CHP Milletvekili Hurşit Güneş, Anayasa'nın 10'uncu Maddesi'nde yer alan 'özürlü' kelimesinin yerine 'engelli' kelimesinin getirilmesi için TBMM'de başlattığı çalışmanın sonuç vermesi nedeni ile bugün CHP Kocaeli İl Başkanlığında basın açıklaması yaptı. CHP, BDP ve MHP Grup Başkan vekilleri ile görüşen ve üç partinin üzerinde mutabakata vardığı değişikliği AK Parti Grup Başkan Vekiline götürdüğünü ve Başbakan'a ilettiği değişiklik talebinin kabul gördüğünü söyleyen Güneş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hassasiyeti nedeni ile teşekkür etti.

BAŞBAKAN OLUMLU YANIT VERMİŞ

Kendisinin başlattığı girişime Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olumlu yanıt verdiğini söyleyen Güneş konuşmasına söyle devam etti:

"Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'ya, MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan yaptığım görüşmelerde Anayasanın 10'uncu Maddesi'nde yer alan 'özürlü' kelimesini kaldırılıp yerine 'engelli' kelimesinin konulması için vardığımız uzlaşmayı AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ile yeniden görüştük. Sayın Elitaş konuyu olumlu karşıladığını ve Başbakana ileteceğini bana söyledi. Bugün basından öğrendim ki dünkü AK Parti Merkez Karar Kurulunda bu konu gündeme alınmış. Başbakan benim başlattığım bu girişime olumlu yanıt vermiş. Ayrıca bir anayasa değişikliği ile önümüzdeki günlerde dört siyasi partinin genel başkanlarının imzasıyla mecliste bu değişiklik yapılacak. Bunu çok önemli ve ılımlı karşılıyorum. Başbakana da teşekkür ediyorum."

ENGELLİLERİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRMIŞ OLACAĞIZ

Konunun engelliler açısından son derece önemli olduğunu söyleyen Güneş konuşmasına şöyle devam etti:

"Başbakan Erdoğan'a ilettiğim mesajda bir anayasa hazırlama sürecinde ve sertleşen, gerginleşen siyasi ortamda uzlaşmaya ve yumuşamaya ihtiyaç olduğunu dört siyasi partinin imzasıyla bir anayasa değişikliğinin küçük görülmemesi gerektiğini iletmiştim. Kendisi de buna olumlu yanıt vermiş. Ülkemizde 9 milyonun üzerinde engelli var. Böylece engellilerin önündeki engellerden birini kaldırmış oluyoruz. Konu ayrıca engelliler açısından da son derece önemli. Bu bir anlamda küçük düşürücü sayılabilecek özürlü sözcüğü anayasadan çıkmış olacak. Özürlü bir kabahatı içeriyor. Oysa engellinin ise hiçbir kabahatı yok sadece bizimle birlikte yaşamda engelleri var ve bu engelleri biz kaldırmakla ya da azaltmakla sorumluyuz. Bu bir ölçüde gerçekleşmiş oluyor. İkincisi de dört siyasi parti meclis genel kurulunda bir uzlaşma zeminini yakalamış oluyor. Başbakana tekrar teşekkür ediyorum. Destek veren diğer siyasi partilere ben CHP mensubu olduğum için ona özellikle teşekkür etmem gerekmiyor ama, MHP ve BDP'ye şimdiye kadar bu süreçte verdikleri destek ve daha sonra da verecekleri destek için de çok teşekkür ediyorum. Türkiye için önemli ve olumlu bir adım diye düşünüyorum. İşallah böyle bir uzlaşma ortamı içinde daha demokratik bir Anayasayı da hazırlama olanağı, fırsatı bulmuş oluruz."