Köyler de hızla şehirleşiyor. Dünya bir büyük köy haline geliyor. Bu forumlarda bunları tartışmanın çok ciddi katkısı olacak'' ifadesini kullandı.

Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin 1996 yılında 2. HABITAT toplantısına ev sahipliği yaptığını, 2016'da üçüncüsüne de talip olduklarını belirterek, konferansın İstanbul'da yapılmasıyla çok daha ciddi gelişme kaydedeceklerini ifade etti.

Bakan Bayraktar, 6. Dünya Kentsel Forumu'nda Bakanlar Oturumu ve Belediye Başkanları Oturumu'nu takip ettikten sonra, forum kapsamında bazı ülkelerin açtığı stantları gezdi ve bilgi aldı.