Bakan Çelik, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kameraman Cüneyt Ünal'ın Suriye'den CHP milletvekilleri tarafından getirilmesine yönelik yaptığı eleştiriye CHP'lilerin tepki göstermesine yanıt veren Bakan Çelik, "İzlediğim için söylüyorum. Gerçekten mahpus olmuş, gerçekten çile çekmiş arkadaşımızın getirilmesi takdire şayandır. Ben televizyon programlarına çıkarılmasını doğru bulmuyorum. Son derece insani bir davranış. Keşke evine aynı nezaketle götürülseydi daha şık olurdu" dedi.

Muhalefetin Türkiye'de işsizlik olduğuna yönelik eleştirilerine de yanıt veren Bakan Çelik, "Tam tersini söylüyorum. Türkiye'de işsizlik yok" diye konuştu. Çelik'in sözlerine itiraz eden CHP'li vekiller, "Manşeti verdiniz" karşılığını verdi. Bunun üzerine Çelik, "Son 10 ayda 345 bin, bu ay ise 37 bin açık işi karşılayamadık" dedi. Bakan Çelik'in bu açıklamalarına CHP'li Süleyman Çelebi, "Bundan sonra işsiz olanı size göndereceğiz" karşılığını verdi.

İş kazaları ile ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Çelik, bu konuda birçok yasa çıkardıklarını, İş Güvenliği Yasa Taslağı'nın da yasalaşmasının bu önemli sorunu çözeceğini ifade etti.
Kıdem tazminatı konusunda yöneltilen sorular üzerine Bakan Çelik, şu andaki durumun emeğin, çalışanın aleyhinde olduğunu söyledi. Çelik, kıdem tazminatından alt işverende çalışanların yararlanması için çalışmaların devam ettiğini, bu görüşülürken kıdem tazminatı fonunun da görüşülmesi gerektiğini söyledi.

İşçi ve memur arasında yapılan ayrıma ilişkin eleştiriler için ise Bakanı Çelik, bunun anayasada 'çalışanlar' olarak ifade edilmesinin doğru alacağını söyledi. Yeni anayasa çalışmalarını anımsatan Çelik, "Siyasi partiler bunu anayasaya koyarsa bu ayrımcılık ortadan kalkar" dedi.

Bakan Çelik, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusunda genişleme yapılacağını, daha önce diğer kurumlardan 200 bin personelin kadroya alındığını, belediyelerdeki sözleşmeli personel için de çalışma yaptıklarını söyledi. Muhalefetin taşeronlukla ilgili sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, "Taşeron işçilerle ilgi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özel istihdam bürolarının yapılanmasından yanayım. 324 istihdam bürosu faal durumda. Bunların yararı kayıt dışılığı önlemeye yönelik. Ev işlerinde çalışan ve mevsimlik işçilikte kayıt dışılık var. Ama istihdam bürolarında emeğin köleliğe dönüştürülmesini ben de doğru bulmuyorum" şeklinde konuştu.

Sağlık karnelerinin kaldırılmasının ardından TC kimlik numarası ile yapılan muayenelerde istismarın yapıldığını belirten Çelik, "Burada istismar var. Bunun için de avuç içi damar izi getirdik" dedi. Çelik, bunu hastanelerin kendisinin alacağını söyledi. SGK'lıların doğrudan özel hastanelerde diş tedavisini yaptırmalarına ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Çelik, "Çerçevesini çizdik. Ama uygun bir ortam bulmaya çalışacağız. İşin ekonomik boyutu var. Biz bakanlık olarak ağız ve diş sağlığına, hastalıkların önlenmesine önem veriyoruz" diye konuştu.

Gazetecilerin yıpranma payına ilişkin soru üzerine Bakan Çelik, fiili hizmet zammına ilişkin çalışmaların olduğunu söyledi. Çelik, "Bunu da çok uzatmak niyetinde değiliz" dedi.