Başbakan Ahmet Davutoğlu, programı öncesi Hacı Bektaşi Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cem Evi’ni ziyaret etti.

PİR SULTAN ABDAL'IN ÖNÜNDE FOTOĞRAF
Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu Cem Evi önünde bulunan Pir Sultan Abdal heykeli önünde fotoğraf çektirdi.

Davutoğlu Tunceli Üniversitesi'nde Alevi paketi olarak bilinen açılımla ilgili açıklamalarda bulundu. Davutoğlu'nun Tunceli'de yaptığı bu konuşma Alevi hakları açısından tarihi nitelikte..

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

''ZAZA VE KÜRT KARDEŞLERİME SELAM GETİRDİM''
''Zaza ve Kürt kardeşlerime selam getirdim. (Davutoğlu, rektörün Zazaca selamına Zazaca cevap verdi.) Yüzlerce yıl bu topraklarda Kürtçe, Zazaca konuşulan dillerin yasaklanmasının anlamı var mı? Biz yola çıkarken yeni Türkiye dedik.

Hacı Bektaş'ta yaptığım Dersim açıklamasının tepki çekeceğini biliyordum. Acılarımızı anlamayan gönlümüzün diline hitap edemeyecektir. Gönülden gönüle konuşanları tercümana ihtiyaç yoktur. Onlarca yıl Türkiye'de herkes bir şeyleri sakladı. Her şeyi açıklama dile getirme vaktidir.

TÜRKİYE'DEN GİTMEK ZORUNDA KALMIŞ OLANLAR DÖNSÜNLER
Dinlediğimiz o güzel şarkıları Kemal Burkay'a ait olduğunu çok sonra öğrendik. Kemal Burkay davetimiz, çağrımız üzerine ülkesine döndü. Buradan bir kez daha çağrısında bulunuyorum dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye'den gitmek zorunda kalmış olanlar ülkelerine dönsünler.

Dünayanın neresinde olursa olsun herhangi bir şekilde toprağını terketmiş durumunda olanlara kapımız ve gönlümüz açık.

BU ACILAR BİRDAHA YAŞANMAMALI
Hiçbir şekilde bu topraklarda bir daha bu acıların yaşanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Geçmiş acılarla yüzleşmek aynı zamanda geçmiş muhabbetlede kucaklaşma gerçekleşir.

GEREKİRSE ÖZÜR DİLEME ERDEMİNİ GÖSTERİRİZ
Geçmiş acılar dolayısıyla ve acılar dolayısıyla gerekirse özür dileme erdemini gösteriririz. Ben buraya Başbakan ve bir vatandaş olarak geldim. Başbakan olarak her zaman konuşur ve sorumluluğumuz bilincindeyiz. Başbakan vasfından önce bu toprakların evladıyız ve sadece insanız. Eşrefi mahlükatız ve insana hitap etmeyen hiçbir şeyin kalıcığı yoktur. Biraz önce Yavuz Bingöl üstadımızı dinledik gönle dokunan herşey insana dokunur.

TERCÜMANA İHTİYACIMIZ YOK
Biz eğer dilden kulağa konuşsak olsaydık tercümana ihtiyacımız olurdu gönülden gönüle konuştuğumuz için tercümana ihtiyacımız yok. İşte biz yaraları sarmak için geldik siytaset eğer yaraları sarıyorsa siyasettir.

ACILAR TEK BİR YERDE YAŞANMADI
Bu acılar tek bir yerde yaşanmadı. Aman oğlum kendini gösterme kendini belli etme yetmişli yılllarda bütün o hareketlerin içinde yer aldım annem okula giderken aman öne çıkma derdi bu bir korkunun göstergesiydi.

ŞİMDİ SAKLANMA VAKTİ DEĞİL
Aslında herkes bir şeyleri sakladı, onlarca yıl bu topraklarda. Şimdi saklanma vakti değil, şimdi herkesin onurla, gururla öne çıkıp ne düşüncedeyse, ne ideolojideyse, hangi etnik veya mezhebi veya dini arka plandan gelmişse gururla, onurla bunları dile getirme vaktidir.

SADECE DERSİM'İN ADI DEĞİŞMEDİ
Dersim isminin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ama zannedilmesinki bu isim değiştirmeler sadece burada yaşandı. Tek tipçi anlayış her yerde yaşandı. Bunu yaparlarken zannetmeyinki sadece Dersim'de yaşandı. Dersim nasıl Tunceli olduysa bizim de köylerimizi isimleri değişti.

BÜTÜN KİMLİKLERİ SELAMLIYORUM
Dedem okulda yanlışlıkla soruya bismillah diyerek başladığı için dedemi alıp götürüyorlar. Eğer biz başkalarının acılarını örtüp kendi acılarımızı ön plana çıkarırsak dediğim ahidleşmeyi yapamayız. Alevi Kürt bütün kimlikleri selamlıyorum.

