AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, cezaevinde olan belediye başkanları arasında AK Parti'li olanların da bulunduğunu belirterek, ''Tabii biz bunu bir övünç meselesi olarak söylemiyoruz. Muhalefetin kulağına küpe olsun diye söylüyoruz'' dedi.

Türel, Büyükşehir Yasa Tasarısı ile bazı belediyelerin kapatılacak olmasının, siyasi olarak ''risk'' olduğunu belirtti.

Yasanın daha hızlı ve etkili hizmeti amaçladığını kaydeden Türel, yasayla ekonomi üzerindeki külfetlerin de kaldırılacağına değindi. Düzenlemeyi ''demokrasi reformu'' diye nitelendiren Türel, ''Köyde yaşayan vatandaşlarımız, eskiden sadece muhtarlıklar ve il genel meclislerine oy atıyorken, bugün belediye meclisleri, ilçe belediye başkanlığı ve büyükşehir belediye başkanlığına oy kullanabilecek hale gelmektedir'' dedi.

Yasayla büyükşehir belediyesi sayısının 29'a ulaştığını anlatan Türel, nüfusu 2 binden az beldelerin ise köye dönüştüğünü ancak orman veya mera haklarının aynen korunduğunu kaydetti. Bu köylerin belediye vergi ve harçlarından 5 yıl muaf olacaklarını bildiren Türel, 10 yıl süreyle ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediyelerinin gelirlerinin yüzde 10'unu köyden mahalleye dönüşen bölgelere harcamak durumunda olacağını vurguladı.

Yasayla belediyelerin gelirlerinde önemli artışlar yaşanacağını ifade eden Türel, ''İl bazındaki vergi gelirlerinden büyükşehir payı olarak ödenen vergilerdeki pay, yüzde 5'ten 6'ya çıkarılıyor. Genel bütçe vergi gelirleri de yüzde 2,5'tan 4,5'e çıkartılıyor. Böylelikle 29 büyükşehrin bu yasa ile geliri artmaktadır'' dedi.

16 büyükşehir içinde en çok geliri artan ilin Antalya olacağına işaret eden Menderes Türel, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Antalya'nın geliri yüzde 84,55 artmıştır. 16 büyükşehirde Antalya birinci olmak üzere, Ankara da en az oranda gelir artışı olmak üzere, bütün iller gelir artışına sahip olmuşlar, yüzde 16,06 mevcut büyükşehirlerin ortalama gelirleri artmıştır. Yeni büyükşehirlerde de ortalama oran yüzde 53,67'dir. En çok yüzde 96 ile Muğla'nın geliri artmıştır.''

Yasanın hazırlanması sürecinde Türkiye'nin federalleştirildiği yönünde eleştiri aldıklarını hatırlatan Türel, aynı eleştirinin kalkınma ajanslarının kurulması aşamasında da geldiğini anlattı. Türel, ''Yarın da aynısı olursa şaşırmayacağım. Bugün Büyükşehir Yasası ile ilgili eleştirenler, 'benim ilimi niye büyükşehir yapmıyorsunuz' diye eleştirirlerse şaşırmam. Allah bu muhalefeti başımızdan eksik etmesin. Gerçekten onların bu çelişkileri AK Parti'nin işine yarıyor'' diye konuştu.

-''AK Parti'li cezaevinde olan belediye başkanlarımız var''-

Türel, AK Parti'li belediyelerde yolsuzluk yapılıp yapılmadığı yönündeki bir soru üzerine, muhalefetin hep kendi açısından bakarak bu suçlamaları yaptığını, AK Parti'li belediye başkanları arasında da cezaevinde olan başkanlar bulunduğunu kaydetti.

Türel, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Muhalefet belediyelerinde de AK Parti'li belediyelerde de yanlış yapan hesabını vermeli. 29 Mart 2009-1 Ekim 2012 arasında İçişleri Bakanlığı'nın ön inceleme onayı veya soruşturma izni verdiği belediyelerin partilere göre dağılımı, AK Parti bin 535, CHP bin 26, MHP 415, BDP 158, diğerleri 257. Toplam 3 bin 391 soruşturma izninin bin 535'i AK Parti'li belediyelere verilmiş. Yine 27 teftiş onayından 16'sı AK Parti, 3'ü CHP, 1'i MHP diye gidiyor. Ben biliyorum ki AK Parti'li cezaevinde olan belediye başkanlarımız var. Tabii biz bunu bir övünç meselesi olarak söylemiyoruz. Muhalefetin kulağına küpe olsun diye söylüyoruz.''