61SAAT HABER SERVİSİ : DSP Genel Başkanı Masum Türker, TGC’de düzenlediği basın toplantısında dikkat çeken açıklamalar yaptı.

7 Haziran Genel Seçimler için Trabzon’a gelen DSP Genel Başkanı Masum Türker, bölgede çeşitli temaslarda bulundu. Burada yaptığı temasların ardından Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı düzenleyen Türker, dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Türker, “Bu seçim sadece Türkiye için değil Ortadoğu için de önemli. Türkiye’de ki dinamikler programlamıyor. Bu program 2002 yılında programlanmış. Ama o gün bazı koşullar dolayısıyla beklenmedik partilerin de barajın altında kalması nedeniyle geriye itildi. Program Türkiye’de federal bir yapı oluşturacak, ekonomiyi rant üzerinde oluşturan büyük partilerin koalisyonuna dayanıyor. O tarihte CHP ve AKP Koalisyonuydu. Bu koalisyonun o tarihte ki mimarı Kemal Derviş’ti. Yine aynı senaryo AKP ve CHP için hazırlanmış durumda. CHP’nin son açıkladığı lojistik odaklı, üretime değil paketlemeye odaklı Merkez Şehir projesi, AK Parti’nin şimdi ki başkanının ortaya koyduğu görüşlerle örtüşüyor. Nite kim başbakan da bu benim projem dedi. Burada yapılan şey seçim sonrası iki partiyi bir araya getirmek, yeni yapılanmalara yol açmak. Bu yapıyı Cumhurbaşkanı reddetti. Danışmanı Binali Yıldırım aracılığıyla koalisyon olmaz dedi. Türkiye’de Karadeniz’in iki ili hariç, Doğu Anadolu’da ki bazı iller hariç, tüm Türkiye’yi dolaştık. Şuan da seçmen ciddi bir kararsızlık içinde. Bu kararsızlık hem iktidar hem de ana muhalefet için geçerli” dedi.

Türkiye’de oyların bölünmemesi yönlendirmesi yapıldığını ifade eden Türker, “Özellikle Türkiye’de oylarınızı bölmeyin, AKP’yi indirmek için tek partiye verin yönlendirmeleri bu seçimde kayboldu. Asıl gereken oyların bir yerde toplanması değil AK Parti’ye verilen oyların azaltılmasıdır. Biz de DSP’yi bu tahlile bakarak analiz yaptık. Analize göre yüzde 26 seçmen sandık başına gitmek istemiyor. Bu yüzde 26 oranında ki seçmenin yüzde 20’si ne olursa olsun gitmek istemiyor. Ama bu seçmenin çoğunluğu AK Parti, Fazilet, Refah, Anavatan partisi çoğunlukta. Geri kalanın azı CHP’ye oy verdi.
DSP bu oylar içinde kendi oylarının yüzde 5-6’sının yer aldığını biliyor. Yüzde 5-6 arası AK Parti’ye verilen oylardır. Bunu bana Cumhurbaşkanın kendisi teyit etti. Bizim hedefimiz hem AK Parti’de ki oyları almak hem de sandık başına gitmeyenleri hareketlendirmek” diye konuştu.

Seçimde barajın yalnızca yüzde 10 değil, ayrıca devlet yardımı almak için yüzde 3 barajı olduğunu da kaydeden Türker, “Bu seçim yalnız yüzde 10 barajı değil. Yüzde 3’ü aşan devlet yardımı alacak. Şuan da sadece 3 parti arasında dağıtılan yardıma, bu yüzde 3’ü aşanlarda alacak. HDP’nin de parti olarak seçime girme nedeni bu. Çünkü o da ayrı ayrı milletvekili alıyordu.
3. olarak medya yardımı. Eğer burada yüksek oy alırsak halkla daha iyi iletişim imkanı bulabiliriz. Medyanın da bakış açısı var, reytingin ne kadar.
Aslında CHP’ye verilen oylar AKP’ye gitti. Edirne’de biz seçime gitmedik. CHP’nin adayını destekledik. Ama birkaç ay sonra AK Parti’ye geçti. Aynı şekilde Adıyaman’da seçildi bir süre sonra istifa etti AK Parti’ye geçti. Bunu özellikle teşkilatlarımıza baskı yapan CHP’lilere duyurmak istiyorum” diye konuştu.

Maçları şifresiz seyrettirme vaadinde bulunan Türker, “Trabzon Futbol konusunda 4 büyüklerden bir takım. Trabzon geçmişte, Trabzonspor kurulmadan önce kendi alt yapısında futbolcu yetiştiren şehir. Ama şimdi futbol maçları şifreli olarak yayınlanıyor. Trabzonlular bile bu şifreli maçları seyretmek için bir yere gitmeli. Yapılan araştırmalar bu şifreli maçları seyredenler içkinin satıldığı yerde seyrediyor. Hem muhafazakarım diyeceksin, hem de bu yerlere müsaade edeceksin. Biz bu maçların tamamının şifreli yayınlanmasını taahhüt ediyoruz. Bu maçlar nedeniyle reklam pastası en az 5,5 kat artacak. O zaman bütün televizyonlar o saatte alacakları reklamdan havuza aktarırlarsa kulüpler zarar etmez. Gençlerimiz de meyhanelerde maç seyretmekten kurtarılır” diye konuştu.