Cumhuriyet yazarı Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanlığı yarışı ile ilgili Metropoll ve Leadership Research Center (LRC) isimli iki araştırma şirketinin yaptığı Haziran sonu itibariyle adayların son durumu yazdı. Metropoll'ün anketine göre bugün seçim olsa; Erdoğan: 42; İhsanoğlu: 33; Demirtaş: 6.7; LRC'nin anketine göre ise Erdoğan: 47.9; İhsanoğlu: 43.4; Demirtaş: 4.9 oranında oy alıyor.

Yine anketlere göre; Ekmeleddin İhsanoğlu'nu seçmen tanımıyor, CHP ve MHP tabanının tamamı İhsanoğlu'nu desteklemiyor, kadın seçmenler Tayyip Erdoğan'ı destekliyor.

İşte Cumhuriyet gazetesinde yer alan araştırmanın sonuçları;

 
CHP-MHP ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun tanınırlık oranı düşük. Bir araştırmaya göre yüz kişiden 32'si (Metropoll), bir diğerine göre ise 24'ü tanıyor (LRC).

Ancak iki araştırma da 'Tanınırlığı arttıkça seçmenin İhsanoğlu'na yönelme eğiliminin' altını çiziyor. 'Tanımıyoruz' diyenlerin yüzde 62'si Başbakan Tayyip Erdoğan'ı tercih ederken(LRC), 'Tanıyorum' diyenlerin yüzde 50'si tereddütsüz İhsanoğlu diyor.

İKİ PARTİDE DE FİRE VAR

Araştırmalarda tahmin edildiği gibi CHP'de ortak adaya tepki var. Ancak sürpriz bir biçimde MHP tabanında da ciddi 'fire' çıkacağı gözüküyor. CHP tabanının yüzde 73'ü İhsanoğlu'nu benimserken bu oran MHP'de yüzde 66'da kalıyor. CHP'lilerin yüzde 14'ü, MHP'lilerin ise yüzde 15.5'i temmuz başı itibarıyla ortak adaya oy vermeme niyetinde (Metropoll).

CHP ve MHP'nin bugün itibarıyla ortak adaya 'tepkili' olan kesimi, tüm seçmenlerin yüzde 5.5 – 6 gibi oldukça hayati öneme sahip bir kesimine denk düşüyor.

MHP'DE ERDOĞAN SEVENLER

Her iki araştırma da MHP'den ilk turda Erdoğan'a oy gideceğine işaret ediyor. Metropoll'e göre MHP seçmeninin yüzde 9.5'i (LRC'ye göre yüzde 14'ü) daha ilk turda Erdoğan'a oy verme eğiliminde.

SÜPRİZ DESTEK

Adayına en fazla sahip çıkan partiler AKP ve HDP. AKP seçmeninin yüzde 89'u partinin adayına sahip çıkarken her yüz kişiden 11'i (toplam seçmenin yüzde 5'i) Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına 'evet' demiyor. AKP seçmeninin yüzde 3 (Metropoll) ile 6.9 (LRC) arasında bir kesimi CHP-MHP adayı İhsanoğlu'na oy verme düşüncesi taşıyor.

SAADET TABANI BÖLÜNDÜ

Anketlerde çıkan bir başka ortak bulgu, İhsanoğlu'nun adaylığının SP ve BBP tabanlarını bölmüş olduğu. SP tabanının yarısı, BBP tabanının da yarıdan fazlası Erdoğan'a oy vermeme düşüncesinde.

CHP VE MHP LİDERİNE İKİ GÖREV

Tüm bu veriler ne anlama geliyor? Şirketlerin yöneticileri, haziran ayı sonu itibarıyla yaptıkları bu çalışmadan çıkardıkları sonuçları şöyle sıralıyor:

İhsanoğlu'nun halk arasındaki 'bilinirliği' artmaz ve CHP ile MHP'nin 'tepkili' seçmenleri ikna edilemezse Erdoğan'ın birinci turda seçilme ihtimali güçlü bir olasılık olarak gündemde.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli'ye önemli bir görev düşüyor: Kalan 30 gün içinde hem İhsanoğlu'nu halka tanıtmak, hem de partilerinin seçmen tabanındaki fireyi ortadan kaldırmak zorundalar. Ancak bu koşullar yerine gelirse seçim ikinci tura kalabilecek.

BUGÜN SEÇİM OLSA

Metropoll'ün kamuoyu yoklamasına göre, 30 Haziran günü seçim olsa üç adayın oy yüzdeleri şöyle çıkıyor: Erdoğan: 42; İhsanoğlu: 33; Demirtaş: 6.7; Hiçbiri: 12; Cevapsız: 6 Ankete katılanlara ikinci turda nasıl davranacakları sorulduğunda, 'Erdoğan'a oy veririm' diyenlerin oranı yüzde 41'e düşerken İhsanoğlu'na vereceklerin oranı ise yüzde 35'e yükseliyor.

LRC'nin anket sonuçları ise şöyle: Erdoğan: 47.9; İhsanoğlu: 43.4; Demirtaş: 4.9; Hiçbiri: 3.8

KADIN SEÇMENİN TERCİHİ

30 Mart seçim sonuçlarında tüm anket şirketlerinin üzerinde mutabık olduğu bir tespit vardı: Kadın seçmenler Erdoğan'ı tercih ediyor. LRC'nin son cumhurbaşkanlığı anketinde de İhsanoğlu'nun kadın seçmenden oy alma konusunda ciddi sıkıntısı olduğu gözleniyor. Kadınların yüzde 49.6'sı Erdoğan'ı tercih ederken, yüzde 40.6'sı İhsanoğlu'na yöneliyor. Bu tespit İhsanoğlu'nun kampanyasının bundan sonraki hamlelerini etkileyebilir.


(Kaynak: Cumhuriyet)