CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Telefon dinlemeleri yoluyla Türkiye’de adeta bir korku imparatorluğu yaratılmakta olduğunu savunan Tanrıkulu, "Toplumun her kesiminde yoğun tepkiye neden olan telefon dinlemeleri konusundaki belirsizlik ve hukuk dışı uygulamaları ortadan kaldırmak için ne tür somut adımlar atması düşünülmektedir" sorusunu yöneltti.

-"DİNLEME TALEPLERİ HANGİ KURUM TARAFINDAN YAPILDI?"-

Dinlenme taleplerinin hangi kurum tarafından yapıldığını merak eden Tanrıkulu, şu sorulara yanıt aradı:

"Dinlenenler arasında siyasi, askeri, yargı ve üst düzey bürokrat var mıdır? Varsa kimlerdir?

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK), Cumhuriyet savcısı dinlemeler sonunda suç delili bulunmadıysa, bunu 15 gün içinde ilgili kişiye ‘telefonlarınız dinlenmiştir, suç unsuru bulunamamıştır’ yönünde bilgi verilmesini öngörmektedir. Dinleme sonucunda suç unsuru bulunmayan kaç kişiye telefonlarınız dinlenmiştir diye bilgi verilmiştir? Verilmediyse sorumlular hakkında neden işlem yapılmamıştır?

Yargıtay’ın, genel dinleme-izleme yapılmayacağı konusundaki kararı bilinmektedir. Söz konusu tarihler arasında genel dinleme yapılmış mıdır? Yapıldıysa sorumluları hakkında yapılan işlemler nelerdir?

Anayasa ile güvence altına alınan haberleşme özgürlüğünü korumaya ve telefon dinlemesi konusunda toplumda oluşan tedirginliği gidermeye yönelik olarak yeni bir düzenleme yapmayı düşüyor musunuz? Açıklar mısınız?

Dinlemeler yoluyla oluşturulan kaosla hukuk devleti olan Türkiye, polis devletine mi dönüştürülmektedir?

Özel şahıs ve kuruluşlar tarafından teknolojik olarak dinleme yapılabileceği bilinmektedir. Bu tür dinlemelerin önlenmesi için alınan önlemler nelerdir?"