61SAAT SİYASET-CHP Trabzon Milletvekili ve PM Üyesi Volkan Canalioğlu, İl Binasında İl Başkanı Yavuz Karan ve partililerle birlikte ‘Trabzon’un Büyükşehir Olması’ ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Trabzon’da dahil 13 ili büyükşehir olması için hazırlanan kanun tasarısına sert eleştiriler getiren Canalioğlu, tasarıyla beraber toplamda bin 582 beldenin mahalle olacağına dikkat çekerek, “ köylerin yüzde 47’si, belediyelerin yüzde 54’ü kapanmış olacaktır. Bu tasarı kanunlaşınca da 56 milyon vatandaşımız Büyükşehir sınırları içinde yer alacaktır. Bu durumda Trabzon’umuzda 57 beldemiz ile 477 köyümüz mahalle olmaktadır” dedi.


BU YASA TASARISI İLE TRABZON'U BÜYÜK SORUNLAR BEKLİYOR
CHP olarak Trabzon’un büyükşehir olmasına hiçbir zaman karşı olmadıklarını kaydeden Canalioğlu, kendi dönemlerinde “Trabzon’um Büyükşehir Olsun’ adı altında toplanan 16 bin imzalık dilekçenin TBM Başkanlığına götürüldüğünü ancak o dönem AK Parti Milletvekilleri ve Trabzonlu Bakanın hiçbir girişimde bulunmadığını kaydetti.

“Hazırlanan Kanun Tasarısı ile Büyükşehir ‘Bütünşehir’ olacak Trabzon’umuzu çok büyük sorunlar beklemektedir” şeklinde sözlerine devam eden Canalioğlu, şöyle devam etti:

“Kağıt üzerinde bakıldığında büyük kelimesi insanları heyecanlandırmaktadır. Ancak yasa incelendiğinde uygulama aşamasında bunun olmayacağı gerçeği ortaya çıkmaktadır.


Böylelikle Büyükşehirlerde köy olmayacaktır.

BİATÇI AKP'LİLER
Hani AKP’liler, yani biatçılar diyorlar ya, çok büyük pay alacağız… Şöyle kalkınacağız, böyle kalkınacağız… Evet paylarımız belki artacak ama, söylenmesi gereken bu paylar kimlerden nasıl alınacak..

Evet değerli arkadaşlar, bu paylar o ilin sınırları içinde yaşayan vatandaşlarımızdan alınacak.

Öncelikle köylerimizde yaşayan vatandaşlarımız bugüne kadar bildikleri vergiler dışında yeni yeni vergiler ve harçlarla karşılaşacaktır.

34 KALEM YENİ VERGİ GELECEK
Köylerimizdeki vatandaşlarımız mahalle olacaklarından dolayı Belediye gelirleri, çeşitli vergiler, Belediye harçları, çeşitli harçlar, yol, kanalizasyon, su tesisatı harcamalarına katılım payları adı altında 34 kalem vergi ödemek zorunda kalacak.

Yine, köyler mahalleye dönüştürüldüğü için imar sorunları olacak ve insanlar ev ve işyeri yapamayacaklar, ayrıcı köyde yaşayan vatandaşlar işyerlerine Cumartesi ve Pazar açmak için ayrıca ruhsat almak zorunda kalacaklar.


ÖZEL İDARELER KALKACAK
Yasa ile özel idareler kaldırılmaktadır. Çalışanları 6111 sayılı torba yasa gibi diğer kamu kuruluşlarına ya da norm kadrosu fazlası yoksa Belediyelere, o da olmazsa Türkiye geneline verilecek ve Trabzon’da çalışan işçi, memur arkadaşlarımız mağdur olacaklardır.

Esnaf ise daha fazla vergi ödeyecektir.

Bu yasa tasarısına diğer çekincemiz de İl Özel İdaresine ilişkin ortadan kaldırma hükmü Anayasaya aykırıdır. Bakınız bu düzenleme ile 29 ilde Özel İdareler ve onların seçilmiş İl Genel Meclisleri kaldırılıyor, 52 ilimizde de İl Özel İdareleri devam ediyor.

VALİLER PROTOKOL MEMURU OLACAK
Türkiye’nin siyasal yapısı Üniter Devlet esasına dayanır,, Bunun yönetsel yapı bakımından zemini merkezden yönetim ilkesine dayanan il yönetimidir. Dolayısıyla hükümet tasarısı Anayasanın üniter devlet ilkesi bakımından da kabul edilemez.

Ve yine sonuçta hep dediğimiz gibi Büyükşehire evet ancak belde ve köylerimizin kapatılmasına hayır diyoruz”

Canalioğlu İl Özel İdalerenin kaldırılması ile valilerin de artık protokol memurlarına döneceğini ileri sürdü.


KAYNAK: 61SAAT.COM