Gümüşhane’de İl Koordinasyon Kurulunun 2012 yılı 3.dönem toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya HES’ler ve Bölge Müdürlerinin gelmemesi damga vurdu.

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, bir sonraki toplantıda koordinasyonla ilgili sorun yaşandığında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtirken, Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın ise toplantıya katılmayan bölge müdürlerinin Genel Müdürlerini arayarak durumu onlara iletti.

Valilik Toplantı Salonunda yapılan ve yaklaşık 3 saat süren toplantıda konuşan Vali Mayda, bölgede güzel çalışmalar gerçekleştiğini, iş sezonunun da başlaması nedeniyle özellikle yatırımcı kuruluşlardan daha etkin ve süratli çalışmalar beklediklerini söyledi.

Yapılan işlerin önemsenmesinin en büyük hizmet olduğunu ifade eden Vali Mayda, “Milletvekilimiz Ankara’dan gelip katılıyor, ben tatilimi erteliyorum bu toplantıya katılabilmek adına, Bölge Müdürlerimizin de bir vesile bulup toplantıya muhakkak katılmaları önem arz ediyor.” diyerek toplantıya katılmayan Bölge Müdürlerini eleştirdi.

HES’LER İÇİN KOMİSYON KURULUP TAKİP EDİLECEK

Toplantının tartışmalı konularından birisini oluşturan HES’ler konusunda ayrı bir komisyon kurup bunu ciddi bir şekilde takip ettireceklerini ifade eden Vali Mayda, şöyle konuştu: “Hizmetin yapılması önemli. Ama bir hizmet getirilirken, başka bir rahatsızlığa sebebiyet verilmesi de aynı ölçüde yanlış bir davranış olacaktır. Mutlak suretle iyilik yapılacak hizmet getirilecek ama çevreye de zarar verilmeyecek. Mecburen yapılacak işlerden dolayı verilen zararlar da en kısa zamanda telafi edilecek. Bir sonraki toplantıda bu dile getirilen sorunlar koordine edilmediği taktirde ilgili kurumlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağız.”

“SORUNLARI HEP BİRLİKTE ÇÖZÜP, HİZMETİ BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRELİM”

İnsana hizmeti en büyük hizmet olarak tanımlayan Vali Mayda, hizmeti yaparken mazeret üretmenin değil, çözüm üretmenin esas olduğunu belirterek, “O çözümde engeller varsa bir araya gelip o sorunu hep birlikte aşalım ve hizmeti birlikte gerçekleştirelim. Hem nakdi hem de fiziki açıdan etkili bir çalışma yapılarak bir sonraki toplantıda sonuç almak istediğimizi beyan ediyorum.” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ TOPLANTIYA KATILMAYAN BÖLGE MÜDÜRLERİNİN GENEL MÜDÜRLERİNİ ARADI

Toplantı sırasında sık sık dışarı çıkıp telefonla görüşen Milletvekili Aydın’ın kiminle konuştuğu da toplantı sırasında sarf ettiği sözlerden anlaşıldı. Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın, toplantıya katılmayan bölge müdürlerinin tamamının genel müdürlerini aradığını belirterek, “Devletin Gümüşhane’ye hizmet etmeleri için görevlendirdiği kamu idaresinden arkadaşlar, biraz önce burada gelmeyen bütün bölge müdürlerinin genel müdürlerini aradım. Koordinasyon toplantılarına Gümüşhane’ye saygı, ihtimam ve özen göstermeyerek gelmeyen bütün bölge müdürlerini bilgilendirmenizi istiyorum. Bunlarla ilgili Bakanlarıyla direk görüşmeyi arzu ediyorum. 2-3 toplantıya katılmayan Bölge Müdürlerinin Gümüşhane’ye karşı olan sevgi, saygı ve ülkesine olan hizmetinden endişe duyduğumu, Bölge Müdürlerinin yerine gelenlerin Bölge Müdürlerine iletmelerini istiyorum. Bunu da bundan sonra böyle algılayacağımın bilinmesini istiyorum.” dedi.

“OTURDUKLARI YERDE BÖLGE MÜDÜRÜ OLUNMUYOR”

“Biz şimdi oturup Rize’de, Giresun’da ve Trabzon’da ki koordinasyon toplantılarına bölge müdürlerinin hangi oranda katıldığını çıkartmayalım” diyen Milletvekili Aydın, Gümüşhane’nin de Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olduğunu vurgulayarak, “Lütfen Zigana Dağının tünelini bu tarafa aşsınlar. Oturdukları yerde bölge müdürü olunmuyor.” dedi.

Yaşanan HES tartışmalarına da katılan Milletvekili Aydın, HES’lerle ilgili ihbarda bulunduğunu ama bir sonuç alamadığını belirterek, özellikle Yukarı Kürtün grup yolunda yapımı devam eden Mor Enerjiye yüklendi.

“MOR ENERJİ YUKARI KÜRTÜN DERESİNE TECAVÜZ ETTİ”

Kendisinin ülkede nükleer enerji ile de enerji üretilmesine, HES’lerle de, rüzgar enerjisi ile de diğer enerji üretim mekanizmalarına da taraf olduğunu dile getiren Milletvekili Aydın, “Bunun için de benim hükümetim kanun çıkardı. Ama kanunu çıkaran hükümet gelip Mor Enerji’nin Yukarı Kürtün deresine tecavüz etme hakkını yada tecavüz etmesini hükümetin bakanları gelip engelleyemez. Bu işin ilgili kurumları var. İster Çevre İl Müdürlüğü deyin isterseniz başka müdürlükler deyin. Ama Beşiraltından yukarı Sarıbabanın altına kadar deremize tecavüz edilmiş durumda. Benim herhangi bir belde belediyem, bir kamyonet harfiyatı dereye döktüğü zaman ceza öderken, bütün ihbarlarıma rağmen Mor Enerjiye hiçbir kurum hiçbirşey yapmadı. Eğer başka bir yerden gücü varsa onu da bilelim. Ama o dereye, coğrafyaya, çevreye yazık. DSİ’nin Trabzon’da ki bölge müdürlüğüne şahsi olarak müracaatta bulunmuş birisiyim. Ama oradaki imalat hiç durmadan devam etti. Bu konuda ilgililerin ne yapılması lazımsa yapsın.” dedi.

“17 YILDIR BİTMEYEN İKİSU-ŞİRAN YOLUNUN TEK SORUMLUSU KARAYOLLARI 10.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜDÜR”

Karayollarına Gümüşhane’de yaptığı çalışmalar için teşekkür eden Milletvekili Aydın, 17 yıldır bitmek bilmeyen İkisu-Şiran yolunun tek sorumlusunun Karayolları 10.Bölge Müdürlüğü olduğunu ifade etti. AK Parti iktidarında başlanıp da bitirilemeyen yol olmamasına rağmen, İkisu-Şiran yolunun yapılmayışının müteahhidinin alelade bir iş yapma beceriksizliği yada yeteneksizliğinin hoş görülmesine bağlayan Milletvekili Aydın, “Müteahhidinin ödenek yokluğu değil de makine parkını başka yerlere transfer ederek çalışmasının Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından hoş görülmesi nedeniyle yada üzerine yeteri kadar gidilmeyişi nedeniyle İkisu-Şiran yolunun bitirilmeyişi ne Ulaştırma Bakanlığının bir eksikliğini ne de Hükümetin bir eksikliği değildir. Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünün o konuda gerekli dirayeti göstermeyişidir. Bu bir yaradır. Bölge insanlarının yarasıdır. Kilometrelerce yolu diz boyu kasislerde gitmek zorunda bırakılmaktadır. Çamur içerisinde bırakılmasıdır. Bu nedenle de 2.keşif artışından sonra Karayolları Bölge Müdürlüğü işini takip ederek bu vebalin altından kalkmalıdır. Ve o yol 2013 yılında bitirilmelidir diye düşünüyorum.” diye konuştu.

“BURASI BAŞKA BİR COĞRAFYANIN DEĞİL, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN BİR İLİDİR”

Gümüşhane’nin başka bir coğrafyanın değil, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir ili olduğunu vurgulayan Aydın, Gümüşhane’den geçecek çevre yolu ve bölünmüş yollarda sahil yolundaki illerden ve ilçelerden geçerken karayolları ne yaptıysa Gümüşhane ve ilçelerinden geçerken de bunları yapmasını istedi. Perforjesi, uygulamada olmadığı halde uygulanan bütün projeler dahil bu talebini yineleyen Aydın, “Gümüşhane, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisindedir. Giresun’da, Trabzon’da, Rize’de ne varsa Gümüşhane’de de onun yapılması için biz Ankara’da ne düşüyorsa bizden isteyin, yapılsın, yapılmalıdır. Burası başka bir coğrafyanın değil, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir ilidir.” ifadelerini kullandı.

HARŞİT ÇAYI ISLAH PROJESİ 31 TEMMUZ’DA İHALE EDİLECEK

Toplantıya katılan tek Bölge Müdürü olan DSİ 22.Bölge Müdürü Erdoğan Yaşaroğlu, Harşit Çayı ıslah projesinin Türkiye’de ilk 3 sıraya girecek projelerden birisi olduğunu belirterek, ihalesinin 31 Temmuz tarihinde gerçekleştirileceğini söyledi. İhalenin sonuçlanmasının ardından herhangi bir itiraz olmazsa yıl içerisinde işin başlayabileceğini ifade eden Yaşaroğlu, özellikle sulama işlerinde yaşanan yavaşlamanın ülke genelindeki boru piyasasının ürün yetiştirememesine bağlı olduğunu kaydetti.

DSİ BÖLGE MÜDÜRÜNDEN ÖNEMLİ HES AÇIKLAMASI

İl Genel Meclisi üyesi Naim Ağaç’ın “DSİ HES’lerin can suyunu kontrol etmiyor mu?” sorusunu cevaplandıran Yaşaroğlu, “HES’lerin tümünde akış gözlem istasyonu kurulması zorunlu hale geldi. Buralardan sürekli takip ediliyor. Ayda en az 4-5 kez elle ölçümlerde yapıyoruz. Can suyu derenin ortalama akımının yüzde 10’udur. Online olarak bu istasyonlar bize bağlı. HES’lerin kontrolü bize yeni verildi. Şubelere yazı yazdık. Vatandaşlar maille bize fotoğraflayıp ihbarda bulunurlarsa üzerine gideriz. Cezai yaptırımız yok. İlgili birimlere yazı yazıyoruz. Yalnızca ilgili kurumları hareketlendiriyoruz. HES’ler için Enerji şubesi kurduk. Bu şubelerin bütün işi HES’ler olacak.” dedi.

Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü çalışmaları ile ilgili bilgi veren Bölge Müdür Yardımcısı Selahattin Bayramçavuş, Gümüşhane ilinde 14 proje ile yaklaşık 1 milyar liralık yatırımlarının olduğunu söyledi. Bölünmüş yol çalışmaları sırasında karşılaştıkları en büyük sıkıntının elektrik iletim direkleri olduğunu dile getiren Bayramçavuş, Gümüşhane çevre yolu projesinin devam ettiğini, Zigana Dağına yapılacak olan 13 kilometrelik tünelin proje ihalesinin de yapıldığını söyledi.

Zigana tüneline çok önem verdiklerini dile getiren Bayramçavuş, tünelin bir ucunun Trabzon’dan bin 250 metre rakımdan diğer ucunun da Gümüşhane’den bin 280 metre rakımdan çıkacağını belirtti.

KAYNAK: GÜMÜŞHANEY.GEN.TR