Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlıkta ‘Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele’ konulu bir basın toplantısı düzenledi. Şimşek, kayıt dışı mücadele ve yeni uygulamalar hakkında bilgi vererek, “Kayıt dışı ile mücadele bizim en temel önceliklerimizden bir tanesidir. Bana göre, kayıt dışı ile mücadele en az terörle mücadele kadar önemlidir. Bu ülkenin en büyük baş belası ‘terör’, ekonomik açıdan da kayıt dışılıkla mücadele en az o kadar önemlidir” dedi. Kayıt dışılıkla mücadelenin 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için çok kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Şimşek, kayıt dışılığın 75 milyonun hakkı hukuku olan vergiyi kaçırmak olduğunu ifade etti. Kayıt dışılığın Türkiye ekonomisinin gelişimine engel olduğuna işaret eden Şimşek, o nedenle geçtiğimiz yıllarda ‘Kayıt Dışıyla Mücadele Stratejisi Eylem Planı’nın hazırlandığını söyledi. Şimşek, bu planda 109 eylemin öngörüldüğünü ve 77 eylemin başarıyla uygulandığını ifade etti. Şimşek, “Sadece ve sadece mükellef sayılarında bile bu görülüyor. Mükellef sayılarında çok ciddi artışlar var. Öncelikle kağıt üzerinde mükellef sayısı azalmış gibi görünüyor ama bu telkinden kaynaklanıyor” diye konuştu.

Bakan Şimşek, mükellef sayısının 1 milyon 359 bin kişiye ulaştığını ve artış oranının yüzde 261 olduğunu söyledi. “Kayıt dışılıkla mücadelede bir miktar mesafe katetiğimiz göstergesidir” diyen Şimşek, kira beyannamelerinde 2008’de 744 bin mükellef varken, yüzde 82 oranında 615 bin mükelleflik bir artışın söz konusu olduğunu belirtti.

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Stratejisinin güncellendiğine dikkati çeken Şimşek, bu genelge ile yeni bir döneme girildiğini anlattı. Şimşek, “Kayıt dışı ekonomiyle mücadele yüksek kurulunu kurduk” dedi.

Elektronik ticaret teknik ve hukuki alt yapının henüz olmadığını belirten Şimşek, internet üzerinden yapılan alışverişin kayıt altına alınması için teknik ve hukuki alt yapının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Şimşek, “O nedenle en iyi uygulamaya sahip ülkelerden birisi Hollanda. Hollanda Gelir İdaresi’nin deneyimlerinden faydalanmak üzere Hollanda Hükümetiyle ortak bir proje yapılmaya başlandı. Projenin amacı, kayıt dışı elektronik faaliyetlerinde vergi alt yapısını oluşturmak, vergi kayıt-kaçağını azaltarak, elektronik ticaret yürüten mükelleflerin uyumunu artırmaktır” diye konuştu.

“Eş zamanlı olarak 81 ilimizde geçtiğimiz haftalar içinde, çok ciddi bir denetim çabasına girdik” diyen Şimşek, şunları kaydetti:

“Bu denetimler sonunda, 550 eleman katıldı bu denetimlere. Denetlenen mükellef sayısı 391 bin. İlk defa tespit edilen mükellef sayısı 12 bin 680. Kayıt dışı istihdama yönelik çalışmalar devam ediyor. Yılın herhangi bir döneminde bu denetimleri sürekli hale getireceğiz. Bu denetimler bir döneme mahsus değil. Gerekirse sokak sokak denetimleri yapacağız. Bütün elektrik, doğalgaz, telefon abonelerine denetim yapacağız. Ticaret müessesi olarak elektrik abonesi oluyor ama biz de kayıt yok, o yüzden denetimleri artıracağız. Online olarak araçların takibi, araçların üretimden çıktığı andan itibaren tüketiciye ulaşana kadar denetim yapacağız yeni bir sistem yaptık. Bundan sonra araçlar ithal edildiği, üretildiği andan itibaren tüketiciye satış aşamaları elektronik ortamda takip edilecek.”

Bakan Şimşek, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile ilgili olarak, ülke genelinde hizmet veren 957 tapu müdürlüğünden 950’sinin sisteme aktarıldığını ifade etti. Şimşek, “20 yıldır beklediğimiz projeyi yakında uygulamaya geçmiş olacağız. Bir an önce tam devreye girecek” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı e-kooperatif sistemiyle bütün inşaat sektörüyle ilgili her şeyin kayıt altına alınacağını söyleyen Şimşek, bu projeyle inşaat sektöründeki faaliyetlerin Maliye Bakanlığı olarak çok yakından izleneceğini anlattı. Şimşek, kayıt dışı ile ilgili Maliye Bakanlığı’nın www.kayitliekonomiyegeçiş.com.tr adresi hakkında bilgiler vererek, bu sitede bir takım anketlerin yapılacağını ve online olarak görüşlerin alınacağını söyledi. Bu konuda bir proje yarışmasının olduğunu ifade eden Şimşek, dereceye girenlere verilecek ödüllere ilişkin bilgiler verdi.Kayıt dışıyla mücadele için hazırlanan internet sitesi basına tanıtıldı. Kayıt dışıyla mücadele alanında bir protokol imzalandı.