61SAAT HABER MERKEZİ : 17-25 Aralık’ı ‘Yolsuzluk Haftası’ olarak ilan eden CHP’de Türkiye’de 18 ilde eş zamanlı toplantılar yapıldı. Trabzon’da ki toplantıya ise eski CHP Genel Başkan Yardımcısı, Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, katıldı. Park Restoran’da ’da yapılan toplantıya CHP İl Başkanı Yavuz Karan, Ortahisar İlçe Başkanı Ahmet Kaya ve parti eski yöneticileri ile çok sayıda partili katılırken yer yer boşluklar göze çarptı.

YÜCE DİVAN’DAN NEDEN ÇEKİNİYORSUNUZ?

Toplantıda konuşan Oran, Trabzon’un kendisi için son derece önemli bir il olduğunu kaydetti. Oran, “Trabzon bizim için son derece önemli bir il. Karadeniz’in güçlü kalesi. Benim açımdan da önemli. Daha fazla önem verilmesi gereken bir il. 
Bugün bizim için önemli bir gün. İsmet İnönü’yü kaybetmenin 41. Yıl dönümünü. Onu rahmetle anıyoruz” dedi.
İsmet İnönü’nün Başbakanlığı döneminde iki bakanın yüce divana giderek aklandığını ifade eden Oran, “Bunun gibi örnekler tarihimizde çok. Yani bugün bakanlar içinde eğer temizseniz, sorun yoksa Yüce Divana gitmekten niye çekiniyorsunuz?” diye sordu.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN AVUKATLIK YAPIYOR

Oran, şu şekilde devam etti: “Bir Cumhurbaşkanı ve bu hükümetin başbakanı yolsuzluk iddiası altında ezilen bakanlarının sanki avukatlıklarını üstlenmişler. Sanki onların avukatı gibi sürekli savunma yapıyorlar. Karşılarında düşman yaratıyorlar. O düşmana karşı kanunsuz savaş açıyorlar. Böyle bir şey Türkiye’de hiç olmadı. Hem suçlular hem de güçlüler. 8 bin polisin yeri değişti. Hakim ve savcıların yeri değişti. Bunun da Avukatlığını yapan bir Cumhurbaşkanı ve Başbakan karşımızda

TRABZON’UN MAYASINDA FATİH SULTAN MEHMET VAR

Trabzon’un mayasında Fatih Sultan Mehmet var. Onu sürekli anmayı kimseye fırsat vermiyorlar. Ama onu hiç anlamamışlar. Trabzon Fatih’i Fatih Sultan Mehmet, Bizans’tan Rüşvet aldığı iddia edilen o zamanın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa için malvarlığına el koydurmuş. Ortaya bir iddia atılmış, bu iddiadan aklanana kadar malvarlığına el koydurdu. Bugün malvarlığına el koyduruyorlar mı?. Bırakın koymayı paraları faiziyle geri veriyorlar. Konuşacaklar diye.
O zaman Fatih Sultan Mehmet, rüşvet iddiasıyla sadrazamı hapse attırdı. Hapse atılan sadrazamın çocuklarını bile tutuklatmış. Osmanlı’da bile rüşvet konusunda hırsızlık konusunda durum bu. Bugün bunların tam tersi yaşanıyor.

SADECE YÜVE DİVAN DEĞİL, LAHEY’E DE GİDECEĞİZ

Geçen hafta Cenevre’deydik. Konsey toplantısında hemen hemen 180 ülkeden çeşitli partiler geliyor 2 gün toplantı oluyor. Türkiye dediğimizde tek gündem maddesi yolsuzluk, mezhepçilik ve otoriterlik. Savunma yapmak zorunda kalıyorsun çünkü mesele Türkiye.
Mızrak hiçbir zaman bu çuvala sığmayacak. Onlar yargıyı emniyeti ayarlasalar da paralel düşman yaratsalar da yüce divana gitmekten, yargılanmaktan, kapa para aklama, altın kaçakçılığı, rüşvet, komisyonculuk var. Bırakın Yüce Divanı Lahey’de ki Adalet Divanında da yargılanacaklar. Eğer suçlularsa cezalarını çekecekler. Biz sonuna kadar takipçisi olacağız”

HESABINI SORACAĞIZ

Trabzon’da 17-25 Aralık Yolsuzluk Haftası adıyla asılan pankarta savcılığın el koyma kararının ardından polisin il binasına giderek pankartı almasına da sert tepki gösteren Oran, “Trabzon’da bu olaylara son derece duyarlı tepkili. Örgütümüz protestolara yaptı. Bununla ilgili kanunsuz emirler verenleri kınıyorum. Bizim il binalarımızı basıp pankartlarımızı indirenleri, hatta bazı illerimizde il binalarında kanunsuz hukuksuz şekilde arama yapanları kınıyorum. Unutulmasın bugün arkalarında bu hükümet var. Ama yarın bu hükümet gittiğinde bu kanunsuz emri uygulayan, ister emniyet mensubu ister savcılar, eğer kanunsuz bir şey yaptılarsa bunun hesabını mutlaka soracağız!” dedi.