NOT: CANLI ANLATIM SONDAN BAŞA DOĞRU YAPILIYOR.. SON GELİŞMELER SAYFANIN HEMEN BAŞ KISMINDA

Adaylar seçimin sonuçlanmasının ardından kürsüye el ele çıkarak birer konuşma yaptılar.

ERTÜRK'Ü KUTLUYORUM
Karan; Biz burda yarış yapmadık. Bizim yarışımız 19 Mayıs'ı yapmayanlarla olacaktır. Bizim yarışımız bu ülkede çocuk gelinler isteyen milli eğitim bakanları ile olacaktır. Ben Türker Ertürk'ü kutluyorum. Yarışımıza bir renk kattı. O bizim bir ağabeyimiz. Onunla ilk konferansı Trabzon'da vereceğiz. Bu yarışın kazananı Cumhuriyet Halk Partisidir. Gençliktir. Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi, Yaşasın kuvayi milliye, yaşasın örgüt" dedi.



GENEL BAŞKAN YARDIMCISINA AĞZININ PAYINI VERDİM
Ertürk, "Seçimi önde bitiren Yavuz Karan ve ekibine yürekten başarılar diliyorum. Ama onlara Atatürk yolundan Türk ulusal kimliğinden asla vazgeçmemeleriin bu yolda mesafe kat etmelerini diliyorum. Üzülerek söylüyorum Trabzon örgütünden kimseye kırgın değilim. Genel Merkez'den buraya gelen bir bayan var. Konuşmamdan Atatürk'ten söylerken alınmış. Bende gereken cevabı verdik. Ağzının payını verdim. Bizim partimiz altı oktur. Ne yazık ki partimizin genel merkezinde bazı problemler vardır. Ama örgüte inanıyorum. Bu örgütün sesini Ankara'da inletelim" dedi.



YAVUZ KARAN'IN KAZANDIĞI KESİNLEŞTİ...  167 ERTÜRK 178 KARAN 1 OY GEÇERSİZ, 1 ZARFTA BOŞ ÇIKTI

OYLAR YENİDEN SAYILIYOR...

ANCAK BU SIRADA KARAN TARAFTARLARI GALİP GELDİKLERİNİ İFADE EDEN MEVCUT BAŞKAN YAVUZ KARAN'I OMURLARA ALARAK SEVİNMEYE BAŞLADILAR..

KARAN KAZANDI.. KUTLAMALARA BAŞLANDI... ANCAK ŞUANDA SALONDA BİR SESSİZLİK HAKİM.. ERKEN KUTLAMA MI?...OYLAR YENİDEN SAYILIYOR.. 

ŞUANLIK OY DAĞILIMINDA 121 ERTÜRK, 117 KARAN. OYLAR SAYILMAYA DEVAM EDİYOR

ŞUANDA OY DAĞILIMINDA 63 ERTÜRK, 68 KARAN

ŞUANDA HER İKİ TARAFINDAN OYLARI DA BAŞA BAŞ GİDİYOR... BÖYLE GİDERSE KAZANAN ÇOK AZ BİR FARKLA İL BAŞKANLIĞINI KUTLAYACAK

SANDIKLARDAN 347 OY ZARF ÇIKTI ŞUANDA OYLARIN SAYIMINA BAŞLANDI...

OY KULLANMA İŞLEMİ SONA ERDİ.. ŞİMDİ SANDIKLAR AÇILIYOR.

KONUŞMALAR BİTTİ SEÇİMLERE GİDİLİYOR...

Ertürk'ün ardından mevcut İl Başkanı ve yeniden aday olan Yavuz Karan, bir konuşma yapıyor.. Karan, "Biz örgütten geliyoruz. Örgüt olmanın en büyük mutluluğu bu sabah evden çıkarken partiden gelip bu salonu süsleyen gençlerin yanına geldiğimde 'Abi bu kravat sana çok yakıştı' diye bilmektir örgüt. Biz Trabzon'da AKP denilen o siyasetle yarışmadık. Devletin acımamasız orantısız gücüyle yarıştık. Bizim insanlara dağıtacak altınlarımız yoktu. Ama aslan gibi sosyal demokratlarımız vardı. Bu oy Cumhuriyet Halk Partisi'nin oyudur. Bu oy annelerin ak sütü gibi helaldir.



