Azerbaycan ve Gürcistan Dışişleri Bakanları ile dün birlikte Trabzon'da yaptığı toplantının ardından Trabzon ziyaretinin ikinci gününde bu sabah Ayasofya Müzesi'ni ziyaret eden Bakan Ahmet Davutoğlu, güne müzenin bahçesinde kahvaltı yaparak başladı. Kahvaltıda yöresel yemeklerden kuymağın tadına bakan Davutoğlu, Karadeniz mutfağını sevdiğini, Rizeli damadı bulunduğunu ve kendisinin de yarı Karadenizli olduğunu söyledi. Daha sonra Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve beraberindekilerle Ayasofya Müzesi'ni gezen Bakan Davutoğlu, burada bulunan takı dükkanından eşi ve yakınları için 3 takım takı siparişi verdi.

TRABZON TARİHİ İLE ÖNEMLİ BİR KENT
Ardından Trabzon Valiliği'ni ziyaret eden Bakan Ahmet Davutoğlu'nu burada Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık karşıladı. Bakan Davutoğlu ziyarette yaptığı konuşmada, Trabzon'un tarih boyunca en önemli kentlerden biri olduğunu ifade ederek, " Gerçekten Trabzon'da misafir bakanlarımız ile çok iyi ağırlandık. Bu nedenle sizlere teşekkür ediyorum. Trabzon tarih boyunca en önemli kentlerimizden biri olmuştur. Bu güzel kentimiz her zaman bu önemini muhafaza etmiştir, etmeye devam edecektir. Biz diplomasiyi değişik şehirlere yayma yönünde çalışıyoruz. Trabzon'umuz bu anlamda bir geleneğe sahip. Özellikle 19. yüzyılda 11 konsolosluğa sahip olan kentimizin, şuanda da 3 tane başkonsolosluğu var. Biz Trabzon'u Karadeniz'in hem Hazar'a hemde Asya'ya açılan kapısı olarak görüyoruz.



TRABZON ÇOK ÖNEMLİ BİR GİRİŞ KAPISI
Trabzon sadece ülkemiz açısından değil tüm Karadeniz ülkeleri açısından da çok önemli bir giriş kapısıdır. O bakımdan da stratejik bir öneme sahiptir. Hep böyle olmuştur, bundan sonrada böyle olacaktır" şeklinde konuştu.

KEMERÇE HEDİYE EDİLDİ
Konuşmaların ardından Vali Kızılcık tarafından Bakan Davutoğlu'na telkari işlemeli kemençe takdim ederken, Bakan Davutoğlu bir ara kemençeyi çalmayı denedi ancak başarılı olamadı. Bakan Davutoğlu "Kemençe icra etmeyi çok istedim doğrusu. İnşallah Müzede bizi kemençe çalarak karşılayan Maçka'lı Necdet usta bana çalmasını öğretirse memnun kalırım. Diplomaside bu kemençe ritmi gibi devamlı hareketliyiz. Kemençeyi diplomasimizin sembolü yapabiliriz" dedi.

GÜMRÜKÇÜOĞLU'NU ZİYARET ETTİ
Daha sonra Trabzon Belediyesine geçen Bakan Ahmet Davutoğlu, burada Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tarafından karşılandı. Başkan Gümrükçüoğlu, Libya'da vurularak hayatını kaybeden Yunus Emre Çelik'in cenazesinin Trabzon'a getirilmesinde Bakan Davutoğlu'nun çok büyük yardımları bulunduğunu belirterek kendisine şükranlarını sundu.



TÜRKİYE 6-7 ÖNEMLİ TOPLANTIYA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Davutoğlu bu ziyaretin ardından ise Trabzon Müzesine geçerek burada bir basın toplantısı düzenledi. Yaygın ve yerel basın mensuplarının katıldığı toplantıyı yaklaşık 70 gazeteci ve televizyoncu takip etti. Basın toplantısının ilk bölümünde Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeleri değerlendiren Bakan Davutoğlu, Suriye'ye yaşanan dramla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Davutoğlu, Haziran ayında Türkiye'nin 6-7 önemli toplantıya ev sahipliği yaptığını ifade eden Davutoğlu, "Uluslararası sistem bütün dikkatlerini bu süreçte Türkiye'ye çevirdi. Suriye'ye gelinen son aşama bütün insanlığı ilgilendiren, insanlık trajedisine dönüşüyor" dedi.

KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ
Önümüzdeki günlerde Karadeniz Ülkeleri Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın toplantısının düzenleneceğine dikkat çeken Davutoğlu, dönem başkanlığını ise Türkiye'nin 6 aylığına alacağını kaydetti. Davutoğlu, bu noktada Trabzon'un önemli bir rol üstelenceğine dikkat çekti.

ERMENİSTAN İLE YAŞANAN SORUN
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Karadeniz Ülkeleri Ekonomik İşbirliği Toplantısına Ermenistan'ın katılıp katılmasının beklenilip beklenilmediği şeklindeki soruya ise "Karadeniz çevresini istikrar ve huzur havzası yapacağız. Umarım Azerbeycan ile Ermenistan arasındaki sorun aşılır. Hiç bir ülkeyi dışmayacağız. Bu noktada Ermenistan'da da üst düzeyde katılım bekliyoruz. Sonucunda Ermenistan bu birliğin kurucularından" dedi



BATUM'A KUMAR OYNAMAK İÇİN GİDENLER
Bakan Davutoğlu, Gürcistan'a 1 TL karşılığında serbest geçişlerin başlaması ile bölgeden Batum'a giderek kumar oynayanların ve kaçakçılık faaliyetlerinin artaması sonrasında her hangi bir önlem alınıp alınmayacağı ve Sarp Sınır Kapısı'nın geliştirilip geliştirilmeyeceği şeklindeki soruyu da şu şekilde yanıtladı:
"Trabzon'da Gürcistan ve Azerbeycan Dışişleri Bakanlarının da katılımı ile 3'lü zirve yaptık. Ancak eylem planı ilerde yapılacak.
Biz Gürcistan ile Türkiye arasındaki serbes geçişlerin artmasını istiyoruz. Sarp Sınır Kapısında da bu anlamda gerekli tedbirler alınacak.
Bizim Trabzon'da bu toplantıyı yapmamızın nedeni, Trabzon'a 2023 hedefinde güçlü bir rol yüklüyoruz. Trabzon, İran'dan, Hazar'a ve Akdeniz'e açılan lojistik bir hat haline gelecek.
Biz kapıları açtık çünkü; ilim adamı, sanatçılar ve aydınlar gelmesi için. Ancak diğer kaçakçılık ve kumar gibi diğer sektörleri engelleyecek olan Trabzon halkıdır. Trabzon halkı bu noktada kampanya başlatmalı.
Burada geçişleri zorlaştırırsak veya kapatırsak, Trabzon 2023 hedefinde önemli olma noktasını kaybeder" dedi.