TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu sözcüsü İdris Şahin, ''Şu an itibarıyla Kemal Derviş'e gönderilmiş bir davetimiz yok. Ama dinlediğimiz konuklarımızdan edindiğimiz bilgiler ışığı altında bir kısım isimleri de dinleme gereği duyuyoruz. Bunlardan birisi olarak da Kemal Derviş'in dinlenilmesine karar verilebilir'' dedi.
Dolmabahçe Sarayı'nın yönetim binasında Nazlı Ilıcak'ın dinlenilmesinden sonra basına açıklama yapan Şahin, bugün itibarıyla bu haftaki çalışmaları tamamladıklarını ve Meclis'in de tatile girmesiyle çalışmaların Ekim ayında devam edeceğini söyledi.
Şahin, bugün Nuri Albayrak ve Nazlı Ilıcak'ı da dinlediklerini anımsatarak, 28 Şubat öncesi ve sonrasında medya-siyaset ilişkilerini ve bu süreç içerisinde başlarından geçen hadiseleri, medyanın bu sürece psikolojik olarak ne şekilde etkisi bulunduğunu, bundan dolayı ne şekilde mağdur olduklarını sorduklarını anlattı.
Albayrak ve Ilıcak'ın özellikle Andıç ve Batı Çalışma Grubu faaliyetleri hakkında bir kısım bilgiler verdiklerini ifade eden Şahin, ekonomik olarak da bir kısım davalar ve tazminatlarla kendilerinin sıkıştırıldığını anlattıklarını söyledi.
Şahin, Albayrak ve Ilıcak'ın, Türkiye'nin artık farklı bir demokratik düzeye girdiğini ve demokrasideki gelişmelerin bundan sonraki süreç içerisinde darbelere zemin hazırlayacak bir ortamın dışına çıktığını ifade ettiklerini de belirtti.
Nazlı Ilıcak'ın o dönem aktif siyaset yaptığını da anımsatan Şahin, Ilıcak'ın, 28 Şubat öncesinde de Refahyol iktidarı ve Refah Partisi'nin iktidara gelmesini asker kanadının istemediğini ifade ettiğini de kaydetti.
Şahin, Ilıcak'ın, o dönemde gazetelerde yapılan haberlerin ve ortamın psikolojik olarak 28 Şubat sürecini tetiklediğini de kendilerine anlattığını belirtti.
İdris Şahin, Komisyon Başkanı Nimet Baş'ın Mesut Yılmaz ile bir telefon görüşmesi yaptığını ifade ettiğini de dile getirerek, Yılmaz'ın, bu telefon görüşmesinde kendisinin yazılı olarak soruları cevaplandırabileceği noktasında bir beyanda bulunduğunu söyledi.
''28 Şubat Alt Komisyonu olarak biz çalışmalarımızda böyle bir usulü uygun görmüyoruz. Biz misafirlerimizi davet ediyoruz'' diyen Şahin, arzu edenin gelip komisyonuna bilgi ve görgülerini aktarabileceğini ifade etti.
-''Kemal Derviş'e gönderilmiş bir davetimiz yok''-
Kemal Derviş'in de davet edilip edilmediğinin sorulması üzerine Şahin, ''Şu an itibarıyla Kemal Derviş'e gönderilmiş bir davetimiz yok. Ama dinlediğimiz konuklarımızdan edindiğimiz bilgiler ışığı altında bir kısım isimleri de dinleme gereği duyuyoruz. Bunlardan birisi olarak da Kemal Derviş'in dinlenilmesine karar verilebilir. Ama bu, ana komisyona sunulup karar alındıktan sonra gerçekleşebilecek bir durum. Bunu henüz ana komisyonla paylaşmadık. Alt komisyon olarak düşünüyoruz'' diye konuştu.
-Nazlı Ilıcak-
Gazeteci Nazlı Ilıcak da 2 saat boyunca düşüncelerini ve 28 Şubat'ta yaşadıklarını anlattığını belirterek, özellikle Akşam gazetesinden çıkarılışını ve oğlu Mehmet Ali Ilıcak'ın kamuoyunda yıpratılmak için nasıl hedef haline getirildiğini anlattığını söyledi.
Ilıcak, Süleyman Demirel'in 28 Şubat'taki tavrıyla ilgili bazı soruların kendisine yöneltildiğini de kaydederek, ''Ben O'nun genelde meseleyi yumuşatarak götürdüğünü söyledim ve kendisinin açıklamalarından anladığımıza göre nizamiyenin kapısından asker döndü. Daha sıcak bir darbeyi engellemek için böyle davrandığını düşündüğümü söyledim'' dedi.
Kendisinin ortaya çıkardığı Andıç'tan da söz ettiklerini anlatan Ilıcak, onunla ilgili bilgiler verdiğini, ayrıca o dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın Batı Çalışma Grubu faaliyetlerini bilmediğini söylediğini, ancak kendi kanaatinin, bilmemesine imkan olmadığı yönünde olduğunu söylediğini de dile getirdi.
Ilıcak, milletvekilliğine son verilmesiyle ilgili süreci de anlattığını ifade ederek, o dönem medyanın kendisini hedefe koyduğunu dile getirdiğini de söyledi.