ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, İran'ın nükleer programıyla ilgili boş laf değil, bir çözüm istediklerini belirterek, "Kazan-kazan yoluyla çözüm bulmalıyız" dedi. Ricciardone, Türkiye-İsrail ilişkileriyle ilgili olarak da, "Biz dostları olarak bu ülkeler için ne yapılması gerekiyorsa her şeyi yapmaya hazırız" dedi.

Ricciardone, Koç Üniversitesi'nde katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. İran'ın nükleer programıyla ilgili bir değerlendirme yapan Francis Ricciardone, "Boş laf değil, bir çözüm istiyoruz" dedi. Kazan-kazan yoluyla çözüm bulunması gerektiğini anlatan ABD Büyükelçisi Ricciardone, "Nükleer silahsızlanmanın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz ve İran bunun tersi şeklinde davranıyor. Bu anlaşmayla ters düşen, kendi sorumluluklarıyla düşen davranışlarda bulunuyor. İran ile bu müzakereler sürecek" diye konuştu.

Türkiye-İsrail ilişkilerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Ricciardone, İsrail ve Türkiye'nin yalnızca ABD'nin yakın dostu ve müttefiki değil, aynı zamanda bölgenin istikrarına, barışına, refahına ve kalkınmasına katkıda bulunacak çok önemli iki ülke olduklarını vurguladı. Ricciardone, iki ülkenin de demokratik ülkeler olduklarını ifade ederek, "Dinamik ekonomilere sahipler ve içlerinde pek çok fikir, girişimcilik üreten ve yeniliklerle gelen güçlü ekonomiklere ve demokrasilere sahipler.

Geçtiğimiz birkaç yıla kadar tüm bölge İsrail ve Türkiye arasındaki iyi ilişkilerden yararlandı. O zamandan beri Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler hem iki ülkenin, hem de bölgenin yararına devam etti. Hem bizimle, hem iki ülke kendi arasında işbirliğine devam etmeli" şeklinde konuştu.

Ricciardone, Mavi Marmara olayının ardından iki ülkenin ortak nokta bulmalarını ve ilerlemelerini dilediğini ifade ederek, "Biz müttefik ve dostları olarak bu ülkeler için ne yapılması gerekiyorsa her şeyi yapmaya hazırız, onların dostluğu için. Her iki tarafla da siyasi, güçlü bağlarımız var ve her iki tarafın da hassasiyetlerini de anlıyoruz. Mavi Marmara konusunda, hem de diğer konularda ileri gelen hassasiyetleri anlıyoruz" dedi.

"2023 yılında Türkiye'nin bir enerji merkezi haline gelmesiyle ilgili ne tür bir işbirliği noktaları görüyorsunuz?" sorusu üzerine Francis Ricciardone, şunları söyledi:

"Enerji konusuna gelecek olursak; hem pek çok fırsat hem de pek çok zorlukla karşı karşıyayız. Türkiye çok büyük ve önemli bir ekonomiye sahip Türkiye'nin enerji talebinin artması da bu noktada önemli. ABD bir teknoloji lideri ve bizim de enerji taleplerimiz giderek artıyor. Hem iç hem de dış kaynaklara dayanıyoruz. Özellikle Obama hükümetinin alternatif ve yenilenebilir enerjileri desteklediklerini biliyorsunuz. ABD'de tüm bu bahsettiğim teknolojiler geçerli ve önemlerine devam ediliyor. Örneğin yeni ve temiz enerjiler bulmak, güneş, rüzgar enerjisi ve hidroelektrik hepimiz için çok önemli ve korunması da çok önemli."