YAVUZ KARAN, ERTÜRK'E BEL ALTI VURDU
Başbakan diyor biz süt dağıtıyoruz. Sanki kendi ahırından sağıpta satıyor.
Trabzon'da seçim yapacağız. Trabzon'un Hayratını, Dört yolunu bilmek lazım. Bu süreci iyi değerlendirmek lazım. Biz burda seçime gideceğiz. Bunun iddiasına göstermemiz lazım. Bu yüzden bölgeyi iyi tanıyan insanlara her zaman ihtiyaç var.
Biz 1,5 yıl içinde partiyi iyi yönettik kötü yönettik bunlar tartışılabilir. Cumhuriyet Halk Partisi'ni Trabzon'da 3 metrekalik bakkal dükkanlarına Yavuz Karan döneminde sokamaycaktır.
Türker beyin Atatürkçülüğünden şüphem yok. Türker bey ben mücadele etmek için istifa ettim diyor. Siz keşke 12 Eylül 1980'de o duruşu göstermiş olabilseydiniz. Buraya anıtı dikerdik.
Necip Torumtay istifa etmiştiz ama yerine Atatürkçü bırakmıştı. Siz istifa ettiniz de hangi bıyık bademliyi bıraktınız yerinize.

ERTÜRK'TEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR
İl başkan adayı Türker Ertürk şu şekilde konuştu:
"Burada demokratik ortamda yarış yapıyoruz. AKP'nin kongrelerinde demokratik yarış ta yok. Yukardan işaret ediliyor ve bir başkan seçiliyor. Aslında örgüte de ihtiyaç yok. Yukardan aşağı zekat ve sadakaların dağıtılması için bir organizasyon. Biz burda yarışıyoruz. Amaç en iyi il başkanını seçebilmek için. Amaç onun etrafında toplanmak, halkımız için bir umut haline getirmek. Bugün ülkemizi bir felaket beklemektedir. Fireni patlamış bir otobüsten kamyondan farkımız yok. Sadece ne zaman çarpacağımızı bilmiyoruz. Ama enflas yapılan zamlar ortadadır. Bugün hukukun hoşgörünün bu ülkede ne hale geldiğini biliyoruz. Bakınız Türkiye gizli işgal altındadır. Bakınız işgali bilsek işimiz daha kolay olurdu.

FINDIKTA GELİNEN DURUM ORTADA
Bugün fındıkta gelinen durum bizim yıllar önce ganzilisten aldığımız değere denk geliyor. Ben Londra'da görev yaptım fındığın ne kadar değerli olduğunu biliyorum. Peki yerinde para etmezken orada para etmesi noktasında arada kim para kazanıyor. Sanırım Başbakanın danışmanı 'Bunu kullanın süpürmeyin' diyen kazanıyor.
Çayda da aynı süreç yaşanıyor. Çaya fiyat verdiler. Anca kota uygulandığı için tüccara verin diyorlar. Peki tüccar ile Çaykur arasındaki fark kimin... Bu hükümet bu ülkeye hiç bir şey yapmadı. Bugün Sinop'tan Hopa'ya kadar AKP hükümetinin dikili bir ağacı yoktur.

BU BÖLGENİN SÜTLERİ VAR!
Bu bölge sürekli göç vermektedir. Esnafın ne duruma geldiğini biliyoruz. Yarın çocuklarımız mezun olduklarında nerelerde okuyacaklar. Her hangi bir istihdam olanağı AKP Hükümeti tarafından bu ülkeye kazandırılmışmıdır.
Bugün Tonya, Çayırbağı, Maçka, Düzköyün mis gibi kokan sütü var. Ama bizim okullarda okuyan çocuklarımıza 2 liranın üstünde sütler içirilmektedir. Çocuklarımız bu sütlerle ishal olmaktadır.
İran'ın kuzey liman kapısıydı burası. Şehir zengindi. Bugün aynı şeyi söyleyebilirmiyiz. Çocuklarımızı hangi gleecek bekliyor.
Yapabileceğiniz, güvenlikçi, yada AKP'nin kartlı hamili memuru yapmak olur..
Trabzon hızla göç veriyor. O maraş çaddesi, dolmuş adıyla adlandırılan otobüs şeklindeki yüzlerce araç gözünüze batmıyor mu?. Şehirleşme batıya gidiyor köylerden hızla nüfus geliyor. Ne yazık ki Trabzon köy olmuş durumda.

