Yurt dışı temasları için toplam 165 bin 120 kilometre yol kateden Erdoğan'ın en uzun yolculuğu, G-20 Zirvesi'ne katılmak için 12 bin kilometre yol katederek, ulaştığı Meksika'nın Los Cabos kentine oldu.

Başbakan Erdoğan, 2012'de partisinin il kongreleri ve toplu açılış törenleri için yaptığı yurt içi ziyaretlerin yanı sıra oldukça yoğun dış ziyaretler gerçekleştirdi. Erdoğan'ın yurt dışı ziyaretlerinde katettiği toplam 165 bin 120 kilometre, dünya çevresinde yapılacak 4 tura denk geliyor.

Erdoğan'ın 2012'deki ilk yurt dışı teması, Seul'de düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi oldu. Daha sonra Çin'e Sincan Özerk Uygur Bölgesi'ni de kapsayan bir ziyaret gerçekleştiren Erdoğan, Azerbaycan ve Pakistan'ı da yıl içinde ikişer kez ziyaret etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012'deki en uzak ziyareti Meksika'nın Los Cabos kentinde düzenlenen G-20 Zirvesi oldu. Meksika'dan Güney Amerika kıtasındaki Brezilya'ya geçerek Rio 20 Zirvesi'ne de katılan Erdoğan, 2012'de Avrupa Birliği üyesi 6 ülkeyi ziyaret etti.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerden İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya, Bulgaristan ve Slovenya'ya giden Erdoğan, Ortadoğu'da ise Katar, Suudi Arabistan ve Mısır'a gitti.

Erdoğan, Pasifik coğrafyasında ise Güney Kore'nin yanı sıra Endonezya ve Brunei'ye ziyaret etti. Başbakan Erdoğan'ın 2012'de ziyarette bulunduğu ülkeler arasında Rusya Federasyonu'nun yanı sıra Kazakistan, Bosna Hersek, İran ve Ukrayna yer aldı.

Uluslararası zirveler

Başbakan Erdoğan'ın ziyaretleri G-20 Zirvesi, D-8 Zirvesi, Rio 20 Zirvesi, Nükleer Güvenlik Zirvesi gibi uluslararası etkinlikler çerçevesinde gerçekleşirken, bazı ülkelerle de ''yüksek düzeyli stratejik işbirliği'' toplantıları düzenlendi. Bu toplantılarda iki ülke arasında ekonomik ve diplomatik işbirliğinin artırılması için çeşitli konularda işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Başbakan Erdoğan'ın 2012'de ziyaret ettiği ülkeler şöyle:

Güney Kore, Çin, Azerbaycan(2), Pakistan(2), Meksika, Brezilya, Endonezya, Brunei, Bosna Hersek, Ukrayna, Slovenya, Almanya, İspanya, İtalya, İngiltere, Bulgaristan, Katar, Mısır, Suudi Arabistan, Rusya, Kazakistan ve İran.