Bugüne kadar konferans ve panellerle başkanlık sistemini anlatan Başkan Genç, şimdi de STK'ları ve mahalleleri ziyaret ederek başkanlık sistemini anlatıyor. 
Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası, AK Parti Kadın Kolları, Fırıncılar Odası, Uzun Sokak ve Kalkınma Mahallesi'ni ziyaret ederek başkanlık sistemini anlattı.
İlk ziyaretini Şoförler Odası'na yapan Başkan Genç, muhalefet tarafından sıklıkla dile getirilen Türkiye'de bu kritik süreçte başkanlık sistemine neden ihtiyaç duyulduğuyla soruya, "Neden bu zamanda bu değişiklik yapılıyor diye bize soruyorlar. 'Türkiye El Bab'da savaşıyor. AK Parti tek başına iktidar. Ve seçime iki yıl var. Her seçimde biz AK Parti'yi iktidara getiriyoruz' gibi vatandaşlarımızda düşünceler oluşuyor.  Sistem ihtiyacının çok sıcak bir cevabı var. Şöyle bir zorunluluk oldu. Parlamenter sistemde milletin seçtiği hükümetler görevini tamamlayan sona erdirildi. Şu andaki mevcut sistem milletin iradesinin tam olarak koruyamıyor. 1960'ta, 1971'te, 80'te darbe yapılarak hükümetler devrildi. 1997'de rahmetli Erbakan geldi. Başarılı da oldu ama darbeyle gitmek zorunda kaldı. 27 Nisan'da O zaman da Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan hükümetine muhtıra verildi. Bunun finali de 15 Temmuz oldu. Yine milletin oyuyla seçilmiş hükümeti, devletin içine sızmış bir ihanet şebekesi aşağı indirmek istedi. Bizim sistemimizde 1950 yılından sonraki dönemlerde hep darbeler oldu." sözleriyle cevap verdi. 

DERİN DEVLET ORTADAN KALKACAK
Devletin içinde seçilmiş hükümetlerin müdahale edemediği derin devlet diye tabir edilen kapalı alanın olduğunu belirten Başkan Genç, başkanlık sistemiyle bu alanın kaldırılacağına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Devletin içinde hep kapalı alan var. Buna çoğunlukla derin devlet deriz. Ya da paralel devlet deriz. O kapalı alan diyor ki seçilen hükümetleri biz değiştiririz. Bu kapalı alan seçilmiş hükümetlere sen sadece yol, ihracat yap... Ekonomiyle ilgilen ve istihdam yaratacak projeler yap. Ama bu kapalı devreye girmeyeceksin. Bu kapalı devreye bürokratik oligarşi diyelim, askeri yapı diyelim o alana hiç müdahale ettirmemişler. O alana giren Menderes'i asmışlar. Özal müdahale etmek istemiş olmamış, Demirel de bunu başaramamış.  Fakat Tayyip Bey bu alana daha cesur bir şekilde vurmuş oluyor. Bu sistemin bir şekilde ortadan kaldırılması lazımdı. Aslında biz bu kapalı alanı kaldırıyoruz. Erbakan, Özal Türkeş, Demirel bu alanı gördükleri için başkanlık sistemini istemişler. Başkanlık sistemi, bütün kadrosuyla beraber hükümetin bürokrasiye hakim olmasıdır." 

