CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Meclis soruşturması açılmasını istedi.
CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve arkadaşlarınca TBMM Başkanlığı'na sunulan soruşturma önergesinin gerekçesinde, İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'ın 61. Hükümetin Başbakanı olduğu anımsatıldı.
BDP'li 9 milletvekilinin, 17 Ağustos'ta, Şemdinli'de PKK terör örgütü militanları ile milletvekili sıfatıyla bağdaşmayan, kamuoyunu haklı olarak rahatsız eden bir görüntü verdikleri ifade edilen gerekçede, bunun üzerine Erdoğan'ın, ''bu milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için yargıya talimat verdiğini'' ifade etti vurgulandı.
Gerekçede, şöyle denildi:
''Anayasa'nın 9. maddesi, yargı yetkisini Türk Milleti adına bağımsız mahkemelere vermiştir. 138. maddenin ikinci fıkrası '...Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz' hükmünü içermektedir. Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesi görevi kötüye kullanma suçunu, 277. maddesi yargı görevi yapanı etkileme suçunu, 288. maddesi adil yargılamayı etkileme suçunu düzenlemektedir. Anayasayla görev ve yetki sınırları belirlenmiş Başbakan'ın, yürütme erkinin imkanlarını kullanarak Anayasa'ya aykırı biçimde yasama organına talimat vermesi, açıkça yargıya müdahale ve yargı bağımsızlığının ihlalidir.
Başbakan'ın yürütme erkini bu şekilde ölçüsüz, hukuk tanımaz bir şekilde kullanarak yargı organlarına talimat vermesi, TCK'nın 257., 277. ve 288. maddelerinde düzenlenen suçu oluşturmaktadır. Başbakan'ın yargıya emir ve talimat vermesine sebep olan milletvekili-terörist buluşmasının vahameti, Başbakan'a yargıya müdahale hakkı veremez. Ülkemizde son yıllarda siyasetin yargıyı kuşatması, emir ve talimat altında bir yargı yaratılması, yargının siyasallaşması, AKP iktidarının yarattığı en tehlikeli süreçtir. Başbakan kendisinin de ikrar ettiği üzere, yargıya emir ve talimat vererek suç işlemiştir. Bu nedenlerle, Anayasa'nın 100. ve İçtüzüğün 107. maddeleri uyarınca Meclis soruşturması açılmasını arz ve talep ediyoruz.''