Şimşek, "Terör örgütünün 'Kürtlerin hak ve özgürlüğü' gibi derdi yok. Böyle bir dertleri olmuş olsaydı. Suriye'deki Kürtlerin daha düne kadar kimlikleri yoktu. Niye bu ülkede terör yoktu. Çünkü bunların derdi başka." dedi.


Tarifeli uçakla Batman'a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Batman İl Başkanlığı Meclis Danışma Toplantısı'na katıldı. Yeni Kültür Merkezi konferans salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasının tamamını da terör olaylarına ayırdı.


PKK'nın son günlerde şiddeti tırmandırdığına dikkat çeken Bakan Şimşek, "Türkiye ne zaman, demokrasi anlamında hak ve özgürlükler anlamında ilerleme kat etse terör olayları artıyor. Bu da akla PKK'nın taşeron bir örgüt olduğunu net bir şekilde gösteriyor." diye konuştu.


Suriye'de yaşayan Kürtlerin daha düne kadar kimliklerinin olmadığını Başbakan Erdoğan'ın girişimleri sonucu son dönemde bu sorunun giderildiğini anlatan Bakan Şimşek, Türkiye'de temel hak ve özgürlükleri artırdıklarını ancak buna rağmen terörün azalması gerekirken tersine artış gösterdiğini bunun büyük bir çelişki olduğunu ifade etti. Bakan Şimşek, şöyle konuştu: "Ben size bir soru sorayım. Hemen yanı başımızda Suriye var. Düne kadar oradaki kardeşlerimize nüfus cüzdanı dahi verilmemişti. Peki Suriye'de PKK terörü var mıydı? Yoktu. Eğer şiddetin sebebi 'Kürtlerin hakkı hukuku, Kürtlerin özgürlüğü, kültürel hakları' ise yıllarca kimliği dahi verilmemiş vatandaşlığı dahi kabul edilmemiş. Suriye'de Kürtler yok muydu? " şeklinde konuştu.


'Eğer şiddetin sebebi Kürtlerin hakkı hukuku ise özgürlüğü ise Türkiye'de bu kadar temel hak ve özgürlüklerde bu kadar iyileşmenin yaşandığı bir dönemde neden şiddet artıyor.' diye soran Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü: "AK Partiyle yıllarca süren red, inkar ve asimilasyon siyaseti son buldu. Geçmişte ağırlıklı olarak bu bölgede hatalı uygulamalar yapılmış, mağduriyetler ortaya çıkmış, yanlışlar yapılmış. Ama biz bunlara son verdik. Hatta 90'lı yıllarda veya öncesinde şu veya bu şekilde zarar görmüş vatandaşların sadece manevi olarak yaralarını sarmakla kalmadık, maddi olarak da terör tazminatını biz getirdik. Terör tazminatı altında katrilyonlarca para ödendi."


Geçen 10 yılda yapılanların görmezden gelinmesini eleştiren Bakan Şimşek, hiç adım atılmayan dönemde terörün şiddetin dozunu azalttığını ve hiçbir hakkın verilmediği ülkede asla şiddete başvurulmadığının altını çizerek şunları söyledi: " Tamda özgürlüklerin arttığı ülkenin güçlendiği bir dönemde siz kalkacaksınız şiddeti artıracaksınız. O zaman akla şu geliyor. 'Bunların hakla özgürlükle bir alakası yok. Bunların derdi başka. Bakın Türkiye 90'lı yılların sonunda 2000'li yılların başında terörün en az olduğu dönem. İlginçtir o dönemde Türkiye'nin en zayıf olduğu dönem. Kendi iç krizlerini yaşadığı bir dönem. Ne zaman Türkiye bölgesel olarak ekonomik olarak küresel anlamda güçlense hemen harekete geçiyorlar."