Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Belediye Başkanlığına seçildiği yıldan bugüne kadar gelen 3 yılını değerlendirmek için Belediyenin konferans salonunda bir toplantı düzenliyor. Trabzon’da ki yerel ve ulusal basın mensuplarının katıldığı programda Başkan Gümrükçüoğlu, seçim öncesi partisi ve kendisi tarafından verilen 61 projenin ne aşamada seyrettiği ile ilgili bilgiler veriyor.
Tek tek projeleri anlatan Başkan Gümrükçüoğlu, hangi projede ne kadar yol aldıklarını aktarıyor.
Meydan Parkı’nda ki ağaçlarla ilgili yapılan eleştirilere Başkan Gümrükçüoğlu, “Yeşil alan bin 500 metre kareydi 2 bin 500 metre kare oldu. Ağaç sayısı arttırıldı. Yalnız o ve diğer park bahçe ağaç sisteminin iyi bir şekilde bakımının sürdürülmesi için hizmet satın alma ile o konuda bilimsel yetiştirilme programı uygulandı. O programın tümüne 900 bin tl ödendi” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ
Zağnos Vadisi, Tabakhane Vadisi ve Çömlekçi geri dönüşüm projeleri ile ilgili bilgi veren Başkan Gümrükçüoğlu, “Projeleri TOKİ yapıyor” Eleştirilerine ise, “ Bunu söyleyenler çok küçük bir azınlık. Muhalefet partileri. Onlarda sevinsin bizi izlemeye devam etsinler. Zira kaynaklar devletin kaynağı. Benim kaynağım, karayollarının kaynağı diye bir şey yok. Bugün böyle olsa,her belediye İller Bankasından para alıyor. Bizim paramız değil, herkes para alıyor. O zaman kimse kaynak almasın. Hayır efendim bu para benim kira gelirlerimden veya kaynağımdan elde edilmiş değildir diyerek define mi aramaya başlayacağız” dedi.

TELEFERİK PROJESİNDEN VAZGEÇİLEBİLİR
Ortahisar'ın kentsel yenilemesi ile ilgili de konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, "Ortahisar için kentsel dönüşüm değil kentsel yenileme uyguladık. Tescilli olan tüm binaların tadilatlarının yapılması ve 5 yıl süreyle yenilenecek" şeklinde konuşurken, teleferik projesi ile ilgili olarak ise, "Teleferik projesi eğer Trabzon'un geleceği için çok luzumlu görünmez ise yapılmasından vazgeçeceğini sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi.

GEÇEN YIL KAÇ KİŞİ İŞ SAHİBİ OLDU
Trabzon'da işsizlik ile ilgili konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, "Sadece geçtiğimiz yılda Trabzon'da işlendirilen insan sayısı 8 bindir" derken seyyar problemi ile ilgili olarak ise, "Bu vaadimiz çok sert bir politika ile hayata geçirildi, ancak bu noktada kimsenin canı yanmadı. Seyyarlarımızda iş sahibi yapıldı" diye konuştu.

AKYAZI PROJESİNİN DURUMU
Gümrükçüoğlu, "Akyazı Projesi yasal engel ortadan kalkınca 2013 yılının Ağustos ayına kadar süresi olmasına rağmen, 2012 yılının bu yılın dolgu işlemlerinin biteeceğini planlanmakta. Şuanda stadın projesi çalışılmakta. Temeli atıldıktan 24 ay sonra tamamlanarak Trabzon'un ve Türkiye'nin hizmetine girecek" diye konuştu.

1 PROJEYDİ 78 PROJEYE ÇIKTI
6Belediye Başkanlığına gelirken, 61 proje vaadettiklerini ancak 78 proje yaptıklarını ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, "78 Hizmet saydım, 10 tanesini hizmete başlamış kimisini bitirmiş kimisini sürdürmekteyiz. Sorumluluğumuzun bilincini hiç bir zaman aklımızdan çıkarmadan hizmet etmeye çalışıyorum. Sizlerle bu hizmeti sürdürmek için çalışacağız. Başarı Trabzon halkınındır" diye konuştu.

TOPLANTIDA SORU BÖLÜMÜNE GEÇİLDİ...

