MHP’de muhalif kanat kongre toplanmasına dönük örgütlenme faaliyetlerini sürdürürken, genel merkez yönetimi, eski TBMM Başkanvekili Meral Akşener başta olmak üzere parti içinde olup ismi genel başkanlık yarışı için geçen isimlerin sessiz kalmasından rahatsız.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin karşısına çıkmak isteyen isimlerin tavrını, “şimdiden” belli etmesi gerektiğini düşünen genel merkez yönetimi, isminin dolaşmasına sessiz kalanlara dönük disiplin süreci başta olmak üzere bir dizi tedbirlere başvuracak. 

İÇERİDE HESAPLAŞMA

MHP Genel Merkezi, 1 Kasım seçimlerine ilişkin teknik çalışmalarını yürütürken hazırlanacak raporlar doğrultusunda 14 ve 15 Kasım’da MYK ve il başkanlarını toplayarak parti içi değerlendirmelerini yapacak.

Bahçeli, il başkanlarından illerindeki seçim sonuçlarına ilişkin analizler isteyerek, başarısızlığın yerel düzeydeki sebeplerini raporlaştırmalarını isteyecek. Bu raporlar genel merkezin hazırladığı raporlarla karşılaştırılacak. Oy kaybına neden olan etkenler yanında, önümüzdeki dönemde yapılacak işler konusunda da karar alınacak. Özellikle yeni Anayasa ve başkanlık sistemi gibi tartışmalar konusunda MHP’nin izleyeceği stratejinin temelleri, bu toplantıda atılacak. 

SAFLAR BELLİ OLSUN

Muhalif kanat, kongre toplanmasına dönük örgütlenme faaliyetlerini sürdürürken, genel merkez yönetimi, adı genel başkanlık yarışı için geçen isimlerin sessiz kalmasından rahatsız. Akşener’in yanı sıra eski Trabzon Milletvekili Koray Aydın ve Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ’dan “saflarını” belli etmeleri bekleniyor. MHP yönetimi, kapalı ortamlarda açıklanan görüşlerin açıkça kamuoyu ile de paylaşılması gerektiğini de savunuyor. Tavrını şimdiden belli etmeyen ve isminin piyasada dolaşmasına sessiz kalanların bu durumdan memnun kaldıkları ve duruma zımnen onay verdikleri anlamının çıkacağını düşünen genel merkez yönetimi, parti çıkarlarından öte kendi çıkarlarını gözeterek hareket edenler için disiplin süreci başta olmak üzere bir dizi tedbirlere başvurma hazırlığında.

TEŞKİLATLARA MARKAJ

Genel merkez yönetimi, MYK ve il başkanlarıyla yapılacaklar parti içi toplantılarının ardından tüm teşkilatlara giderek 1 Kasım’daki başarısızlığının gerekçeleri başta olmak üzere ikna çalışması yürütecek. Başkanlık Divanı’nın markaja alacağı teşkilatlardan ikna olmayanlara hoşgörülü davranılmayarak çeşitli yaptırımlar hayata geçirilecek. Son seçimde listelerde yer bulamayan partinin eskilerinin de yeniden ön plana çıkacağı, inisiyatif alabileceği öğrenildi. Liste dışı kalan partinin ak sakallılarına alanda görev verilebileceği kaydedildi.
 
ANKETLER YANILTTI

MHP, 7 Haziran’da yüzde 16’nın üzerindeki oyunu koruyacağı, 1 Kasım’dan oylarını artıracağını hesaplayarak seçimlere hazırlanmıştı. Bunun sonucu olarak miting sayısı sınırlı tutulurken, kampanya da kısıtlı yürütüldü. Ancak sonuç beklenildiği gibi olmadı. Bu noktada genel merkezin bazı anketler nedeniyle yanıltıldığı öne sürüldü. Edinilen bilgiye göre genel merkeze sunulan bazı anketlerde “MHP’nin oylarında yükseliş olduğu, yüzde 18 bandına yükseldiği hatta Ankara ve İstanbul gibi illerde beklentilerin üzerinde milletvekili sayısına ulaşacağı” öngörüleri yer aldı. Ancak sonuç anketlerin gösterdiğinden farklı ortaya çıktı.