Diyarbakır'da BDP'lilerin cezaevlerinde süren açlık grevlerine destek vermek için bugün düzenlemek istediği mitinge valilik izin vermeyince, aralarında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu milletvekilleri, valilik binasına gitti. İçeri girmek isteyen milletvekillerine sıkı güvenlik önlemleri alan polis izin vermeyince, arbede çıktı.

BDP'nin bugün Diyarbakır Batıkent Meydanı'nda cezaevlerinde süren açlık grevlerine destek için, 'Özgür yaşam için vicdan buluşması' adı altında yapmak istediği mitinge valilik tarafından izin verilmedi. Mitingin yasaklanması rağmen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in aralarında bulunduğu partililer, BDP il binasında toplandı.

TAKVİYE POLİS EKİPLERİ GELDİ

Diyarbakır'da izinsiz mitingin yapılacağının BDP tarafından duyurulması üzerine kentte sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı. İl dışından takviye polis ekiplerinin geldiği Diyarbakır'da Batıkent Meydanı ve meydana çıkan tüm yollarda zırhlı araçlara önlem alınırken, bazı yollar kapatıldı. Bu arada polis araçlarında sık sık mitingin yasaklandığı yönünde anonslar yapıldı.

POLİSE TAŞLI SALDIRI

Saat 11.00'de BDP il binasından çıkan milletvekillerinin gittikleri Batıkent Kavşağı'nda basın açıklaması yapmasına, önlem alan polis izin vermedi. Bu sırada milletvekillerinin olduğu bölgeye gelmek isteyen bir gruba da polis izin vermedi. Taşlı saldırıda bulunan gruba polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulunup, dağıttı.

CADDE ORTASINDA OTURMA EYLEMİ

Bu arada basın açıklaması yapmasına izin verilmeyen, BDP'li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat, Nurseli Aydoğan, Altan Tan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de bu duruma cadde ortasında oturma eylemi yaparak protesto etti.

Polis, oturma eyleminde bulunan milletvekillerine anons yaparak, "Yaptığınız eylem usulsüzdür. Bulunduğunuz yeri terkedin. Aksi halde müdahale etmek durumunda kalacağız" uyarısında bulundu.

VALİLİK BİNASINA GİRMEK İSTEDİLER

Oturma eyleminin ardından BDP'li vekiller Batıkent Meydanı'ndan kendi özel araçlarıyla birlikte saat 13.30 sıralarında Diyarbakır Valiliği önüne gitti. Aralarında Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk, Gültan Kışanak, Sırrı Süreyya Önder, Nursel Aydoğan, Altan Tan, Aysel Tuğluk ve Osman Baydemir'in de bulunduğu grup, valilik binasına girmek istedi.

ARBEDE ÇIKTI

Ancak, sıkı güvenlik önlemleri alan polis, milletvekilleri ve belediye başkanlarının valilik içine girişine izin vermedi. Burada yaşanan arbede sırasında BDP'liler arasında yaralananların olduğu görüldü. Bunun üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, sert tepki gösterdi. Baydemir, "Alçaklar hepiniz faşistsiniz" diye bağırdı. BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da, "Burası valinin babasının yeri değil, halkın yeri. Biz de buraya vali ile görüşmeye geldik ama bizi görüştürmüyorlar. Kapıyı açmadılar" dedi.

Diyarbakır Valiliği önünde polis çok sıkı güvenlik önlemleri alarak panzerler yerleştirdi. Valilik binasına çıkan yollarda da önlemler en üst seviyeye çıkarılırken, BDP'lilerin de valilik önündeki bekleyişi sürüyor. Bu arada bir polis helikopteri sürekli havadan uçuş yaparak, yerdeki gelişmeleri merkeze bildiriyor.