MEYDAN PARKI İLE İLGİLİ SORUNLAR
Atatürk Alanının düzenlenmesinde kullanılan malzemenin kalitesi ve işçiliğinin yanısıra tuvalet sorunu ile ilgili de soruya Başkan Gümrükçüoğlu, "Kontrol mühendisleri denetledi. Bazı yerlerde plaka altındaki dolgunun iyi yapılmamasından dolayı plakaların kırılması idi. Bunları yeniden para ödemeden yenileme ciddiyetine gittik. O alanda mevcut oturma yerlerine ek yerler yapılması, nostaljik ayakkabı boyacılarına yer yapılması tuvaletlerin sorunun halledilmesi bu lostra salonunun hizmet birinin haline getirilmesi, turizm bürosu olarak bir yerin belirlenmesi, toplamda 560 bin lira kapsamı olan bir ihale gerçekleştirildi. Asıl Meydan Parkı'nın yapılması ihalesi ise 5 küsür milyon liralık muhammen bedelle ihaleye çıkıp 3,5 milyonluk bir ihale ile yapım gerçekleştirildi ve bitirildi. Bu ilavelerin ortaya çıkardığı ek yapım ise 500 bin TL civarında bir maliyete sahiptir. 2 ay içerisinde bitirilecek" dedi.

ZAĞNOS KÖPRÜSÜNÜN TAŞLA KAPLANMASI
Zağnos Köprüsündeki restorasyonda 'tarihi köprünün taşla kaplanması' sorusuna Gümrükçüoğlu, "Zağnos Köprüsünde restorasyon çalışması yapılıyor. Tamamı ilgili birimlerin bilgisi dahilinde. Orası bize önemli bir tarihi miras. Oranın restorasyonu devam için çalışılmıştır. Projesi hazırlandıktan sonra incelenerek geçirildi ihale edildi ve Pazartesi günü tamamen ulaşıma açılacak. Cumartesi günü bir bölümü hizmete açılacaktır" dedi.

VARLIBAŞ AVM'NİN OTOPARKI RUHSATSIZ
Varlıbaş AVM'nin otoparkı ile ilgili gelen soruya Gümrükçüoğlu, "Varlıbaş AVM'nin alanı açık otoparkı ruhsatsızdır. O alan yeşil alan ve yaşam alanıdır. LPG'li araçların park sorunu nedenilyle geçici olarak oraya izin verdik. Biz bu AVM'leri yaşatmalıyız" şeklinde cevap verdi.

3 YILDA KAÇ KERE İL DIŞINA ÇIKTI MASRAFLARI KİM KARŞILADI
'3 yıl içinde kaç defa Trabzon'a çıkıştığı, masrafların kim tarafından karşılandrığı ve Vali Kızılcık'a bilgi verilip verilmedi" şeklindeki soruya Başkan Gümrükçüoğlu, "Sayısını özel kalem verir. Benim resmen göreve çağrıldığın işlerin dışında Ankara'ya şehrin işleri için gitsemde kendi mütevazi bütçemden karşılarım. Otel masrafımı herşeyimi kendi mütevazi bütçemden karşılarım. Birde tabiki mevzuat var. Mülki amir neresi Valiliğimize resmi dilekçemizi ve şu gerekçe ile arz ve talep etmekteyim diye sunuyorum. Onun dışında bir davranış olmaz olamazda..." dedi.

