Ahmet Davutoğlu, NTV’de güncel konulara ilişkin soruları yanıtlarken, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Oslo’da bazı PKK’lılarla ile yaptığı görüşme ile ilgili olarak KCK soruşturması kapsamında ifade vermeye çağrılması konusunda, "Hukuki süreç bağlamında ortada netleşmemiş bir tablo var. Dolayısıyla bir yorumda bulunmak doğru değil. Gelişmeleri takip edip değerlendirme yapmak gerekir" demekle yetindi.

Buna karşın Davutoğlu, hukuki süreçten bağımsız olarak "Her kurumun vazifesini yürütürken devlete hizmet ederken yürüttüğü vazifeden kaynaklanan bazı yöntemleri, üslubu söylemi vardır" dedi.

Kendilerinin, diplomaside nasıl belli bir çerçeve içerisinde görev yaparken mümkün olduğu kadar açık bir dille mümkün olan en fazla kitleye en fazla siyasi elide, kadroya ulaşmaya çalıştıklarını, bunun da diplomasiyi yürütenlerin görevi olduğunu belirten Davutoğlu, "Milli İstihbarat Teşkilatımız devlete hizmet ederken kendi aldıkları siyasi talimat çerçevesinde yürütülen ve mahremiyet içeren kendi özel üslubu ve yöntemi vardı. Dolayısıyla bunu dikkate almak lazım" şeklinde konuştu.

İstihbarat teşkilatlarının dünyanın her yerinde belli bir hedefi gerçekleştirmek, bilgi toplamak için "en geniş davranış biçimleri"ni benimsediklerini anlatan Davutoğlu, "vazifenin, görevin doğası gereği bu böyle" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Hakan Fidan ve ekibinin, dış istihbarat bağlamında nerdeyse her gün birlikte çalıştıklarını, çalışmalarını takip ettiği bir ekip olduğunu belirterek, "Talimatlar doğrultusunda son derece etkin, başarılı bir biçimde görevini yerine getiren bir ekiptir" dedi.

-"YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARI TAKDİR ETMEYİ BİR BORÇ BİLİYORUM"-

Fidan ve ekibinin MİT’in çağdaşlaştırılmasına yönelik "başarılı" çalışmalarını da öven Davutoğlu, Hakan Fidan ve ekibinin kurumdaki çalışmaların hukuki süreçten bağımsız olarak göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtirken de çetin mücadelelerinin verildiği bu dönemde Fidan ve ekibinin çalışmalarına destek verilmesinin önemini vurguladı. Davutoğlu "Yürütülen çalışmaları takdir etmeyi bir borç biliyorum" sözlerine ekledi.

Ahmet Davutoğlu, hukuki süreçte Oslo görüşmelerinin açıklanabileceğinin belirtildiğine dikkat çekilmesi üzerine "Hukuki çerçeveyi benim değerlendirmem doğru olmaz" dedikten sonra Oslo görüşmesine ilişkin "Sayın Fidan ve o dönemde görevi yürüten müsteşar ve ekibi, doğru bir çalışma yapmışlardı" sözleriyle destek verdi.