Erdoğan, "Kazakistan ile eğitim alanındaki işbirliğimize büyük önem veriyoruz. Yani bir Bakaloray, bir Erasmus'u bizler kendi aramızda niçin yapmayalayım. Bizler bunları kendi aramızda rahatlıkla gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.Erdoğan, üniversiteden mezun olan üstün başarılı öğrencilere diplomalarını, konakladığı otelde düzenlenen törenle verdi. Başbakan, öğrencilerden birine "Bunda benim imzam var" diyerek "RTE" imzalı bir kravat hediye etti.

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, yoğun programı nedeniyle üniversiteyi ziyaret edemediğini belirterek, törende bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Erdoğan, "Kazakistan ziyaretimiz vesilesiyle Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Tabi bizler aslında, Almaatı'da sizlerle bu töreni yapmayı arzu ederdik. Ama yoğun programlarımız nedeniyle bugün bu çatı altında kendimizi Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde hissediyoruz. Ve bu diploma törenini de bu şekilde gerçekleştirmiş oluyoruz. Bugün bir kez daha atayurdumuz Kazakistan'da bulunmaktan, dost ve kardeşlerimizle kucaklaşmaktan büyük bir heyecan duyduğumu şahsım, tüm heyetim adına ifade etmek istiyorum. Kazakistan'ın son dönemde gerçekleştirdiği kalkınma hamlesini, gerçekten takdir duygularıyla izliyoruz. Kardeşleriniz olarak, başarılarınızdan ötürü biz de en az sizler kadar iftihar duyuyoruz. Bu büyük değişimde, değerli dostumuz, Aksakalımız, Cumhurbaşkanı Sayın Nazarbayev'in engin devlet tecrübesi ve vizyonunu elbette, altını çizerek ifade etmemiz lazım. Bu yıl Kazakistan'la diplomatik ilişkilerimizin 20. yılı. Bugün eriştiğimiz seviye hiç şüphesiz tarihi bir aşamadır" dedi.

ERDOĞAN'DAN ERASMUS TEKLİFİ

Erdoğan, "Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin niteliğini belirleyen esas unsur, iki kardeş halkın paylaştıkları ortak değerlerdir. Ortak tarihimiz, kültürümüz, kökenimiz, dilimiz, bütün paylaştığımız bu değerler ülkelerimizi birbirine sarsılmaz biçimde bağlayan unsurlardır. Kazakistan ile eğitim alanındaki işbirliğimize büyük önem veriyoruz. Yani bir Bakaloray, bir Erasmus'u bizler kendi aramızda niçin yapmayalayım. Bizler bunları kendi aramızda rahatlıkla gerçekleştirebiliriz" dedi.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Ve Türkiye dünyanın en ileri eğitim, öğretim merkezleri ile bu adımları atabileceği gibi, aynı şekilde Kazakistan'da bu adımları atabilir. Ve ayrıca Türkiye-Kazakistan arasından Ahmed Yesevi Üniversitesi'nde olduğu gibi, yeni şu anda açılacak üniversitelerde olduğu gibi bu işbirliğini geliştirebiliriz. Türkiye ile Kazakistan arasında eğitim alanındaki işbirliğinin en somut göstergelerinden biri hiç kuşkusuz Ahmed Yesevi Üniversitesi'dir. Hoca Ahmed Yesevi Üniversitesi, yüksek idealleri tam anlamıyla yerine getirebilecek güzide bir üniversite. Hoca Ahmed Yesevi Üniversitesi'nin Orta Asya'da daha kuvvetli bir çekim merkezi haline gelmesi amacıyla hepimiz üzerimize düşeni yapmaya devam etmeliyiz. Türkiye olarak biz üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız. Zira bu üniversitenin sahip olduğu imkanların geliştirilmesine ve eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik katkılarımızı sürdürmek en büyük arzumuzdur. Hoca Ahmed Yesevi Üniversitesi'nde yetişen öğrencilerin gelecekte, hem Kazakistan'ın refah, huzur ve istikrarının sağlanmasında, hem de iki ülke arasındaki dostane ve yakın ilişkileri daha ileri götürmede önemli görevler üstleneceklerine yürekten inanıyorum. Adeta bunlar, sizleri kastediyorum, misyon şefi olarak görev icra edeceklerdir, yetiştikleri alanlarda veya çok daha farklı genişletilmiş alanlarda. Bu vesile ile bu güzel okulun kurulmasında emeği geçenleri kutluyorum."