VOLKAN CANALİOĞLU'NA SERT ELEŞTİRİ
15 gündür ilçelerde dolaşıp kendimi delegelere tanıtmaya çalıştım. Onların desteğini istiyorum, il başkanı olmak için.
AKP hükümeti seçim bölgesinde altın dağıtmış, Muhtara telefon etmişler, "Sizin köyde AKP Birinci çıkarsa size kombine bileti" Biz Trabzonsporlular olarak şikayetçiyiz kupamızın şikeden çalınmasından.. Ama bu duruma kimsenin itirazı yok mu?.
AK Partililer halka din iman, kendilerine han hamam istiyor...
Beni ithal aday olmakla suçlayanlar şark kurnazlığı yapıyorlar. Buna kimse inanmaz kargalar bile güler. ' demiş. Ben Volkan bey etik olmaz diye aramadım. Şimdi size saygılar sunuyorum. Ben Genel Merkez'den icazet almam sizden yetki almaya geldim.
Trazon'da kontenjan olmayacak. Ön seçim olmak zorunda. Ha şimdi böyle konuşuyor ilerde başka konur derseniz o zaman ben bir kere istifa ettim ikinci kez de ederim..

BENİM RAKİBİM YAVUZ KARAN DEĞİL
Benim rakibim Yavuz Karan değildir, emperyalist işbirlikçi Recep Tayyip Erdoğan'dır. Ben kimsenin adamı değilim. Ben Mustafa Kemal Atatürk'ün adamıyım. Bizim ruhumuz Kuayi Milliye ruhudur. Bu ruh mazlumun yanında olan ruhtur. Bu ruh 6. filoyu denize döken ruhtur.

BEN İKİ MUSTAFA'YI ÇOK SEVİYORUM
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ayten Kayalıoğlu, kısa bir konuşma yaparak "Biz şunu hiç bir zaman unutmayacağız. CHP Demek Mustafa Kemal Atatürk demek. CHP Cumhuriyeti koruyup kollayacaktır.  İki Musstafa çok seviyorum. Hz. Muhammet Mustafa (S.A.V) ve Musatfa Kemal Atatürk" dedi.

İŞTE YAVUZ KARAN'IN LİSTESİ...




CANALİOĞLU: KAYIP BELEDİYE BAŞKANI
CHP Trazon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu 'Kayıp Belediye Başkanı' olarak tanımlayarak şu şekilde konuştu:
"bu iktidar Trabzonluyu uyutuyor. Biz diyor çok büyük yatırımlar yaptık. Ben sordum Başbakana, ne yaptınız. 2011 yılı bütçesinde yapılan yatırımları yazmışlar. Mendirek yapmışlar, Numune'yi almışlar bir tarafı yıkarken bir tarafı yapmışlar. Okulları yenilemişler. Ama ne demişlerdi işsizliğe çözüm üreteceğiz demişlerdi. Öncelikle Çamburnu Tersanesini yaparak 5 bin insan işe alacağız. Allah aşkına bitti mi..? Kaç kişi aldılar..
Biz burada işsizliği çözmek için binaların yenilemesine değil yeni yatırımlara ihtiyaçlarımız var. Elbette binalar yenilensin, ama şuan işsizlik sayısı yüzde 6.3'tür. Gelişmişlik sıralamız 38.. Hastane yapıyorsunuz, tamam taşıyorsunuz ama doktor aynı, hemşire aynı.. Yeniinsan aldınız mı yok. İstihdam yapacağız diyorsunuz Akyazı ne oldu. Ortada fol yok yumurta yok.
Trazon marka kent. Tayyip Trabzon'u kimse karalamayaz dedi. Ama senin AKP'li arkadaşın tiwitter'den Trabzon'a olmadık sözler söyledi. Hani kimse Trabzon'a birşey söyleyemezdi. Ama senin AKP'li arkadaşın söyledi.



