Meclis içtüzüğüne göre CHP’nin toplantı yeter sayısı olan 184 milletvekiline ulaşması gerekiyor. Sandalye sayılarına göre ise CHP, TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırabiliyor ancak görüşmelerin başlatılmasını sağlayamıyor.
AÇARLAR AMA GÖRÜŞEMEZLER
2005’te de benzeri bir durum yaşanmıştı. CHP, o dönemde de terör olaylarıyla ilgili TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırmış ve 110 imzayı bulmuştu. TBMM Başkanı, Genel Kurul’u açmış, ancak toplantı yeter sayısı olan 184 milletvekili olmadığı için oturum kapanmıştı.
CHP İÇ TÜZÜĞÜ BİLMİYOR MU ?
CHP’nin TBMM’de 135 sandalyesi bulunuyor ancak 2 milletvekili cezaevinde olduğu için fiili sayısı 133’de kalıyor. BDP’nin de 29 sandalyesi bulunuyor, ancak 4 milletvekili cezaevinde olduğu için fiili sayısı 25’de kalıyor. Partiye üye olamadıkları için bağımsız milletvekili durumundaki Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Leyla Zana ile KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi ve EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel’in de Genel Kurul’a katılmaları da 184’e de ulaşılmasını sağlamıyor. Böyle bir durumda Genel Kurul’a katılacak milletvekili sayısı 162’de kalıyor. Olağanüstü toplantı için CHP’nin 22 milletvekiline daha ihtiyacı bulunuyor.