CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen araştırma önergesinde, sokak çocuklarına ilişkin durumun ve tablonun gerçek boyutlarıyla saptanması, bu çocukları topluma kazandırmak için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılması istendi.

-GEREKÇE-

Önergenin gerekçesinde, “Sokak çocukları diye adlandırılan bu çocuklar; kentlerin sokaklarında yaşayan veya çalıştırılan çocuklardır. Terk edilmiş binalarda, karton kutuların üstünde, parklarda barınmaktadırlar. Bu çocuklar her türlü tehlikeye ve tehdide açık olarak zor koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar” denildi.

Sokaklarda yaşayan çocukların, fiziksel şiddete, cinsel istismara, hastalıklara maruz kaldığına dikkat çekilen gerekçede, şu ifadeler yer aldı:

“Bu çocuklarımızda madde bağımlısı olma oranı da oldukça yüksektir. Madde bağımlılığı çocuklarımızın suça karışmalarına ve toplum dışına itilmelerine de neden olmaktadır. Sokak çeteleri eliyle dilenciliğe ve hırsızlığa itilmektedirler. Çocuk istismarı, çocukların dilendirilmesi, uyuşturucu mafyası, organ mafyası, çocukların terör olaylarında kullanılması gibi pek çok tehlikeye bu çocuklarımız açık durumdadır. Sokaklarda yaşayan çocukların suça karışma olasılığı da tehlikeye açık oldukları ölçüde artmaktadır.

UNICEF verilerine göre dünya tarihi boyunca en kalabalık çocuk kuşağı, içinde bulunduğumuz 10 yıl içinde dünyaya gelecektir. Bu çocukların 1.5 milyonu da Türkiye’de doğacaktır. Kent yoksulluğunun her geçen yıl arttığı ülkemizde bu çocukların bir kısmı sokaklarda yaşamak zorunda kalacaktır.”