Konuşmasının neredeyse tamamında AK Parti'nin geçtiğimiz pazar günü yaptığı olağan kongresine değinen CHP lideri Kılıçdaroğlu, AK Parti Hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sert açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ı eleştirerek, "Sözünde durmayan adama ne denir, kimse kusura bakmasın ama 'namert' denir" dedi.

Kongrenin bir şovdan ibaret olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, yapılan zamlarla ilgili olarak da AK Partililerin hoşlanmayacağı ifadeler kullandı:

"AK Parti kongresinde rezil ve utanç verici şov, çökmekte olan Roma İmparatoğluğu'nun saray gösterisinden başka bir şey değildir. O gün zam yaptılar. Zammı bile kalleşçe yapıyorlar. Cesaretleri yok. Sorsak hangi şerefsiz zam yaptı diye inkar edecekler. "

Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarından satırbaşları:

TUTUKLU VEKİLLER

"Halkın oyuyla seçilen milletvekillerini hapiste tutmanın mantıkla hukukla hiçbir ilgisi yoktur. Demokrasilerde böyle bir şey olmaz. Seçilmelerinin hiçbir sakıncası yoktur. İki ayrı konuşmasında sayın cumhurbaşkanı bu konuya değindi. Defalarca dedik bu sorunun çözülmesi lazım.

Oturduk parlamentoda sayın Meclis Başkanı'nın gözü önünde protokol imzaladık. Mert adam imzasının arkasında durur. Durmayan adama ne denir, kimse kusura bakmasın ama namert denir. Hainlik tartışması da oldu.

"BAŞBAKAN HAKLIDIR ÇÜNKÜ..."

Cumhuriyet Halk Partisi olarak AK Parti'nin kongre şovuna katılmadık Katılmamak için de gerekçelerimiz vardı. Gazetecilerin alınmadığı kongreye gitmedik. Demokrasinin gölge düştüğü yerde biz olmayız. Başbakan Erdoğan'ın söylediklerini duyduktan sonra bir şey söylemeyeceğim. Gazetecinin haber alma özgürlüğü anayasal bir görevdir. Başbakan ne diyor: 'Bize her türlü saygısızlığı gösterenleri bende bu özel günümüze davet etmek zorunda değilim.' Başbakan Erdoğan haklıdır çünkü onun için demokrasi diye bir şey yok.

"AK PARTİ ÇİFTLİĞİNİN ŞOVU"

Kendi özel günümüze diyor bu bir şovdu. Bu AK Parti çifliğinin bir şovuydu. Benim özel alanımdır dediğiniz andan itibaren demokrasiyi askıya almışınızdır demiştir. AK Parti Erdoğan'ın babasının çifliği olabilir ama o Türkiye'yi de böyle görüyor. Pazar günü bu ülkenin iktidar partisinin şovundan Atatürk'ün iki eserinden biri olan CHP'ye Ortadoğu ülkeleri önünde hakaret etmiştir. Bu terbiyesizliği göstermiştir.

BARZANİ GÖNDERMESİ

Barzani'ye o tezahüratı yapan kimse soruyorum. Barzani ne yaptı da gurur duyuyorsunuz. Her gün şehit verdiğimiz bu günlerde PKK'yı koruduğu için mi gurur duyuyorsunuz.

AK PARTİ'NİN 2023 VİZYONUNA ELEŞTİRİ

1940 kafasıyla 2023'ten sözediyor. 2023'ün ne olduğunu bilmesi için kafasının  değişmesi lazım. buzdolabı çamaşır makinesinden bahsediyor. İcat tarihi 1977.. Sayın Başbakan 2012'de bunlardan bahsediyor. Senin vizyonun buysa vay bu memleketin haline. Hedefi 2023'müş sen önce 1923'ün ne olduğunu anlada sonra 2023'e gel. 1923'ü bilmen için kapasite gerekir, sanatla uğraşmak gerekir, bilimi bilmek gerekir, insan olmak gerekir, ülke sevgisi gerekir. Takılmış plka gibi utanmadan Barzani'nin önünde CHP'ye hakaret ediyor.

DADALOĞLU'NDAN ŞİİR OKUDU

Kefenin ceni yok ama Tayyip Erdoğan'ın kefenin cebi var. Kul hakkını yemekten neden vazgeçmiyorsun. Milleti kefen parasına muhtaç ediyorsun. Dadaloğlu'ndan bir şiir okuyacağım:

"Okuduğun Tutmaz Oldu Alimler
Kalktı Da Adalet Arttı Zulümler
Terlemeden Mal Kazanan Zalimler
Can Verirken Soluması Zor İmiş

Kulak Verdim Dört Köşeyi Dinledim
Meğer Gıybetimi Eden Çok İmiş
Çok Yasayıp Mihnet İle Ölmeden
Az Yaşayıp Dem Sürmesi Yeğ İmiş"

"ZAMMI KALLEŞÇE YAPIYORLAR"

AK Parti kongresinde rezil ve utanç verici şov, çökmekte olan Roma İmparatoğluğu'nun saray gösterisinden başka bir şey değildir. O gün zam yaptılar. Zammı bile kalleşçe yapıyorlar. Cesaretleri yok. Sorsak hangi şerefsiz zam yaptı diye inkar edecekler. Zulüm kalesini yıkmak benim görevimdir.

Ortadoğu'nun gurur duyduğu Türkiye Cumhuriyet'inden Barzani ile gurur duyan bir zihniyete geçişe izin vereceğimizi mi sanıyorsun? Bu köle psikolojisini başınıza geçireceğiz. Cahillet bilmez. 100 yıllık yönelişimize darbe vurulmak isteniyor.

DEMOKRASİ VURGUSU

Şovun en ironik bölümü de helalliktir. Bu kadar kul hakkı yiyen birnin helallik istemedi ironidir. Kursaklarına elini attğın bütün yetimlerin iki eli yakanda olacaktır. İsrail askerleri tarafından şehit edilenlerin iki eli senin yakanda olacaktır. Savaş uçağındaki pilotların eli senin yakanda olacaktır. Uludere'de öldürülen vatandaşımızın iki eli yhakanda olacaktır. demokrasilerde güçler ayrılığı vardır. demokrasiye sonuna kadar sahip çıkacağız.

BARIŞ PARTİSİ: CHP

Biz barıştan yana bir partiyiz. Terör var sorumlusu CHP'dir deniyor. 10 yıldır götürüyosun. 2002'de bir tek şehidimiz yoktu. Oslo'da kim görüşme yaptı. Bunun adı milleti satmaktır. Şehitler gelecek sorumlu kim CHP. Kimsenin saçının teline zarar gelmesini istemeyiz. Yolumuz bellidir. Yol haritasını Başbakan'ın eline yazılı olarak verdik ama anlamıyor. Elindeki metni anlamayan 2023'ü de anlamaz.

KILIÇDAROĞLU: YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

İktidar'daki bölücülere asla izin vermeyeceğiz. Egemenlerin taşeronlarına fırsat vermeyeceğiz. Zulüm düzenini yıkıncaya kadar yolumuza devam edeceğiz. Bizim görüşümüz bellidir. Her zaman açık olduk. Bir ayak üstünde 40 yalan uyduran birisi halkın görmesi gereken birisidir.