CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, AK Parti-PKK arasında imzalanan mutabakat metnini kamuoyuyla paylaşarak, MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın ana dilde eğitimle ilgili PKK’ya ‘Nasıl olsa orası özerk bölge olacak. öğretmen tayini dahil, eğitim hizmetleri belediyelere valilere devredilecek’ sözlerinin Oslo tutanaklarında yer aldığını belirtti. Koç, mutabakat metni için suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, MYK toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında AK Parti-PKK arasında imzalanan mutabakat metnini kamuoyuyla paylaştı. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a geçen hafta çarşamba günü MYK toplantısı sonrasında beş soru sorduğunu belirten Koç, “Şimdi geçen hafta sorduğumuz soruları bir defa daha hatırlatıyorum. Oslo tezgahları öncesinde ve sırasında görevlendirdiğin devlet yetkilileri İmralı’dan Kandil’e kaç mektup götürmüşlerdir? Bu mektupların içeriğinden Abdullah Öcalan’ın ve Kandil’in planlarından ne derecede haberdarsınız, ne önlem aldınız? Kuryelik görevini devlet görevlisi olarak kimler yerine getirmiştir?” ifadesinin kullandı.
“Terörün başı Abdullah Öcalan ile hem ülke bazında hem bölgesel bazda yüzde 90-95 uyuştuğunuz noktalar, mutabık kaldığınız noktalar nelerdir? Öcalan ile fikren hangi noktalarda kucaklaşıyorsunuz?” diye soran Koç, “PKK’nın MİT ve devleti oyalayıp örgütün 4. stratejik mücadele hamlesini hayata geçirmesine nasıl gözünüzü karartarak, kapatarak vicdanınızı kitleyerek yardımcı oldunuz?” diye konuştu. Ardından sorulara devam eden Koç, “Bu sürelerin sonunda PKK’nın kendi çözümlerini dayatacak ve koşullar olgunlaştığında tek taraflı olarak bunları fiilen hayata geçirmesini kolaylaştırmış olmadınız mı? Bu sürecin alt yapısını siz bu şekilde oluşturmuş olmuyor musunuz?” diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Koordinatör devlet İngiltere'nin imzaladığı bilinen Oslo müzakereleri sonrasındaki protokolleri ve mutabakat metinlerini ekleriyle beraber açıklama cesaretiniz var mı, yok mu?”
Başbakan’ın gazetecilerin konuyu sorması üzerine bazı şeyleri itiraf etmek zorunda kaldığını vurgulayan Koç, “Başbakan, bunları soran namert, bunlar 3-5 koyunu güdemez demiş. Şimdi milletin önünde CHP adına konuşuyorum. Bizler hayatımız boyunca namert olmadık. Namertlerin oyuncağı da olmadık, sofrasında da oturmadık. Dün de, bugün de hiçbir CHP Genel Başkanı BOP Eşbaşkanı olmadı” şeklinde konuştu.

Koç, “Başbakan Erdoğan’ın uçakta gazetecilere, ‘Benim gönderdiğim istihbarat teşkilatının başındaki müsteşarımın veya yardımcısının altında imzası var mı yok mu?’ diyor. Ben de kendisine şunu soruyorum” diyerek, “Senin PKK ile yaptığın mutabakat protokolünü hakem devlet iki taraf adına imzalayıp muhafazasına aldım mı almadı mı?” ifadesini kullandı. Sözlerinin ardından AK Parti-PKK arasında imzalanan mutabakat metnini gazetecilere gösteren Koç, “Gelelim önemli soruya, MİT müsteşarı Hakan Fidan ana dilde eğitimle ilgili PKK’ya ‘Nasıl olsa orası özerk bölge olacak. öğretmen tayini dahil, eğitim hizmetleri belediyelere valilere devredilecek’ diye söz verdi mi?” şeklinde konuştu. Bu cümlelerin Oslo tutanaklarında aynen yer aldığını kaydeden Koç, “Bu sözün arkasında siz var mısınız? Siz yoksanız basına yaptığınız son açıklamada ‘Benim bilgim olmadan böyle bir şeyi bu adam yapacak, ben onu orada tutacağım. Öyle şey olur mu ya?’ dediniz. Şimdi bu sözlerden sonra Fidan’ı neden korumaya alıp, neden özel yasa çıkarttığınızı çok iyi anlıyoruz. Bu işin tepesinde sorumluluğun sizde olduğunu ve yargı sürecinin size uzanacağını çok iyi görüyorsunuz” dedi.

“PKK- AK Parti işbirliğini milletimizin önüne tüm çıplaklığı ile koyacağız” diyen Koç, “Sahte milliyetçilerden bu millet çok çekti. Başbakan Panikte. Biz görevimizi yapıyoruz. Tarih önünde bir ibret tablosu sunuyorum. Perdenin önünde; bağıran, çağıran aşağılayan sorumluluklarını yerine getirmeyen bir insan manzarası; her kurumu azarlayan, tehdit eden, gerektiğinde söven. Perdenin arkasında; anayasa suçu işleyerek, ABD’nin oyun kuruculuğunda üstlendiği terör örgütüyle müzakere ve mutabakat arayan teslimiyetçi ve tavizci bir Başbakan kimliği” açıklamasında bulundu.
Koç’un, “Başbakan açık bir anayasa suçu işlenmiştir. Telaşı, hiddeti, saptırması bu yüzden” ifadesinin ardından gazetecilerin mutabakat metni için yargıya çağrı yapılıp yapılmayacağını sorması üzerine ise suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.