CUMHURBAŞKANI HERKESE HİTAP EDECEK
Başkanlık sisteminde hem cumhurbaşkanının hem de meclisin 5 yılda bir seçimle belirleneceğini bu nedenle tem adamlığın asla söz konusu olmadığını kaydeden Başkan Genç, "Tek adamlık sisteminde meclis yoktur, hükümet yoktur. Biz de ise her ikisi de var. 2007'de AK Parti'ye cumhurbaşkanı seçtirmediler. Ve biz de cumhurbaşkanlığı seçimlerini halk yapsın dedik. Şimdi o değişikliğin hukuki altyapısını oluşturuyoruz. Başbakanlığı da cumhurbaşkanlığı da tek kişide topluyoruz. Başkanlık sisteminin demokratik bir sistem olmadığı algısı yanlış. Siyasi partileri, meclisi kaldırırsanız o zaman tek adamlık olur. Şimdi cumhurbaşkanı seçimle gelecek. Şimdi bu sistemde seçilecek başkan daha çok kesime hitap etmesi gerekiyor. Çünkü yüzde 50'yi almak kolay bir iş değil. Yani seçim öncesi bir koalisyon olacak. Bazı partilerle ittifaklar söz konusu olacak. O nedenle tek adamlık propagandasına karşı doğruları söylemiz gerekiyor. Millet hükümeti doğrudan kendisi seçecek. Yani milletin seçtiği cumhurbaşkanı, bakanları ve yardımcılarını doğrudan kendisi atayacak. Devleti yöneten üç tane gücü yani yasama, yargı ve yürütmeyi millete dayalı olarak belirliyoruz. Hükümet ile meclis ayrı yarı seçilecek. Yargıyı da milletin seçtiği cumhurbaşkanı ve meclis seçiyor. Bu memleketin selameti için gerçekten başkanlık sistemine ihtiyaç var. Çünkü 1950 yılından sonra 65 hükümet kuruldu. Biz her buçuk senede bir hükümet krizleriyle durduk. Ama savaştan çıkan Almanya, Fransa ve Japonya bizi geldi geçti. Şimdi gelecek olan sistem hiç durmayacak bir sistem." sözlerine yer verdi. 

'EVET' İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ
7 Haziran seçimlerinde parlamenter sistem nedeniyle AK Parti'nin % 39 oy almasına rağmen tek başına hükümeti kuramadığı örneğini veren Başkan Genç, " 7 Haziran'da millet, her seçimde biz size verdik ama şimdi kendinize bir çeki düzen verin dedi. Tek başına iktidar vermedi. Ne oldu? 7 Haziran'dan bir buçuk ay sonra terör örgütü PKK, DHKP; DEAŞ hükümet boşluğundan yararlanıp Şanlıurfa, Gaziantep ve Suruç'ta terör eylemleri yaptılar. Yeni gelecek sistem güvenlik açısından da sağlam bir sistemdir. Çünkü devlet bürokrasiye hakim olacaktır." diye konuştu. Genç, Şoförler Odası'na referandum sürecinde 'Evet' diyeceklerini açıklayan ilk sivil toplum örgütü olması nedeniyle teşekkür etti. 
Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş ise konuşmasında referandum sürecinde Trabzon'da karırını 'Evet' diye açıklayan ilk oda olduklarını belirterek, "Trabzon'da 49 tane oda var. Bunların içerisinde üye sayısıyla şoförler odası en büyüktür. Biz her ne kadar Evet diye açık destek vermişsek bile bunu ekmeğimiz için; ülkemiz için  diyoruz." sözlerine yer verdi. 

BÜROKRATİK VESAYET BİTECEK
Fırıncılar Odası'nı ziyaret eden Başkan Genç, burada oda Başkanı Davut İlik ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Fırıncı esnafına, başkanlık sisteminin kazanımlarını dile getiren Başkan Genç, parlamenter sistemdeki bürokratik vesayeti anlatan şu çarpıcı örneği verdi: 2003 yılında Ankara'ya gittiğim zaman müsteşar bakandan daha yetkili konumdaydı. Her şeyi neredeyse müsteşarlar belirleyerek bakanları etkileyebiliyordu. Tayyip Bey geldikten sonra bu durumu değiştirdi. Şu anda Cumhurbaşkanı'nın en çok yakındığı bu bürokratik yapı değil mi? Bu Cumhurbaşkanımız başkanlık sistemiyle Cumhuriyetimizin 100. yılında 2023 yılında Fransa'ya yaklaşım diyor. Memleketi için büyük düşüyor. Bunun içinde bu sistemi istiyor. Bizim şu anda gayri safi milli hasılamız 850 milyar dolar. Cumhurbaşkanımız bu sistemi kendi şahsı için değil, Türkiye'nin 2023 ve 2053'te hedefleri için istiyor. Ülkemiz bu sistemle daha da güçlensin diyor.  Onun için memleketin hayrına inşallah 'Evet' diyeceğiz; ama hep birlikte 'Evet' diyeceğiz. Trabzon'a çok iyi bir atmosfer var. Burada artıracağımız bir oy her Cumhurbaşkanımıza destek olacak; hem de diğer illerdeki oyları tamamlayacak. O yüzden hepimizin kararı 'Evet' olmalı.