Merkezi İngiltere'nin Başkenti Londra'da bulunan Dünya Belediye Başkanları Vakfı (City Mayor Foundation) 2004 yılından bu yana düzenlediği anketle her yıl Dünya Belediye Başkanı'nı seçiyor. Hiçbir ticari amacı olmayan ve kar gütmeyen vakfın bu yılki anketine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de aday gösterildi. Belediye Başkanı Gökçek, 2012 Dünya Belediye Başkanı (World Mayor 2012) yarışmasına katılan adaylar arasında eleme sonucunda kalan 25 isim arasında Türkiye'yi temsilen tek aday olarak yer alıyor.

2004 yılında ilk kez gerçekleştirilen ankette Dünya Belediye Başkanlığını bugüne kadar Tiran, Atina, Melbourne, Cape Town, Mexico City belediye başkanları kazandı. 2003 yılında kurulan Dünya Belediye Başkanları Vakfı tarafından bugüne kadar 5 kez verilen ödül için Başkan Gökçek'in rakipleri arasında ABD'den Minneapolis, Brezilya'dan Rio de Janeiro, Polonya'dan Krakow, Hollanda'dan Roterdam, İtalya'dan Florence gibi önemli şehirlerin belediye başkanları bulunuyor.

2012 Dünya Belediye Başkanı yarışması için 17 Mayıs'ta son bulan interaktif ankette ilk etapta 205 bin kişi, belediye başkanlığı görevini aktif olarak sürdüren 928 ismi önerdi. 24 Mayısta yapılan ön elemede, hem oylama hem de yorumların değerlendirilmesi sonucu 910 isim 98 kişiye düşürüldü. 18 Haziran'da yapılan son elemede ise 2012 Dünya Belediye Başkanı olmaya aday 25 isim belirlendi. Bu isimler Kuzey Amerika'dan 5, Latin Amerika'dan 4, Avrupa'dan 7, Asya'dan 5, Avustralya'dan 2, Afrika'dan 2 belediye başkanı olarak vakfın resmi internet sitesinden duyuruldu. Dünyanın en iyi belediye başkanının belirleneceği yarışma, oylama yöntemiyle sürdürülüyor.

NASIL OY KULLANILIYOR? Dünya Belediye Başkanı 2012 anketine katılmak isteyenler öncelikle http://www.worldmayor.com adlı internet sitesine giriş yapıyor. Bu sitede, sağ sütunda yer alan 'World Mayor 2012 Vote Now' bölümünü tıklayan kullanıcılar, 'http://www.worldmayor.com/contest_2012/word-mayor-nominations-2012.html' adresinde kısa bir açıklamanın altında yer alan ankete ulaşabiliyor. Ankette öncelikle 'En iyi belediye başkanı' olarak belirledikleri isimin bulunduğu kutucuğu işaretledikten sonra, oy verenler 'Comments' bölümüne neden bu ismi seçtiklerine dair yorumlarını yazıyorlar. Bu yıl ilk kez, oy verenler yorumlarını Türkçe olarak da yapabiliyor. Yorumlarını yazan kullanıcılar "Your details" başlıklı son bölümde ise ad-soyadlarını, seçtikleri ismin yaşadıkları şehirde mi, yaşadıkları ülkede mi yoksa başka şehirde mi bilgisini verip, irtibat kurulabilecek mail adresini yazıyor.

Kaynak: CİHAN