DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna yalnızca TBMM'de grubu bulunan partilerin davet edildiğini belirterek, ''Orası cumhurun yeri değil mi? Bu nasıl bir anlayış. İktidar partisine Cumhurbaşkanını şikayet ediyorum'' dedi.

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partilerdeki bayramlaşma çerçevesinde, DSP'yi, MHP, CHP, AK Parti, BBP ve Demokrat Parti heyetleri ziyaret etti.

Konukları, DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Genel Saymanı Yüksel Erdoğan ve Genel Başkan Danışmanı Ali Kılıç karşıladı.

Partiyi ilk olarak MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya ve beraberindeki heyet ziyaret etti. Ziyarette Erçelebi, TBMM'deki çalışmaları sordu.

Yerel yönetimlerle ilgili yasa ve yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin anayasa değişikliği çalışmaları hakkında bilgi veren Karakaya, iktidarın yerel seçimleri erkene almak istediğini, muhalefet olarak buna karşı çıkmayacaklarını ifade etti. Yerel seçimin 27 Ekim'de yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ancak TBMM'de yeterli çoğunluğun sağlanamadığını anımsatan Karakaya, yeni durumda da verdikleri sözde duracaklarını kaydetti.

AK Parti'nin eleştirildiği ziyarette Karakaya, ''AK Parti iktidara geldiğinden bu yana ülkede adı konulmamış bir rejim tartışması var. Hükümet adını koymuyor ama yaptığı uygulamalar ve getirdiği yasal değişikliklerle istediğini yapıyor'' dedi.

Hükümetin yaptığı bazı düzenlemelerin, getirilmek istenen başkanlık sisteminin altyapısını oluşturmak amacı taşıdığını savunan Karakaya, ''Bugün Büyükşehir Belediyesi işinde de ustaca yapıyorlar. 13 ilin büyükşehir olması işinin arkasında bölgesel yönetime alıştırma var. Federasyonunun altyapısı bu işler'' diye konuştu.

-CHP'nin ziyareti-

DSP'yi, MHP'nin ardından Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığındaki CHP heyeti ziyaret etti. Bu ziyarette de yeni anayasa çalışmaları konuşuldu.

Anayasa çalışmaları hakkında bilgi veren Tezcan, çalışmalarda tıkanma olmadığını, Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Tezcan, iktidarın bir ''hesaplaşma'' mantığıyla sürece yaklaştığını öne sürerek, ''90 yıllık hesaplaşma mantığı ve küresel güçlerden gelen talepleri masaya getiriyorlar. Biz de buna karşı çıkmak durumundayız'' dedi.

BDP'nin farklı, MHP'nin farklı hassasiyetleri bulunduğunu ifade eden Tezcan, sürecin doğal hızında sürdüğünü, böyle bir tablo karşısında yeni anayasanın yıl sonuna yetişmesinin mümkün olmayacağını dile getirdi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ilişkin yeni düzenlemelerin de eleştirildiği ziyarette Tezcan, hükümetin ''milli bayramsızlaştırma'' düşüncesinde olduğunu savundu. Tezcan, ''Bu bayram kitlelerden dip dalganın harekete geçtiği süreçler olacak. Alıştıra alıştıra bayramları kaldırıyorlar. Dini bayramlara evet, milli bayramlara hayır gibi bir anlayış getiriyorlar. Ama dip dalga gösteriyor, Türk halkı milli bayramlarına sahip çıkacak'' şeklinde konuştu.

-Cumhurbaşkanı'nı şikayet-

Ankara Milletvekili Ülker Güzel başkanlığındaki AK Parti heyetinin ziyareti sırasında ise Türk tarihi, milli ve manevi değerleri ile kültürel miras konuşuldu.

Güzel, Türkiye'nin en az 6 bin yıllık bir medeniyete sahip olduğunu belirterek, bunun gelecek nesillere aktarılması için herkesin çalışması gerektiğini söyledi. Erçelebi de Türkiye'deki tarihi ve kültürel zenginliğin başka hiç bir ülkede bulunmadığını belirtti.

İktidar partisi olarak ''Cumhurbaşkanı'nı kendilerine şikayet etmek istediğini'' söyleyen Erçelebi, 29 Ekim kutlamalarına ilişkin resepsiyon davetinin partilerine gelmediğini belirtti. Postada bir yanlışlık olduğu düşüncesiyle Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ni aradığını ve resepsiyona yalnızca TBMM'de grubu bulunan partilerin davet edildiğini öğrendiğini anlatan Erçelebi, ''Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna yalnızca TBMM'de grubu bulunan partiler davet edilmiş. Orası cumhurun yeri değil mi? Son zamanlarda bu moda oldu. Bu nasıl bir anlayış. İktidar partisine Cumhurbaşkanını şikayet ediyorum'' dedi.