AKP çağırmış olsaydı ki Meclis’i eminim ki 10 dakika içinde MHP hemen açıklama yapardı, hemen geliyoruz derlerdi ve tıpış tıpış da gelirlerdi” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Şemdinli’ye giden Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve Ordu Milletvekili İdris Yıldız ile birlikte TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
“2005’TE VE 2011’DE YAPTIKLARINI ÜMİT EDİYORUZ Kİ 2012’DE YAPMAZLAR, MECLİS’E GELİRLER”
“Şemdinli’den doğru düzgün haber alamıyoruz” diyen İnce, “AKP iktidara geldiğinde terör sıfır noktasındaydı ama AKP’nin kafa karışıklığı, vurdum duymazlığı, aymazlığı terörü yeniden bu hale getirdi” dedi. İnce, şöyle devam etti:
“Biz bu durumu 2005’te görmüştük. Meclis yaz tatilindeyken olağanüstü toplantıya çağırdık. AKP Meclis’ten kaçtı, gelmemek için her şeyi yapmıştı. Toplantı yeter sayısı bulunduktan sonra içeri girdiler ve bizim önergemizi reddetmişlerdi.
2011’de de Meclis’te terör konuşulacaktı ama Recep Erdoğan özel uçağına atlayıp Suudi Arabistan’a taziyeye gitmişti. Meclis’i by-pass etmişti. İmralı’yı, Oslo’yu, Barzani’yi, Erbil’i çözüm yeri olarak görenler ne yazık ki Meclis’i çözüm yeri olarak görmüyor. Meclis’i ayak bağı olarak görüyorlar.
2005’te ve 2011’de yaptıklarını ümit ediyoruz ki 2012’de yapmazlar, Meclis’e gelirler, bizim olağanüstü çağrımıza kulak verirler ve Meclis’te bunu konuşuruz diyorum.
Terörle mücadele konusunda AKP’nin kafası karışıktır.”
BAŞBAKAN ERDOĞAN’A YANIT
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ konusunda söylediklerini hatırlatan İnce, şöyle dedi:
“Sayın Başbakan’ın söyledikleri eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un ve diğer askerlerin yargılanması ile ilgili, tutuksuz yargılanmalarını istiyor Sayın Başbakan, demokrat başbakan, çakma demokrat başbakan, MİT Müsteşarının yargılanmaması için özel kanun çıkaran başbakan şimdi askerlerin tutuksuz yargılanmasını isteyen başbakan milletvekillerin tutuklu yargılanmasıyla ilgili tek kelime etmeyen başbakan. Kendisi 4 ay hapishanede kaldı, kebap partileriyle güle oynaya orada neşe içinde 4 ay hapis yattı, kahraman oldu ama 4 yıldır milletvekilleri tutuklu bu konuda hiç sesini çıkarmayan bir başbakan.
Bugün askerler için de tutuksuz yargılanması gerekir demesinin sebebi de şudur; yani siz gönüllü emekli olsaydınız başınıza bunlar gelmezdi, diyor. Ben sizi hapse falan attırmazdım. Şimdi emekli oldunuz şimdi tutuksuz yargılanabilirsiniz, diyor. Bunun Türkçesi budur.”
İnce, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
“Meclis’in olağanüstü toplanması konusundaki başvuruyu bugün yapacak mısınız?” sorusuna İnce, “Bir saat içinde yapacağız” dedi.
“BU ÇAĞRIYI AKP YAPSAYDI TIPIŞ TIPIŞ GELİRLERDİ”
“MHP olağanüstü toplantıya sıcak bakmıyor gibi gözüküyor, ne diyorsunuz?” sorusuna İnce, “MHP her zamanki gibi bir büyük yanlış daha yaptı. Bu çağrıyı AKP yapsaydı tıpış tıpış gelirlerdi. 2002’deki erken seçim yapmadan başlayınız Cumhurbaşkanı tartışmalarına 4+4+4’te AKP’nin peşine takılmasına, Türkiye’nin en ciddi sorunlarında, dönemeçlerde AKP’nin peşine takılmış bir partidir. Susuyorsak terbiyemizdendir. AKP çağırmış olsaydı ki Meclis’i eminim ki 10 dakika içinde MHP hemen açıklama yapardı hemen geliyoruz derlerdi ve tıpış tıpış da gelirlerdi” dedi.
İNCE 3 BAKAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
“Sabahat Akkiraz’ın güvenlikli karakollar konusunda soru önergesi verdi. Erdoğan Bayraktar’ın da bir yanıtı oldu, ne diyorsunuz?” sorusuna İnce, “Ben bugün bir suç duyurusunda bulundum. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında görevi ihmal suçunu işleyenler, bunlarla ilgili örneğin TOKİ villa yapmasını biliyor, rant peşinde koşmasını biliyor ama hani dayanıklı karakol yapacaktı, Bu ilgililer hakkında bugün suç duyurusunda bulundum” dedi.