BUNLARDA EMİR YUKARIDAN GELİYOR
Bunlarda emir yukardan geliyor. Emir geliyor 4+4+4 kavga dövüş çıkarıyorlar. Kabul edenler kabul etmeyen. Demokraside çoğunluğun azınlığa hükmü yoktur. Belediye Başkanlığımız döneminde de bizim azınlıkta olduğumuz unutmayın arkadaşlar.
Diyorlar ki insanları öptün. E tabi öpeceğim. Cenazemize gitmiyeceğiz mi hastamızı bakmayacağız mı. E ben size hanginizi hangi mahallede oturduğunu hepsini söyleyeyim. Ben sizi tanıyorum. Nerde karar alıyorsun, belediye sarayında. Kim yaptı, CHP yaptı. Belediye Başkanı CHP'li olan belediye yaptı. Düğün yapıyorsun davetler yapıyorsun nerde Hamamizade'de kim yaptı biz yaptık.
Önceki binayı yıktırmadılar. Bunları bizler konuşmamız lazım.
Bildiniz şeyleri insanı seven, insanı yatırımı seven bir anlayışla çalıştığımızı göstermemiz için anlatmamız gerekiyor.
Kürsüde Trabzon'un Trabzonspor'un adını sürekli anan tek milletvekiliyim. Orda Bize Heryer Trabzon diyerek Trabzon'un sorunlarını ortaya koyuyoruz.
Kayıp belediye başkanı birkaç şeyi söyleyeceğim size.. Engelliler için yürüyüş yolu yaptı.. Nereye tosluyor arkadaşlar Zabıta'nın duvarına.. Üst geçit yaptılar.. Engelli vatandaş sürüyor sonra dayanıyor merdivene... Kayıp olmasa onu da düzeltecek.

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KONGREYE KATILDI
Konreye şuanda CHP Genel Başkan Yardımcısı, Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayten Kayalıoüğlu katıldı..

Kongrede konuşmalar devam ediyor.. Kongrede çok sayıda söz alan olunca oy verme işlemine hala geçilemedi. Başkan adayları da konuşmaların ardından delegelere seslenecek...

CHP Kocaeli Milletvekili Güneş, bir konuşma yapıyor..
Güneş, "Doğrudur CHP İktidarda değildir. Bir zamanlar DP iktidar oldu, Anap oldu, Adalet Partisi oldu, CHP oldu ama onlar yok. Fakat CHP her zaman var. CHP'li olmak bu partinin mensubu olmak o nedenle ayrıcalıktır. Gerçekten halk olmak CHP'ye nasip olmuştur. Burası Türkiye'nin en gururlu en kıvançlı ailesidir. Bizim zaman zaman içimizde tartışmalar çıkabilir. Ama biz bir aile tutkusu ile bir birimize bağlıyız. Buralı olmanın kıvancını gururunu taşırız.

CHP HER ZAMAN YENİLENMELİ
CHP Türkiye'yi dönüştüren yenileyen aydınlık bir geleceğe taşımak isteyen bir siyasi partidir. CHP'de 2010 tkarihinde yaptığımız kurultayda yeni CHP sözcüğü kullandı. Acaba yeni CHP ile CHP'yi başkalaştırıyormusunuz dendi. Ama CHP ilk defa yeni olmuyor. Özü çünkü Türkiye'yi yenileştiren bir partidir. Altı okundan biri yenilenmedir, devrimciliktir. CHP'yi yenilememek CHP'li olmamak demektir. Sadece CHP'nin özünü oluşturan bazı olgular vardır ki bunlar değişmemelidir.

DEĞİŞMEZ OLGULAR
Bu olgulardan biri dün kutladığımız 19 mayıstır. 19 Mayıs bizim bağımsızlığımızın simgesidir. İkinci önceliğimiz 29 ekimdir. Cumhuriyettir. 3. önceliğimiz 3 Mart 1934'tür. 1946'dır. Çok partili hayata geçişin simsegis.. 1972'dir sosyal demokrasi.. Bunlar değişmez ilkelerimiz. Ama biz bu doğrultuda Türkiye'yi partimizi yenileceğiz.

