Türkiye ile Romanya’nın derin bir tarihi geçmişe ve dostluğa sahip olduğunu söyleyen Bakan Erdoğan Bayraktar “Romanya’nın, soydaşlarımızın Balkanlarda huzur içinde yaşadığı önemli merkezlerinden biri olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Ülkemiz, Romanya’nın Balkanlar ve Ortadoğu’daki en büyük ticari ortağı konumundadır. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler gün geçtikçe artmaktadır” dedi.




TÜCRÜBELERİ PAYLAŞMAK
Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Romanya’nın verdiği güçlü destek için teşekkür ettiklerini ifade eden Bakan Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle çevre alanında Romanya’nın müzakere tecrübelerini paylaşması bizim için önemlidir. İki ülkenin dış ticaret hacmi son yıllarda sürekli bir artış ivmesi göstermiştir. Türkiye ile Romanya’nın toplam ticaret hacmi 2010 yılı itibariyle 6 milyar dolar seviyesine yaklaşmıştır. Romanya, Türk yatırımcılar için önemli ticaret merkezlerinden birisi konumundadır. Birçok Türk şirketi, önemli oranda yatırımlar yaparak hem Romanya ekonomisine artı bir değer katmış, hem de iki ülke arası ticaretin gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Mevcut durumda, Romanya’da Türk yatırımcılarının toplam yatırım tutarının 1,5 milyar euro olduğu tahmin edilmektedir”





İKİ ÜLKE ARASINDA İŞBİRLİĞİ
Türk firmalarının Romanya’da yatırım yaptığı sektörlerin, bankacılık, sigorta, gıda sanayi, elektronik, tekstil, rulman üretimi, alışveriş merkezleri, otel inşaatları, lojistik parkları, konut ve ofis binaları inşaatı olduğunu belirten Bakan Bayraktar “İki ülke arasında işbirliğinin geliştirileceği sektörlerin başında otomotiv yan sanayi, inşaat malzemeleri ve kimya sanayii gelmektedir” şeklinde konuştu.
Karadeniz’de kirliliğe karşı yürütülen ortak çalışmaları, Bükreş sözleşmesi çerçevesinde daha da geliştirmek istediklerini söyleyen Bakan Bayraktar, “Ülkelerimiz arasındaki dostluğun, halklarının yararı için gelişmesi ve güçlendirilmesi yönündeki çabalarımız devam edecektir. İki ülke arasındaki mevcut işbirliğini stratejik, operasyonel işbirliği seviyesine yükseltmek her iki ülkenin de menfaatlerine olacaktır” dedi.





SON 20 YILIN ÜRÜNÜDÜR
Aralık 2011’de iki ülke arasında ortaklık anlaşması imzalandığını ifade eden Romanya Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Atilla Korodı, “Bu ortaklık stratejisi son 20 yılın bir ürünüdür ve bizim için çok önemlidir. Balkanlar da bölge için çok önemli, biz bu stratejik ortaklığa çok önem veriyoruz” şeklinde konuştu.
İki yıl öncesine kadar kendisinin de Romanya’da Çevre Bakanı olduğunu belirten Korodı, “Türkiye’nin çevre hususunda göstermiş olduğu gayretin farkındayım ve gayet iyi anlıyorum, ben de bu konuda çalışmalarda bulundum” dedi.
Toplantıya Bakan Erdoğan Bayraktar’ın yanı sıra Romanya Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Atilla Korodı, Romanya Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkan Vekili Marius Rogın, Romanya Ankara Büyükelçisi Rodu Onofeı,  Romanya Ankara Büyükelçiliği Müsteşar Yardımcısı Monica Sıtaru, Romanya Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Üyesi Petru Farago, Uluslararası Parlamenterler Birliği Bölümü Luminita Lordachescu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Ercan Tıraş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Cengiz Baykara katıldı.