TRABZONSPOR ŞİKE YAPMIŞSA CEZA ALMALI
Başbakan Erdoğan'ın şike süreci ile ilgili son günlerde yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Başkan gümrükçüoğlu, "Trabzon'un Yomra ilçesinde büyümüş bir hemşehriniz. Trabzonspor'un bu şike iddialarına hiç bir şekilde buluşmadığını gönülmedni anınoyrum ve biliyorum. Yoksa Trabzonspor'un gönülden bir taraftarı olarak takip eden birisi olarak aldatılmış hissederim. Şike apmışsa her türlü cezaya uğramasını mazur karşılarım. Dollayısı ile Trabzonsporumuzun şikeye zerresine kadar bulaşmadığnı bildiğim için hak ve adaleti istediğim için bunun tecelli etmesini beklerim. Hepimiz öyle olması lazım. Spor centilmenlik, spor iyi olan kazansın anlayışı değilmidir. Bana göre bir Galatasaraylı, Beşiktaşlı, Fenerbahçeli buraya gelebilmeli. Sokaklarımızda gezebilmeli. Kardeşçe bir birimize başarı dilemeliyiz. Aynı şekil Trabzonspor taraftarları içinde Kadıköy'de, Aslantepe'de, İnönü'de yaşamalıyız. İnsanlar barış ve kardeşlik içindebu işi yürütmeli. İç turizm spor centilmenlik bu değil mi? Ama bunun bir temeli var. Nasıl biz diyorsak, şahsen benim takımım şike yapmışsa benim takımım beni aldatmıştır. Beni ve hiç saymıştır. Bana göre bunu bir GS, BJK ve FB taraftarı da demeli. Centilmenliğin tezahürü bu olmalı. Ama biz şehir olarak herkese sevgi duymalıyız. Bu şehrin genel karakteri insan sevgisi.. Hakkımızı istiyoruz adaleti istiyoruz. Hak hukuk neyse o olmalı" dedi.

ATASU BARAJINDAKİ KAYAN EVLER
Atasu Barajı çevresindeki bazı evlerin kaydığı şeklindeki soruyu cevaplayan Gümrükçüoğlu, "Atasu Barajının çevresindeki bazı evler kayıyor. Ancak bunlar için DSİ ile birlikte etüd çalışmaları yapılıyor" şeklinde cevapladı.

ÇİMENTO FABRİKASI NE ZAMAN TAŞINACAK
Çimento Fabrikası ile ilgili soruya ise, "Ama artık ordaki sayın müteşebbis ve işadamı kuruluşları takdir ederki, Trabzon'un hemen Meydan Bölgesi, Çömlekçi Mahallesi ve Havaalanı Üniversite tarafında devam mümkün değil. Gümüştaş firması ilgili fabrikanın yönetim kurulu başkanı iletti. Ama burda depolama alanları oluşturuyorksunuz. Edindiğim bilgi aynen şu: Liman alanı ihale ile verilmiş. O alana yapılan yapılara karışamıyoruz. Bizden ruhsat almak zorunda değiller. Orda kiralanan bin metre karelik alan liman alanında. Yapılan ne? O bin metrekarelik alanda Çimento imalatı değil deposu tarzında bir yer yapıldığı. Üretilmiş çimentonun depolandığı bir yer olacak. Gemiyle çimentoyu getiren birisi boruyla ordaki depoya yöneltecek. O depodan da satacak. Toptan kiremit satmadan veya zeytin satmadan farklı görünmüyor. Bizim alanımız içinde de olsada imalat olmadığı için karışabileceğimiz bir nokta değil. Çimento imali diye bir tesis söz konusu değil"

TRABEL İŞÇİLERİNE ZAM
TRABEL işçilerine zam ile ilgili olarak ise, Gümrükçüoğlu, "Enflasyon artı 5 puan. Bu mahalli seçimlerden önce alınmış bir karar. Ancak 3 yıldır sıfır zamla çalışıyorlarsa tabi irdelencek bir durum. Ancak bu şekildeysen tekrar insan kaynakları müdürlüğümüzle ve eldeki imkanlar neyse yapılacak birşey varsa yapmaya gayret ederiz. Bu bir söz değil imkanları irdeleyip atabileceğimiz bir adım. Bir söz vermeyelim. Hizmet-İş ve Belediye-İş arasında yetki durumu söz konusu. Şuanda Belediye-İş mahkemeye verdiği için her hangi bir anlaşma imzalanıyor" dedi.

