Kamu ya da özel tüm internet alt yapısı ile siber güvenliğin, Ulaştırma Bakanlığı'na 'emanet' edilmesini öngören Bakanlar Kurulu kararı imzaya açıldı.
Bakanlar Kurulu'nda görüşülen resmi eylem planına göre 'siber mevzi savaşı' ve 'siber manevra savaşı' başlatılacak.
Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, dünyada ve Türkiye'de siber saldırıların her yıl katlanarak arttığına işaret ederek, "Bu konuda yapılan bir çalışmaya göre 2010 yılında dünyada 3 milyar saldırı gerçekleşti. 2011 yılında bu sayı 5.5 milyara kadar ulaştı" dedi.
Kaynaklar, saldırıların aralıksız devam ettiğini belirterek, saldırganların bir ülkeyi savunmasından bankacılık sistemine, enerji alt yapısından belediyecilik hizmetlerine uzanan bir alanda felç edecek biçimde hedef alabileceğine işaret etti.
BAKANLAR KURULU KARARI ÇIKARILACAK
Bu amaçla hazırlanan ve kamu ya da özel tüm internet alt yapısı ile siber güvenliği yönelik önlemlerin Ulaştırma Bakanlığı'nın koordinasyonunda alınmasını öngören Bakanlar Kurulu kararı imzaya açıldı.
ÖNCE 'MEVZİ SAVAŞI'
Ulaştırma Bakanlığı, Bakanlar Kurulu kararının yayımlanmasının hemen ardından siber güvenliğin sağlanması ve hacker tehditlerine karşı 'mevzi' ve 'manevra' savaşı başlatacak. Mevzi savaşı kapsamında, tüm internet ve bilgi iletişim alt yapısı güçlendirilecek. Ulaştırma Bakanlığı'nın öngördüğü önlem ve mücadele yöntemleri, kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulamaya konulacak. Güvenlik duvarları yükseltilecek. Sisteme sızmaları kolaylaştıran açıklar ve delikler kapatılacak. Etkin mücadele için alt yapı hazır tutulacak.
SONRA 'MANEVRA SAVAŞI'
'Manevra' savaşı için alt yapı sürekli hazır tutulacak. Hacker ya da sisteme yönelik gündeme gelen diğer tehditler, manevra savaşıyla anında bertaraf edilecek ve etkisizleştirilecek. Saldırganlara göz açtırılmayacak.
ULUSLARARASI BOYUTU DA VAR
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kısa süre önce Ankara'da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) orgazine ettiği ‘Siber Kalkan Tatbikatı 2012' programında siber güvenliğin uluslar arası boyutuna dikkat çekmişti.
Bu saldırılar sonrasında durumun vahametinin gittikçe ortaya çıktığını belirten Yıldırım, "Eskiden 'boş ver yalan dünya' diyorduk, şimdi 'boş ver sanal dünya' diyemiyoruz. Çünkü sanal dünyada yapılacak saldırı, atak, tüm hayatımızı bozuyor. Birey olarak değil, ülke olarak da ciddi sorunlar yaşayabiliyoruz. Bırakın ülkeyi, dünya güvenliği de tehdit altında. O yüzden uluslararası işbirliği çok önemlidir. Bunun yanında ulusal düzeyde mutlaka farkındalık oluşturmakla beraber etkin koruyucu tedbirleri almak mecburiyetindeyiz" demişti. Bakanlığın, siber saldırılara karşı uluslararası işbirliğini artırmayı ve mücadeleyi uluslararası boyuta taşımak için de girişimlerinin sürdüğü öğrenildi. (haberturk)