CHP'NİN SÜREKLİ GEÇMİŞİ ELEŞTİRİLİYOR
Demokrasiyi kaybediyoruz. Aramızı kaybettik. Ama bunun ismi uçaktır diyorlar. Yani ileri demokrasi..
Takılmışlar 1940'lara. Sürekli CHP'nin geçmişini eleştiriyorlar. Mecliste bile sesini kısmaya kalktılar muhalefetin. Normalde muhalefet eleştirir iktidar cevap verir. Ama tam tersi oluyor bizde.. İktidar muhalefete eleştiriyor.

BU BORÇ MUTLAKA ÖNÜNE GELECEK
Gerçketen Türkiye ekonomisi büyüyor. Türkiye ekonomisinin 2011 yılında yüzde 8,5 büyüdüğünü reddetmem ortada değil. Ama bir rakam daha vereyim. Türkiye ekonomisi yüzde 10 oranıda dış açık vermiş. Yüzde 8,5 büyütmüşsünüz, ama bunu yüzde 10 dışardan borçlanarak yapmışsınız. Borçlu bir Türikye yaratıyorlar. Yani daha fazla tüketiyoruz ama borçla tüketiyoruz. Halkımız mutul daha fazla tüketiyoruz. Ama günün birinde mutlaka o borç ödenecek. Şimdilik farkında değil ama mutlaka önüne gelecek.

YESUN ONİ NENESİ
Bizim için bağımsızlık son derece önemli. 19 Mayıs Türikye'nin bağımsızlığının başladığı tarih. Ama bugün 19 Mayıs tarihi iyiden iyiye sınırlandırıldı. Başbakanımız Davos'ta ki toplantıda One Minute dedi susturdu. Sen bir tek one minute ile övünüyorsun ama bizim koca bir tarihimiz var. Malatya'ya füze kalkanı koydular. Kim için İsrail'e savunmak için. Karadeniz'de bir söz vardır, "Yesun oni nenesi"

TUTUKLU SAYISI 2 KATINA ÇIKTI
Bu AKP iktidara geldiğinde Türkiye'de tutuklu sayısı 60 bindi. Ama şimdi 127 bin. Başbakan Diyarbakır'a hapishane vaadediyor. Bi kişinin ismi Demokrat delikanlı başbakan onun için diyorum, " Yesun oni nenesi, yesun oni nenesu"...
Şimdi çıkmış "Biz süt dağıtıyoruz eleştiriyorsunuz".. Evet başka şeylerde dağıtıyorsunuz.. kömür gibi.. şimdi diş fırçası dağıtıyorlar. Biz dioruz ki bu iktidarın sütü bozuk çıktı.. Yanlış mı söyledik, sütünüz bozuk çıktı. Ak dediğiniz kara çıktı.

AK PARTİ İL BAŞKANI DA KONGREDE
AK Parti İl Başkanı Adnan Günnar'da şuan kongreye katılırken, çok sayıda siyasi parti temsilcisi de kongreye katılıyor. Kongrede CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile diğer üst düzey partililerin isimleri okundu... Günnar, kongrede kısa bir süre kaldıktan sonra ayrıldı.

BİRİLERİNİN CEBİNDEN ÇIKAN HARCAMALAR
Hesap Raporları üzerine CHP'de İl Başkan adaylığını açıklayan ancak daha sonra Ertürk lehine adaylıktan çekilen İbrahim Akbulut bir yaptı. 
Akbulut, "Genel Merkez'den gelen maddi kaynakların ve kendi içimizden gelen maddi imkanların ne şekilde harcandığı konusunda 5 yıldan beri il delegesi yaptığım kongrelerimizde benim şahsıma detaylı bilgi verilmemiştir. Her hangi bir delegeye de detaylı bilgi verilmemiştir. Kusura bakmasın, birileri cebinden harcayarak siyaset yaparken birilerinin ne yaptığı ortaya koyulmalıdır.
İmkanlarımızın kısıtllığından dolayı hiç bir tereddütüm yok. Ama bu imkansızlıklar bu partiye emek veren herkesle paylaşılmalıdır. Şuanda görüştüğümüz hesap raporu detaylı bir rapor değildir. Kimseyi suçlamıyorum böyle bir hakka da sahip değilim. Ama Trabzon'da yapılan harcamaların detaylı bir şekilde bütün il delegelerimize hatta bütün partililerimize aktarılması düşüncesindeyim. Faat bugüne kadar hiç yapılmadı, bugünde yapılmadı. Bu hesap raporları paylaşılmalı" diye konuştu.
Akbulut'un konuşmasının ardından hesap raporu oylandı. Hesap Raporu oy birliği ile kabul edildi.



