''Biz ülkemizi 81 vilayetiyle, 75 milyon vatandaşıyla seviyoruz'' diyen Erdoğan, bunun için ülkenin her karış toprağına hizmetleri götürmenin gayretini verdiklerini söyledi.

Afyonkarahisar'dan yola çıkarken, ''Tek millet'' dediklerini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu milletin içinde bütün etnik unsurlar var. Biz ne dedik, 'tek bayrak.' İkinci bir bayrak asla, böyle bir şeyi düşünemeyiz. Buna müsaade edemeyiz. Üçüncü, 'tek vatan' dedik. 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarının asla, bir operasyona kurban edilmesine müsaade etmeyiz, edemeyiz. Ve 'Tek devlet' dedik, bu yola böyle koyulduk. Bunu Ankara'da bugün nasıl böyle söylüyorsak, bunu Diyarbakır'da da böyle söyleriz, Van'da da Sinop'ta da, Edirne'de de, İzmir'de de aynı şekilde böyle söyleriz. Ama kalkıp ta ben 'tek din' diye bir ifade kullanmadım, hiç bir yerde, 'tek dil' diye bir ifade de kullanmadım. Ama herhalde bunları karıştırıyorlar, bunların hepsi zenginliktir. Din, farklı inançlar, tam aksine bizim partimizin programını açtığınız zaman laiklik tanımının içinde bunu en güzel şekliyle görürsünüz zaten. Tam aksine bütün inanç grupları, devletin güvencesi altındadır. Devlet hepsine eşit mesafededir. Bu da bizim aynı zamanda değerler silsilesi içerisindeki anlayışımızdan da geliyor. Bu son dönemlerin, bir tanımı bir yaklaşımı değildir. Aynı şekilde dil. Dilde de bizim bir sıkıntımız yok. Ancak bir şeyi karıştırmayalım. Biz bu ülkede resmi dilin Türkçe olduğunu savunuyoruz. Resmi dilimiz Türkçe'dir. Ama herkes anadilini konuşabilir. Anadiliyle alakalı ülkemizde ilk defa kursların açılmasına zemini biz hazırladık. Bununla kalmadık üniversitelere bu işi getirdik. Bununla kalmadık, şimdi de biliyorsunuz seçmeli ders olarak Kürtçe'yi de yine okullara koyduk. Kaç kişi müracaat etti, tablo ortada. Neymiş, 'cebren.'  Bakın biz ortaya bir zemin hazırlıyoruz ve bu zeminde müracaat edenlerin sayısı ortada, işte 20 bin kişi o civarda. Onlara da biz aynı şekilde bu dersin verilmesi imkanını hazırladık. Bizden önce hangi iktidar bu tür alternatifleri sundu.''

''Bunları kalkıp da bölücü terör örgütü istedi diye yapmadıklarını'' dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Bizim programımıza, Afyonkarahisar'dan yola çıkarken attığımız adımlara baktığınızda bunu görürsünüz. Orada bunlar var. Biz kimseyi kökeninden, dininden, inancından, kültüründen veya herhangi bir farklılığından dolayı ötekileştirmiyoruz, ayrıştırmıyoruz. Bu ülkenin her vatandaşı birinci sınıf demokrasiye layıktır anlayışı ile hareket ediyoruz'' diye konuştu.