İnce tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan başvuruda, “Görevi ihmal suçunu işleyen şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak haklarında kamu davası açılması talebidir” denildi.
Suç duyurusunda:
“Uzun zamandan beri devam etmekte olan terör olaylarına rağmen özellikle yerleşik karakollara ilişkin gerekli ve yeterli tedbirin alınmamış olduğu ve kahraman Mehmetçiklerimizin şehit edilebilmeleri için her türlü zafiyetin kamu eliyle hazırlandığı görülmektedir. Özellikle yerleşik karakolların adeta derme çatma barakalardan olduğu güvenli koruma bir yana neredeyse açık hedef zafiyeti sağladığı çok ve sürekli yaşanan vahim örneklerle anlaşılmış olmasına rağmen, teknik ve fiziki tedbirlerin alınmadığı açıktır” denildi.
Suç duyurusunda:
“Ne var ki, basında da yer aldığı üzere, Hakkâri’de 8 şehit verilen Geçimli Karakolu, teröristlerin geçiş yolları üzerine kurulmuş ve bir harabeden ibarettir. Dere yatağının kenarına kurulan karakolun güvenli olmadığı son baskında da ortaya çıkmış olup, yıkık dökük ve saldırıya açık olan Geçimli karakolunda tam 8 şehit verilmiş olup, karakolun perişan hali basında da büyük tartışma yaratmıştır.
Mehmetçiklerin her an şehit olmalarına sebebiyet verebilecek bir saldırıya uğrayabileceklerinin öngörülemeyeceğini hiç kimse söyleyemez. Bu durumda güvenlik kuvvetlerimizin şehit olmaya sürüklendikleri açıktır. O halde böylesi bir durumun hukuki sonuçlarının olması hukuk devletinin gereğidir” diye kaydedildi.
“SAYIN CUMHURBAŞKANI İLE SAYIN BAŞBAKAN ARASINDA BİR TAHT KAVGASI VAR”
Bir soru üzerine İnce:
“Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Başbakan arasında bir taht kavgası var. Bu taht kavgasında kendi aralarında bir de fitne fesat da var. Sayın Başbakan şunu bilsin ki Cumhurbaşkanı ile arasındaki taht kavgasını çıkartan fitneci ve fesatçılarla Alevi ve Sünnileri karıştırmasın yani Alevi ve Sünniler arasına fitne, fesat sokmaya kalkmasın.
Böyle bir Başbakan ülkenin birliğini temsil edecek Cumhurbaşkanı olmayı düşünüyor şimdi. Böyle bir kafadan Cumhurbaşkanı olur mu? Türkiye’deki siyaseti mezhepler üzerinden okuyor. Bu kadar cehalet 1071 Malazgirt Zaferi’nden bu yana bu topraklar böyle cahil devlet adamı görmedi” yanıtını verdi.
“OLASI BİR AYRIŞMADA OLASI BİR KOPUŞTA BUNLARI KULLANACAKLAR”
Milletvekillerinin telefonlarının dinlenip dinlenmediğine ilişkin bir soruya İnce, “Ben sadece Sayın Kılıçdaroğlu’nun izlendiğini tahmin etmiyorum.
Ben AKP’lilerin de izlendiğini tahmin ediyorum. Bizleri izlediklerini çok iyi biliyoruz. Telefonlarımızı dinliyorlar, banka hesaplarımızı her şeyimizi biliyorlar. Ama AKP’lileri de izliyorlar, dinliyorlar, niye derseniz; olası bir ayrışmada olası bir kopuşta bunları kullanacaklar.
Yani kopamayacaklar AKP’den karşı çıkmayacaklar AKP’deki yanlışa. Onlar olası bir yanlışta vicdan sahibi AKP’liler kopamayacak, konuşamayacak, kaçamayacak” dedi.
HÜSEYİN ÇELİK’E YANIT
“Olağanüstü toplantı çağrınıza Hüseyin Çelik’in bir değerlendirmesi oldu, ne diyorsunuz?” sorusuna İnce, “22 Haziran 1919 Amasya Genelgesi ne diyor, İstanbul Hükümeti görevini yapamamaktadır. TBMM Hükümeti görevini yapamamaktadır. Yapsaydı analar ağlamazdı. Meclis bugün toplanmayacakta ne zaman toplanacak. Türkiye bir savaşın eşiğine gelmişken, Türkiye yangın yerine dönmüşken Türkiye’nin bir ilçesinde günlerdir devam eden çatışma varken TBMM toplanmayacak da ne zaman tartışacak” dedi.