Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, ''19. Geleneksel Ertuğrulgazi Şurası ve Yörük Etkinlikleri'' kapsamında merkez Odunpazarı ilçesine bağlı Karacaşehir köyünde düzenlenen şenliklerde yaptığı konuşmada, Dursun Fakih, Şeyh Edebali, Yunus Emre gibi manevi büyüklerin nasihatlerinin önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

''Bize aşıladıkları maya ve yerleştirdikleri ruh sayesinde buralar bizim toprağımız, vatanımız'' diyen Destici, şunları kaydetti:

''Biz birlik ve beraberlik halindeyiz ve inşallah ebediyete kadar da bu birliğimiz ve beraberliğimiz devam edecek. Biz bu değerlere, ruha, mayaya sahip olduğumuz sürece, inşallah bizi hiç bir gücün, ruhun parçalamasına, bölmesine ve ayrı düşürmesine müsaade etmeyeceğiz.''

Destici, bugün de en çok zulüm gören, en çok sömürülen coğrafyanın, Türk ve İslam coğrafyası olduğunu vurguladı.

Terör saldırılarına da değinen Destici, şöyle devam etti:

''Yurdumuzda bölücü anlayışa sahip, azmış bir toplulukla karşı karşıyayız. İslami, insani, ahlaki ve evrensel hukuka dayanan hiçbir ölçüleri yok. Hem Mehmetçiklerimizi hem de çoluk çocuk demeden sivil vatandaşlarımızı katlediyorlar. Ama hiç kimse şunu aklından çıkarmasın. Bu ruh bizde var olduğu, biz bu mayaya sahip olduğumuz sürece ne kimse bizi bölebilir, ne devletimizin varlığına, ne de milletimizin birliğine zarar verebilir. Milletimizin ve devletimizin düşmanları geçmişte hiçbir dönem bunu başaramadılar. Bu PKK, emperyalist küresel güçlerin maşaları da şunu akıllarına koysunlar ki, biz onlara da pabuç bırakacak değiliz.''

-TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Avcı-

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 28 Mayıs 2011 tarihinde Odunpazarı Meydanı'ndaki mitinginde ''Eskişehir'i 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan etme'' vaadinde bulunduğunu anımsattı.

Söz konusu vaadin, parti ayrımı gözetmeksizin tüm Eskişehir milletvekillerinin desteğiyle Meclis'te geçen yasama döneminde kanunlaştığını hatırlatan Avcı, ''Böylece Eskişehir, resmen '2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti' ilan edildi. 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerini koordine etmek üzere yine 10 gün önce Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı ve Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle 'Eskişehir Ajansı' resmen teşekkül etmiş oldu'' diye konuştu.

Bu sayede söz konusu şenliklerin önümüzdeki yıl Türk dünyasına ve bütün Osmanlı coğrafyasına seslenecek bir genişlikte ve ölçekte gerçekleştirilebileceğinin altını çizen Avcı, şöyle konuştu:

''İnşallah önümüzdeki yıl, Türk dünyasının çeşitli bölgelerinden gelen kardeşlerimizle birlikte bu şenliklerimizi, kurultayımızı daha uluslararası bir nitelikte gerçekleştireceğiz.''

Avcı, Eskişehir'in, bir dönem önce başkanlığını yaptığı UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 'Somut Olmayan Kültürel Miras Dünya Başkenti' ilan edildiğini de anımsatarak, ''İnşallah Eskişehir, 2013 yılında hem UNESCO'nun hem de Türk dünyasının başkenti olarak bütün Türk dünyasının gözünün üzerinde olacağı bir kültür, bilim, sanat şenliğinin merkezi olacak'' ifadelerini kullandı.

-Türk Boyları Konfederasyonu Genel Başkanı Koca-

Türk Boyları Konfederasyonu Genel Başkanı Durhasan Koca da, Türk milletinin özellikle Yörük Türkmen kitlelerinin birlik ve bütünlüğüne, dayanışmaya, kardeşliğe bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Bütün kalabilmenin sadece oyuna gelmeden birlik olmakta saklı olduğunu dile getiren Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ekonomik olarak iflasın eşiğine gelmiş, hatta bazı yerleri iflas etmiş Avrupa Birliği macerasını bir tarafa bırakıp, yeraltı ve yer üstü kaynakları olduğu gibi duran Avrasya Birliği'ni bir an önce kurmak gerekmektedir. Ne olursa olsun devletimize ve kurumlarımıza güvenmeliyiz. Toplum olarak el ele olmayı başarmak zorundayız.''

Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı da, Karacaşehir'in, Sakarya, Çanakkale, Söğüt gibi birlik ve beraberliğin, dirlik ve düzenin sembolü olduğunu vurguladı.

Eskişehir Ertuğrulgazi Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı İlhami Dayar ise Osmanlı Cihan Devleti'nin ilk kuruluş temellerinin Karacaşehir'de atıldığını belirterek, ''Buradan daha sonra Söğüt'e gidilerek Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşu tamamlandı. Biz bunun bu şekilde olduğunu biliyoruz, tarihçilerde bu şekilde olduğunu söylüyorlar. Bunun tüm Türkiye ve dünya tarafından da bu şekilde bilinmesini istiyoruz'' dedi.

Konuşmaların ardından Eskişehir Yörük Beyi Yusuf Tezcan'a, geleneksel yörük beyliğinin tevdi merasimi gerçekleştirildi.

Ertuğrulgazi Şurası neticesinde kendisine 4. kez yörük beyliği görevinin tevdi edildiğini ifade eden Tezcan'a, yörük yeleği, poşu ve fes kıyafeti Burhan Sakallı ve Söğüt Belediye Başkanı Osman Güneş tarafından giydirildi. Ardından Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım dua yaptırdı.

Odunpazarı Belediyesi mehter takımının gösteri sunduğu şenliklerde, Türk Cumhuriyetleri'nden gelen ve Eskişehir'in mahalli sanatçıları konserler verdi.

Şenliklere, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, AK Parti milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can ile çok sayıda kişi katıldı.

BBP Genel Başkanı Destici, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Avcı, MHP Genel Başkan Yardımcısı Demirel ile diğer protokol mensupları, şenlik alanındaki kıl çadırları ziyaret edip vatandaşlarla bir süre sohbet etti.