Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından konu başlıkları şöyle:

- Ne insani olandan hiçbir zaman, hiçbir koşulda vazgeçmeyiz. Bizim görevimiz her hal ve koşulda yaşatmaktır. Arkadaşlarımız gittiler. Suriye'de 2 gazeteci arkadaşımız vardı. Birisini buldular. Aldılar ve getirdiler. Cüneyt Ünal'ı ailesiyle buluşturdular. Herkes teşekkür ediyor. Yüreğinde insan sevgisi olanlar teşekkür ediyor. Yüreğinde kin olanlar ise teşekkür etmiyor. Suriye zindanlarından bir gazetecinin kurtarılması seni niye rahatsız ediyor, bunu bir sor bakalım kendine.

- İnsani duygularımız olduğu için biz bunun mücadelesini verdik. Bunun için biz onu o zindanlardan çıkarıp Türkiye'ye getirildik.

- Rahatsız olanlara yalnızca bir sözcük söyleyeceğim: Zavallılar.

- Efendim neymiş, yaradanı yaradılandan ötürü severlermiş. E sevsene kardeşim. Hayır sevmem diyor.

- Gençlere ne diyordu? Kininizi unutmayın diyordu. Gençlerimize umut etmeyi öğretmek yerine kin aşılayan birinden ne olur?

- Türkiye'de her yerde terör var. Çözüm üretmeliyiz. Ama öncelikle terörün amacını öğrenmeliyiz. Terörün amacı orduyu yok etmek değildir. Onların amacı psikolojiktir. Toplumu ayrıştırmaya, düşmanlık yaratmaya çalışmaktır. O nedenle, akıl öfkeye yenilirse, terörle mücadelede başarılı olamazsınız.

- Öfkeye teslim olan siyasetçi terör sorununu çözemez. Siyasetçi çözüme odaklanmak zorundadır. Toplumun değer yargılarını dikkate alarak çözüm üretmek zorundadır. O bölüyorsa ben de böleceğim dediğiniz zaman, olmaz arkadaşlar.

- Siyasetçinin görevi, kavgasız bir ortamı nasıl yaratabilirim ben, bu olmak zorundadır.

- Şehit sayısıyla öldürülen terörist sayısını kıyaslayıp, bunu bir başarı gibi sunarsanız doğru olmaz.

- Uzmanlara sordum, dağa giden gençlerin ömrü ne kadar diye. 3 ile 5 yıl arasında değişiyor dedi. Düşünün, 30 yıldır devam ediyor.

Başbakan idam edecek adam arıyor

- 10 yıldır iktidardalar. Başbakan elinde iple geziyor, idam edecek adam arıyor. Adalet Bakanı diyor ki, nerden çıktı bu idam, bizim gündemimizde idam yoktu diyor. Bu nasıl bir bakanlar kurulu? Kazayla bunu CHP söyleseydi, ne stk'lar, ne medya 'vay efendim bu nasıl CHP' diye meydanlara çıkardı. Şimdi soruyorum, neden konuşmuyorsunuz? Yoksa başbakanın ruhu size de mi sindi?

- Kredisi bitmiş bir başbakanla karşı karşıyayız. Bütün dengeleri bozmuştur, bunu düzeltecek bilgisi, birikimi, kararlılığı Başbakan Erdoğan'da yoktur.

- Şimdi bunun vatandaşlar tarafından görülmesini engellemek için elinden geleni yapıyor.

- Bana diyor ki, 29 Ekim'de Türk bayrağı sallamak kolay, git Hakkari'de salla. Hakkari'nin de bu ülkenin bir parçası olduğunu unutmuş sanırım.

- Sen kim oluyorsun da bayrak üzerinden siyaset yapıyorsun?

- Ben dedim, gel Uludere'ye gidelim seninle. Korktu gelemedi. Ben korurum seni orada, gel dedim. Gelemedi.

- Bir başbakan düşünün, Van'a 2400 korumayla gidiyor. Sen kendine hiç soruyor musun, bu ülkeyi ben ne hale getirdim diye.

- Eğer bir iktidar sorun çözme kabiliyetini kaybetmişse, artık sorun yaratan bir konuma gelmiş demektir. AKP iktidarı, artık içte ve dışta sorun üreten bir kurum haline gelmiştir.

- Ne demiştim? Mümkün olsa kefenlerine bile cep yapacaklar. Gözü doymuyor bunların. Ama bütün faturayı vatandaşın sırtına kestiyor.