BU ZİHNİYETİ TEMSİL EDEN ZALİMDİR
Bari benden önce oğlumu idam etmeyin önce beni öldüren diyen adamın gözleri önünde oğlunu idam eden zihniyet kimi temsil ederse etsin zalimdir. Acılar tek taraflı olmadığı gibi hapislerde tek taraflı değil. Kendi vatandaşından korkan bir devlet iç tehdit tanımlaması yapan bir devlet aslında kendisini hedef almıştır. Biz hiçbir vatandaşımızı iç tehdit olarak algılamayacağız. Şuan huzurunuza olan Başbakan bile 28 Şubat sürecinde ünüversitelere davet edilmedi.

GIDA AMBARGOSU UYGULANDI
Tek parti zihniyeti Tunceli'ye gıda ambargosu uyguladı. Halk yolda durdurulup gıda kontrolleri yapılıyordu. Devlet milleti adam etmek için değil hizmet etmek için vardır. Bir halka gıda ambargosu uygulamak ne demek?

Kılıçdaroğlu ve eşine bir kez daha baş sağlığı diliyorum. Aradım telefonda da görüştüm.

DAR KALIPLARIN DIŞINA ÇIKILMALI
Biz yeni bir çığır açmalıyız bunun üç başlığından size bahsetmek istiyorum. Çalıştayların hepsini okudum. Çalıştayların işe yaramadığını düşünemeyiz. Bir sorunun açıkça konuşulmasını sağladı. Buradan birkez daha sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Öncelikle piskolojik eşiğin aşılması gerekir. Dar kalıpların dışına çıkılması gerekir. Dersim'deki dil ile Konya'daki dil farklılaşıyorsa birlik oluşturamazsınız.

Birbirimizin gözleri içine bakalım ve birbirimize muhabbet ikram edelim. Eğer ikrar Hak Muhammed Ali ise bize o yolun yolcusuyuz. Buraya ikrar vermeye geldim.

DEVLETİN RESMİ İDEOLOJİSİ OLMAYACAK
İskilipli Atıf Hoca ile Seyit Rıza'nın idama yürüyüşlerindeki temel ortaklık, devletin resmi ideolojisinden farklı düşünmekti. Biz şunu diyoruz, bundan sonra devletin resmi ideolojisi olmayacak. Devletin bir tek, milletle bağı ve aidiyeti olacak. Milletin, toplumun her kesimiyle bağı olmayan bir devlet resmi ideolojiyle yaşayamaz. Resmi ideolojinin dayattığı tarih anlayışıyla da gelecek inşa edilemez. Hep beraber konuşacağız, kızmadan, öfkelenmeden. Hepimizin yaşadığı acıları paylaşarak konuşacağız.

ZAZA DİL VE EDEBİYATI İLK MEZUNLARINI VERECEK
Eğer ikrar Hak Muhammed Ali ise bize o yolun yolcusuyuz. Buraya ikrar vermeye geldim. Gelin hep beraber ortak bir kültürel etkilemiş alanı oluşturalım. Önümüzdeki sene Zaza Dili ve Edebiyatı ilk mezunlarını verecek.

''DERSİM'DEKİ ESKİ KIŞLA MÜZE OLACAK''
Dersimli kardeşlerime bir müjde. Dersim'de eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adıda Dersim Müzesi olacak, bunun için gerekli talimatı verdik. Yine bütün ziyaret yerlerinin yolları yapılacak ve hepsi restore edilecek. Ve rektörümüz üniversitenin adının Munzur Üniversitesi olmasını istedi ve olacak.

EŞİT VATANDAŞLIK FİKRİ BENİMSENMELİ
Psikolojik eşikleri aştıktan sonra hepimizin üzerinde durmamız gereken husus eşit vatandaşlık fikrini benimsemek. 12 yıl içinde Türkiye'de antidemokratik uygulamaları kaldırdık. İşkenceleri kaldırdık. Tek bir işkence vakası yoktur ülkemizde. Köye dönüşün önünde hiçbir engel yok. Her türlü desteği sağladık. Faili meçhulleri tümüyle kaldırdık. Birdaha hukuk devleti olan Türkiye'de faili meçhul olmayacaktır.

TRT Şeş'i kurduk. Kürtçe önündeki tüm engelleri kaldırdık. Bunlar bizim bu ülkeye olan borcumuzdu.

Din kültürü ve ahlak dersinde Alevilik daha iyi anlatılabilecekse yapılmalı. Müfredat zenginleştirilecek. Alevilik bizim en köklü kültürel birikimlerimizden biridir.

Benim sizlere temel mesajım bu ilke bu topraklar bu vatan hepimizin burada yeni Türkiye'de kimse ötekileştirilmeyecek. Dersim gibi facialar yaşanmayacak. Şenliklerin yaşandığı bahar havasında yerler olacak. Selam olsun Dersim'e...''