TRABZON'UN BÜYÜKŞEHİR OLMASI... MERKEZ İKİYE Mİ BÖLÜNECEK TEK BELEDİYE Mİ OLACAK
Trabzon'un Büyükşehir olması ile ilgili soruya Başkan Gümrükçüoğlu, "Sayın Başbakanımızın Büyükşehir ile ilgili 750 bin rakamını değiştirmek gibi bir düşüncesi olmadığını biliyoruz. 750 bine Trabzon tüm il sınırları ile ulaşabiliyor. Yani Trabzon tüm il sınırları ile Büyükşehir olabilecek bir durumda. 2012 yasama yılının sonunda olacağı düşüncesiydeyim. Ancak 2013'de olsada 2014 yılının sonunda uygulamaya konulacak. 2014'de yeni mahalli seçimlerle beraber yürürlüğü girecek. Tüm il sınırları ile büyükşehir oldğumuzda yükümüz artacak. o ölçede gelirimiz olduğunda yükün altında kalkarız. Biz şehrimizin her yerini severiz. Tüm il sınırları ile olacağımzadn ötürü, en az kurucu olan 3 ilçe olması lazım. Biz bütün il sınırları ile olacaksak var 18 ilçemiz. Yeni bir ilçe iddiasına luzum yok. Merkezdeki Trabzon Belediyesinin şuanki sınırları tek bir ilçede olabilir, 2'ye de bölebilir. Bu konuda da bizim veya benim kişisel bir tasarrufum yok. Merkez tek ilçede olabilir çift ilçede olabilir. Hizmetler nasıl daha iyi getirilecekse o hususta çalışmak lazım" dedi.

KAVŞAKLARA ÜST GEÇİTLER
Reşadiye Kavşağı ile Ayasofya arasındaki kavşağın genişletilmesi ile ilgili soruya Gümrükçüoğlu, şöyle cevap verdi: "Limanın karşısını mutlaka düzenlemek istiyorum. Ama ne Karayolları ne de bizim İmar Müdürlüğümüz bu konuyu tam bir netleştiremedi. Çömlekçi Projesi kapsamında kavşağa da yön ve şekil vermeye de çalışıyoruz. İtfaiye kavşağında üst geçitle geçmeye çalışıyoruz, Ayasofya Kavşağının da iki katı büyütülmesi durumu söz konusu. Biz dalçık ile düşünüyorduk. Ama Karoylaları ekibi hayır bu böyle olmaz dedi. Dediler Hollanda gibi ülkelerde bile bir yeraltı su geçiyorsa onlarda yapmıyorlar. Buralarda yer altı suları geçmekte. Biz alt geçit istedik. Ama teknik olarak mümkün değilse biz ne yapalım"

TRABZON'A RAYLI SİSTEM
Trabzon'a raylı sistemin getirilip getirilmeyeceği ile ilgili soruya da Başkan Gümrükçüoğlu, "Raylı sistem benim gündemimde hiç olmadı. Geldiğimde fizibilite çalışması yapılmıştı. Yapılabilir görümüyor idi. Ama mevcut getirilen fizibilite de gördüğümüz bu idi. Eğer bu yapılabilir proje ise bize böyle bir rapor verin. Öyle bir rapor bize fızıbıl değilde fızıbıl olmadığı tarzında verildi. O raporun sonucunda DPT olsun Hazine olsun bu tarz sistemlerde size arkasında olacağım diyebilmesi için başlangıç ve bitiş durakları arasında en az 17 bin yolcu olması gerekiyor ve diğer taşımaların tüketilmesi olması gerekiyor. Bizim için öngörülen bölgelerde 4 bin 200 yolcu vardı. E bizim kaynaklarımız varsa, bunu yapabiliriz. Ama ben o düşüncede değilim.
Asım Aykan Başkan iken, Organize Sanayi Bölgesinden Akçaabat'a kadar Kanadalılara yapılmış bir proje vardı. O sistemde bir raylı sistem Arsin Organize Sanayi ile Kaleiçine kadar yerleştirilebilir" şeklinde cevap verdi.

TELEFERİK İLE İLGİLİ SORU
Teleferik sorusuna da Gümrükçüoğlu şu şekilde cevap verdi: "Teleferik için vaatlerimden başlamadığım bir proje diye hitap ettik. Teleferiğin maliyeti mesafesi itibari ile 7-8 milyon maliyettedir. Hani neyi seyredeceğiz Teleferik'ten. Mesafemiz kısa. ani bunu ya Meydan Parkı'ndan veya Çömlekçi'den konuşlandıracağız. Yaptığımız çalışmalar hani güzel buna başla demedi. Vadettimiz bir proje ama yapmayacağımız bir proje olma ihtimali var"