BAYRAKTUTAN BİR KONUŞMA YAPTI
Kongrede çalışma raporu oylanarak kabul edilirken, ardından da Hesap Raporunun okunmasına başlandı...

Divan Başkanlığı tarafından getirilen öneri sonrası seçimlerin blok liste ile yapılacak.

Divan Başkanı Bayraktutan, bir konuşma yapıyor...
Bayraktutan, "Bizim için Trabzon'un önemi çok büyük. Yakın zamanda kaybettiğimiz CHP'nin çok önemli değerlerinden biri Hasan Ali Genç'i rahmetle anıyor hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Yine CHP'nin önemli değerleri var, aziz hatıralarının önünde saygıyla eğiliyorum.



İKİ TÜR CHP'Lİ VAR
Değerli arkadaşlarım iki tür CHP'li var. Bir Partiyi sırtında taşıyan, bir de partinin sırtında taşıdığı CHP'liler var. Bugün bu salonda CHP'yi sırtında taşıyanlar var o nedenle hoşgeldiniz diyorum. Çok önemli süreçlerden geçiyoruz. Kimin aklına gelirdi, 19 Mayıs'larda dilekçe vereceğiz de idare izin verirse çelenk koyacağız. Buraya gelmeden önce dün Artvin'de dünyanın en büyük Atatürk heykelini açtık. 22 metre boyunda muhteşem bir eser açtık.

BAŞBAKANIN, CUMHURBAŞKANININ ATATÜRK İLE PROBLEMİ VAR
Onların ötesinde CHP'nin ötesinde Mustafa Kemal var. Başbakanın da Atatürk ile problemi var Çankaya'da oturanın da Atatürk ile problemi var.
O nedenle önümüzdeki dönem çok önemli. Kongrelerimizi yapıyoruz, ardından kurultay yapacağız. Karamsarlığa kapılmayın. Bakın Artvin'de bunlara dur dedik, çökerttik neden burda olmasın..
Benim seçim bölgemde 12 belediyenin CHP Bayrağı dalgalanıyor, darısı Trabzon'un başına..."

BAYRAKTUTAN DİVAN BAŞKANI OLDU
Divan Başkanlığına Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın seçildiği kongrede başladı... Kongreye CHP Kocaeli Milletvekili Parti Meclis Üyesi Prof. Dr. Hurşit Güneş, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Belediye Başkanları, eski İl Başkanları, eski Belediye Başkanları ve partitililer katıldı.

SEÇİM ÖNESİ YAŞANAN SON GELİŞMELER
Trabzon'da AK Parti'nin ardından şimdi de Anamuhalefet Partisi CHP, önümüzdeki süreç için İl Başkanını bugün seçecek. Trabzon 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek kongreyi 61saat.com olarak canlı anlatımla veriyoruz.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağı açıklanan kongrede, son anda program değişikliği ile Kılıçdaroğlu'nun kongreye katılmayacağı açıklandı.
Mevcut İl Başkanı Yavuz Karan ile Emekli Tuğamiral Türker Ertürk'ün yarışacağı kongre öncesinde dikkat çeken gelişmeler yaşanmıştı.
Kongre öncesinde 3. başkan adayı İbrahim Akbulut, Ertürk lehine adaylıktan çekilirken, yine Karan'ın Yönetim Kurulu Listesi'nden 8 isim Suat Bayraktar, Turgay Çepni, Emine Erensoy, Hüseyin Yılmaz, Uğur Özsandıkçı, Galip Pekşen, Oktay Söğüt ve Ahmet Şener, Ertürk’ten yana tavır almıştı.
Salon şuanda yavaş yavaş dolmaya başlarken, adaylar ve destekçileri salonun dışında son kulisleri gerçekleştiriyor..