- Bütün söylemlerinin temel amacı bu: Ben Cumhurbaşkanlığı koltuğuna nasıl otururum. O koltuğa otursan bile, vicdanın buna el verecek mi, merak ediyorum!

- Dış politikada ne halde olduğumuz belli. Koro halinde 0 sorun demişlerdi. Şimdi herkesle kavgalı hale geldiler.

- Rahmetli Ecevit gitti, Saddam'la görüştü. Irak'ın işgaline karşı çıktı. Ama ne yaptılar ettiler, Ecevit'i başbakanlıktan devirdiler.

- Ecevit'i indirdiler, bu gitti bir yerlere, önlerine projeler koydular. Bunlar dedi ki, o kolay, siz bizi iktidar yapın. 'O kolay' lafı, bizim demokrasi tarihimize kara bir leke olarak kazınmıştır.

- Peki ne oldu? Ortadoğu'nun eş başkanı kimdi? Biliyorsunuz değil mi? Recep Tayyip Erdoğan. Irak 3'e bölündü. Ve o eş başkan Amerikan askerlerine başarılar diledi. Aynı şey şimdi Suriye'de oluyor. Eğer siz bunu yaparsanız, kendi ülkenize de ihanet etmiş olursunuz.

- Türkiye Ortadoğu'da yaşanan sorunlara çözüm üreten bir devlet konumundaydı. AKP iktidarı döneminde bunların hiçbiri olmadılar. Suriye'de taraf oldular. Filistin'de taraf oldular. Libya'da taraf oldular. Nerede taraf oldularsa hepsinde yenildiler. Herkesin düşman olduğu bir Türkiye. Neden böyle olsun.?

- Mavi Marmara'yı gönderdiler. Biz dedik, bu yanlış, yapmayın bunu. Hayır illa göndereceğiz dediler. Neden? Çünkü seçimler var, oy alacağız.

- Türkiye bölen-böldüren bir ülke konumuna geldi.

- Ne acıdır ki, 100 yıl önce bu ülkede bağımsızlık mücadelesi verildi. 100 yıl sonra yabancı güçleri ülkelerine kendileri davet eden yöneticiler çıktı. Bu süreci tarihçilerin çok iyi değerlendirmesi lazım.

- Sizin doğal kaynaklarınız var. Sizi içeriden ele geçiriyorlar. Kavga ettiriyorlar. Bağımsızlıktan sonra işgal süreci başlıyor. Ve adına demokrasi ve özgürlük diyorlar. Bunun aktörlerinden biri de Recep Tayyip Erdoğan'dır.

- Gazze'deki ablukayı 21. yüzyılda mümkün değil. Filistin, bölgesinde bağımsız bir devlet zorunda kurma hakkıdır. Sorunların üzerine tankla topla tüfekle giderseniz, bu olmaz. İsrail kendi tarihinden ders almalıdır. Kendilerine çektirilen zulmü Filistin halkına çektirmek İsrail halkına yakışmaz. Biz CHP olarak Ortadoğu'da barışın olmasını isteriz. Filistin ile İsrail'in oturup anlaşmalarını isteriz. Ama çoluğun çocuğun katledildiği bir savaşa onay vermemiz mümkün değil.

- Recep Tayyip Erdoğan'ın şunu öğrenmesi lazım: Sen çözüm üretemezsin. Çünkü sen artık Ortadoğu'da prestij kaybeden bir lidersin. Obama'ya kızıyor. Arap Birliği'ne kızıyor. Sen eğer gerçekten İsrail'e karşıysan, bu konuda gerçekten samimiysen Kürecik'teki İsrail'in füze kalkanını askıya alırsın.

- Bağırıp çağırıyorsun, BM, Arap Birliği niye bir şey yapmıyor diye. Sen yap. Kapa Kürecik radarını. Senin maskeni indireceğim Recep Tayyip Erdoğan. Senin maskeni indireceğim!

- Bütün dünyada maskesi indi. Henüz Türkiye'de inmedi. Medya var çünkü.

- Kürecik'i kapat, gelip seni kutlayacağım. Bunu söylüyorum.

- Türkiye'yi 2023'te dünyanın en saygın ülkelerinden biri haline getireceğiz. Getirecek tek bir parti vardır: Cumhuriyet Halk Partisi.

- Batıyı unuttuk. Ahlaki değerleri unuttuk. Döndük Doğu'ya; oradaki kavganın bir parçası olduk.