KISKANTDIĞI BELEDİYE BAŞKANI VAR MI?
Türkiye'de kıskandığı bir Belediye Başkanı olup olmadığına ise Başkan Gümrükçüoğlu, "Türkiye'de kıskandığım belediye başkanı yok. Ama takdir ettiğim sevdiğim bir çok belediye başkanı var. Yetenekli gördüğüm bir çok belediye başkanı var. Sayın Başbakanımız benim her dediğimi yapıyor değil. Her önerdiğimi yapın diyor değil. Sayın Başbakanımız tüm insanlıkta huzur sükün olmasını istiyor. Türkiye'de de olmasını istiyor. Karadeniz Bölgesini de çok seviyor. Trabzon'un da çok seviyor. O münasebetle kişisel olarak benden veya başkasından değil Trabzon'a olan sevgisinden ötürü pozitif bir yaklaşımı var. Ben bunu yaşayarak görmüş birisiyim" dedi.

YENİDEN BELEDİYE BAŞKANI OLACAK MI?
Yeniden Belediye Başkanlığına adaylığını koyup koymayacağı ile ilgili Başkan Gümrükçüoğlu, ""Belediye Başkanı olmak veya olmamak bu konuda siyasete devam etmek veya etmemek gibi bir yorum yapmayacağım İleriye dönük hiç bir planım yok. Allah neyi nasip ederse onu yaşayacağım. İleriye dönük her hangi bir planım yok" dedi.

SOCHİ LİMANIN KAPANMASI ŞEHRİN NÜFUSUNU DÜŞÜRDÜ
Gümrükçüoğlu,şehrin nüfusunun bir anda düşüş olmasının nedenini ise şu şekilde açıkladı:  "Bizim şehrimizde adrese dayalı nüfus kayıt sistemi olmadan önce her şehirde olduğu gibi bizim şehrimizinde nüfusu abartılmıştı. 763 bin dediğimiz nüfus gerçek nüfusumuzdu. En son nüfusumuz 757 bin düştük. Ana nedenimiz Soçhi'de olimpiyat olacak olması nedeniyle burdaki ihracatımızın kapanması sonrasında burdaki ailelerin bir çoğu Samsun ve bölgesi illere yerleşti. Ama bundan sonra nüfus azalması olmayacağına inanıyoruz. Hatta bundan sonra da artış olacağına inanıyoruz. O ani kaybın nedenini de araştırmalarımızda bu durum ortaya çıktı"

ÇUKURÇAYIR'A 2014 SONRASI MÜDAHALE EDİLMESİ LAZIM
Çukurçayır'da kentsel dönüşüm yapılacak mı sorusuna ise, "Büyükşehir olunduğunda veya 2014 sonrasında Çukurçayır'ın düzenlenmesine gayret edilmeli. Orda ne gibi yol alınacağına ilişkin gayret edilmeli. Ancak kimseyi mağdur etmeyecek bir şekilde" şeklinde cevap verdi.

BEŞİRLİ SEM PAZARININ DURUMU
Beşirli Semt Pazarı'nın durumu ile ilgili olarak Başkan Gümrükçüoğlu, "Beşirli semt pazarı için değerli hemşehrilerime kamuoyu yoklamalarına yaptırdım. Ortaya çıkan seçenekleri çeşitli kuruluşlarla görüştük. Bütün bunlarda sonuca ulaşamadık. İhaleyle kiraya verilecek. İhale ile en fazla o işe talip olacak olanlar market grupları olur hizmet sunacak yerler olur" ifadelerine yer verdi.

ÇİMENTO'YA YENİ BİR YER VERECEĞİZ
"Dün akşam Aşkale Çimento'nun sahibi ile görüştüm. Kendilerine izahet etmeye karar verdik. O konuda iyi ve olumlu anlayış içinde. Biz şehir olarak onu sevip sayıyoruz. Ona hammadde aldığı bölgelerde fabrikasını yeniden konuşlandırmak için gayret içindeyiz"

ARAPLAR YATIRIM İÇİN TRABZON'DA
Özel İdarenin arazisine Arap yatırımcılar tarafından yapılacak otel ile ilgili soruya, "El Rubian grubu bu akşam Trabzon'a geldi. Özel arazinin ihaleye çıkıldığında talip olmuştu. Şuanda yatırımı başlatmak üzere Trabzon'a gelmişti ve o yatırım başlıyor" dedi.

Toplantı sona erdi...

KAYNAK: