Bugün Türkiye siyasetine yön verenler yön veren iktidar partisi onun başındaki Sayın Başbakan insanlıktan nasibini alamamıştır. Bu yargı sistemi de Sayın Başbakan’ın bu tutumunun bir yansımasıdır, onun uygulayıcısıdır, tablo budur” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın annesinin vefatı nedeniyle TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, “Zonguldak Milletvekilimiz Mehmet Haberal’ın annesi Medine Haberal bu sabah Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Sayın Haberal’a, ailesine, yakınlarına, Zonguldaklılara sabır ve başsağlığı diliyorum” dedi.

-BEKLEYEN TEKLİFİ HATIRLATTI-

Haberal’ın annesinin uzun bir süredir tedavi gördüğüne işaret eden Hamzaçebi, “Mehmet Haberal annesini hastanede ziyaret etme arzusunu çeşitli ifadeler ifade etmiştir. Annem ölmeden önce onu son bir kez ziyaret etmek istiyorum demiştir. Bu istek Sayın Başbakan’a iletilmiş. Sayın Başbakan kendine göre talimat verdiğini ifade etmiştir. O talimat sonrasında da TBMM’de ilgili komisyonda görüşülüp Genel Kurul’a gelmiş olan ve bekleyen bir teklif söz konusu. Teklife konu olan düzenleme yani tutukluların yakınlarının, annelerinin, babalarının yaşamsal bir hastalığa sahip olmaları halinde ölümcül durumlarının olması halinde kendilerine izin verilmesi söz konusudur. Teklif bunu düzenliyor. Teklife konu olan düzenleme Eylül 2011 tarihinde Kırklareli Milletvekilimiz Sayın Turgut Dibek tarafından önerilmiştir” diye konuştu.

-“HABERAL ZAMANINDA BABASININ CENAZESİNE GİDEMEDİ”-

Haberal’ın babasının da vefat ettiğini ifade eden Hamzaçebi, şöyle dedi:

“Babasının cenazesine bile gitmeye izin vermeyen bir yargı sistemi vardır. Acımasız, insanlıktan yoksun, kin ve nefret intikam duyguları üzerine kurulmuş bir siyasetin yargıdaki yansımasının sonucu Mehmet Haberal zamanında babasını ziyaret edemedi, cenazesine gidemedi. Annesini ziyaret etme arzusunu ifade etmişti şimdi annesini ziyaret edemedi. Herhalde cenazesine gitmeye izin vereceklerdir, Sayın Haberal’ın sağlık durumu eğer buna izin verirse.”

-“BAŞBAKAN’IN KEYFİ YERİNE GELMEDİĞİ İÇİN GÖRÜŞÜLEMEDİ”-

Söz konusu teklifi hatırlatan Hamzaçebi, “Bu yasa Ocak ayından bu yana tutukluların ölümcül durumda olan anne ve babalarını yakınlarını ziyaret edebilmesine imkan veren teklifi Ocak ayında Adalet Komisyonu’nda kabul edilmiştir. Yaklaşık 3 aydır yasalaşmayı bekleyen bir teklif vardır. Konu sadece Sayın Mehmet Haberal ile onun annesiyle sınırlı değildir. Tüm tutuklularla ilgili bir düzenlemedir. Tutukluluğu mahkumiyet gözüyle yorumlayan acımasız bir iktidarın insanlıktan yoksun bir iktidarın ve onun yansıması yargı sisteminin tutumuna karşı küçücük bir insanlık gösterisi. Üç aydır bekliyor. 3 aydır AKP’nin Sayın Başbakan’ın keyfi yerine gelmediği için görüşülememiştir” diye konuştu.

AKP’nin grup başkanvekilleriyle 1.5 aya yakın bir zamandır söz konusu teklifin Genel Kurul gündemine alınarak görüşülmesi konusunu görüştüğünü kaydeden Hamzaçebi, “En son geçen haftaki görüşmemde bu sefer mutlaka dediler, daha önce yine bu sözü verdiler. Ama bu söz bir türlü Genel Kurul’da tahakkuk etmedi.

En son geçen hafta yaptığım görüşmede geçen hafta bu gündeme alınacaktı, sonra ertesi haftaya bırakalım dendi sonra tekrar beni aradılar biz bunu getirmeyeceğiz arzu ediyorsanız siz getirebilirsiniz dediler. Sayın Başbakan kamuoyuna bir söz vermişti. Böyle bir yasayı çıkaracaklardı, çıkmadı. Sayın Haberal’ın annesi ne ilktir ne sondur. Doğan Yurdakullar, Dursun Çiçekler, daha ismini bilmediğimiz nice tutuklu insan bu durumdadır. Acımasız insanlıktan yoksun bir yargı sisteminin sonucudur bütün bunlar” dedi. Hamzaçebi, şöyle devam etti:

“Sayın Başbakan işine geldiği zaman ucu kendisine dokunduğu zaman iki günde MİT Yasasını çıkarabiliyor. İki günde MİT Yasasını çıkarıp kendisini ve adamlarını korumaya alan Sayın Başbakan sıra insanlık adına bir düzenlemeyi yapmaya geldiğinde orada yok. Dini en çok kullananlar Kur’an-ı Kerim’i en çok kullananlar onu siyasete alet edenler insanlıktan nasibini alamamış olanlardır. Bugün Türkiye siyasetine yön verenler yön veren iktidar partisi onun başındaki Sayın Başbakan insanlıktan nasibini alamamıştır. Bu yargı sistemi de Sayın Başbakan’ın bu tutumunun bir yansımasıdır, onun uygulayıcısıdır, tablo budur.”

-MECLİS BAŞKANI'NA YAZDIĞI YAZIYI HATIRLATTI-

“Haberal’ın sağlık durumuyla ilgili olarak da daha evvel hayati tehlike arz eden bu durumu TBMM Sayın Başkanı’na ben CHP Grup başkanvekili olarak intikal ettirmiştim. 16 Şubat 2012 tarihinde TBMM Başkanı’na bir yazı yazdım” diyen Hamzaçebi, şöyle devam etti:

“Sayın Haberal’ın sağlık durumuna ilişkin raporları ekledim. Bir hayati tehlikenin söz konusu olduğunu ifade ettim. Raporlara göre ifade ettim. Bu yazı Meclis Başkanı tarafından Adalet Bakanlığına intikal ettirildi. Ben Meclis Başkanını göreve çağırdım aslında. Bir milletvekili hastalık halinde hangi olanaklardan yararlanma hakkına sahipse Sayın Haberal’da bu olanaktan yararlansın. Sayın Meclis Başkanı bu Adalet Bakanlığına gönderdi. Adalet Bakanlığı Silivri’ye gönderdi. Silivri’den bir yazı geldi Adalet Bakanlığına. Adalet Bakanlığına gelen yazı Meclis Başkanlığına intikal etti. Meclis Başkanı da kendisine gelen yazıyı 16 Mart 2012 tarihli yazıyı CHP Grubuna gönderdi. Meclis Başkanının yaptığı bir şey yok. Hadi Sayın Başbakan insanlıktan nasibini alamadı Sayın Meclis Başkanı sizin hiç insanlık duygunuz yok mudur? Bir hasta milletvekiliyle sizin ilgilenme göreviniz yok mudur? Meclis Başkanı olmanın ötesinde bir insani görev değil midir?”

Haberal’ın sağlık durumuna ilişkin 31 Mart 2012 tarihli holter raporu sonuçları hakkında da bilgi veren Hamzaçebi, “Ama sanki Haberal tam teşekküllü bir hastanede tedavi görürse sanki kendisine biçilmiş olan cezayı çekmeyecek gibi anlayış var.

Sayın Haberal’ın ve diğer milletvekillerimizin tutukluğunun hiçbir hukuki nedeni yoktur. Sayın Haberal’ın tutukluğunun nedeni sadece Sayın Başbakan’ın kin ve nefret duygularıdır, intikam duygularıdır” dedi.

Endişesini de dile getiren Hamzaçebi, “Endişem odur ki annesinin ölümü nedeniyle Sayın Mehmet Haberal’ın hayati tehlike olan bir sürece girebilme ihtimalidir, bunun olmamasını arzu ederim. Bu raporları da ilgililerin bilgisine sunuyoruz. Bütün milletimizi Tayyip Erdoğan’a siyasi değil sadece insanlık adına bir tepki vermeye davet ediyorum” diye konuştu.

-SORULAR-

Bir basın mensubunun, “CHP Genel Başkanı cenazeye katılacak mı, yarın grubunuz var mı?” sorusuna Hamzaçebi, “Daha sabah haber aldık. Şimdi MYK’ya geçtiğimizde konuyu değerlendireceğiz” dedi.

Meclis Başkanı’nın yazısına ilişkin bir soruya da Hamzaçebi, “Tam olarak Sayın Mehmet Haberal’ın tetkik ve tedavileri yapılmıştır diyor. O da Silivri’deki hastane tarafından yapılmıştır. Oysa Silivri’deki hastane Sayın Haberal’ın rahatsızlıklarını tedavi edebilecek olanağa sahip değildir” yanıtını verdi.

Silivri’nin tedavi edemediği bir hastalık söz konusu olduğunun altını çizen Hamzaçebi, “Ben 1.5 aydır AKP’nin grup başkanvekillerinden talepte bulunuyorum. Gündeme alınması için" dedi.