Çin ziyaretine Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden başlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün gezisinin ikinci bölümü için Pekin'e geçti.Ancak Pekin gezisi tartışmalı başladı.

Erdoğan, korumaları ve Çinli yetkililer arasındaki silah bavulunun tesliminden kaynaklanan tartışmadan dolayı uçaktan geç indi.

Başbakan Erdoğan'ın uçaktan inmesinden önce Türk korumalar ile Çinli yetkililer arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandığı gözlemlendi. Gerginliğin sebebinin Erdoğan'ın korumalarına ait silah dolu bagajın korumalara iletilememesi sonucu güvenlik gerekçesiyle Başbakan Erdoğan'ın uçaktan indirilmemesi olduğu belirtildi. Bagajların indirilmesinin ardından korumalara silahları iletilince Başbakan Erdoğan uçaktan indi.

ÇİN BAŞBAKANI KARŞILADI
Bu gecikmenin ardından Pekin'de Çin Başbakanı Wen Jiabao tarafından resmi törenle karşılanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Jiabao ile beraber heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. Görüşmelerin başında konuşan Wen Jiabao, 27 yıl sonra bir Türk başbakanının Çin'e ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, "Umarım bu ziyaretiniz çok güzel izler bırakacaktır. İki ülke arasındaki dostluğun ve işbirliğinin geliştirilmesi ortak arzumuzdur. Bu ziyaretle iki ülke arasındaki anlayış ve güven karşılıklı olarak artacaktır. Görüşmelerin olumlu, realist ve verimli olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye iki yıl önce gerçekleştirdiği resmi ziyareti hatırlatan Jiabao, güzel bir şekilde ağırlandığını da sözlerine ekledi.

ERDOĞAN'DAN DAVET
Başbakan Erdoğan da gösterdiği misafirperverlik için Jiabao'ya teşekkür ederek, "27 yıl aradan sonra Çin'i ziyaret eden ilk Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olmaktan dolayı mutluyum" dedi. Erdoğan daha sonra Jintao'yu Türkiye'ye davet etti.

Daha sonra basına kapatılan görüşmede Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, THY Genel Müdürü Temel Kolit, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin gibi yetkililer de bulunuyor.