Kılıçdaroğlu'nun da katılacağı bugünkü kapalı grupta vekillere hitap edecek. BUGÜN'e konuşanDeniz Baykal, "Protokol hazırlandı. Şimdi 'uzlaşma olmazsa biz yaparız' diye kestirip atılıyor" dedi.

AK Parti'nin başkanlık sistemi önerileri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa çalışmaları ilemart ayına kadar süre veren açıklamaları CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ı harekete geçirdi.

Bugün'den Ezelhan Üstünkaya'nın haberine göre Parti tabanı ile milletvekillerinden konuşması gerektiği yönünde sürekli talepler alan Baykal, suskunluğunu bozma kararı aldı.

Baykal, geçen hafta Grup Başkan VekiliMuharremİnce ile Genel Kurul Salonu'nda sohbet etti. İnce, "Hoş geldiniz" deyince Baykal, yeni anayasa başlığı altındaki siyasi gelişmelerden rahatsızlığını dile getirerek kapalı grup toplantısı gerçekleştirilmesini ve konuşma yapmak istediğini söyledi.

KILIÇDAROĞLU 'OLUR' VERDİ

İnce, Baykal ile görüşmesinin ardından konuyu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na iletti. Kılıçdaroğlu, Baykal'ın talebine olumlu yanıt verdi. CHP'nin kapalı grup toplantısı saat bugün 11.00'de gerçekleşecek. Grup yönetimi, Baykal dışında diğermilletvekillerinin konuşmaması yönünde karar aldı.

Yeni anayasaya karşı itirazları ile bilinen ulusalcımilletvekilleri Dilek Akagün Yılmaz, Gürkut Acar ve Ahmet Toptaş'ın kapalı grup talepleri vardı. Ancak Baykal ile birlikte bu milletvekillerinin konuşmasının, kamuoyunda "parti içimuhalefet hareketi, çıkışı" algılamasına yol açmaması için kapalı grubun sadece Baykal'ın konuşması ile sınırlı tutulmasına karar verildi. Grup yönetimi bir anlamda "parti içi muhalif hareket" iddialarının önünü kesti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da kapalı gruba katılması bekleniyor.

'ARTIK KONUŞMAM GEREKİYOR'

Baykal, BUGÜN'e yaptığı açıklamada milletvekili ve partili olarak 'konuşmasının gerekliliğinin ortaya çıktığını' söyledi. Baykal, Başbakan Erdoğan'ın yeni anayasa çalışmaları ile ilgili süre veren açıklamalarına tepki göstererek, "Konuşma ihtiyacı oluşunca talep ettim. Olumlu karşılandı.

Evet ilk kez konuşacağım. Konuşmam çeşitli başlıklardan oluşacak. Şimdi ayrıntı vermem uygun ve doğru olmaz. Ancak başkanlık sistemi, yargının tek çatı altında birleştirilmesi, siyasi kimlik tartışmaları ve talepleri gibi konulara değineceğim. Başbakan, daha önce referandumdan geçen 26 maddeye ilişkin 'dokundurmam' dediği halde şimdi kendisi değiştiriyor.

Ne oldu?" dedi. Yeni anayasa çalışmaları için masaya "toplumsal uzlaşma ile yapacağız" diye oturulduğuna işaret eden Baykal, "Protokol hazırlandı. Şimdi 'uzlaşma olmazsa biz yaparız' diye kestirip atılıyor. Protokolde böyle bir madde mi vardı? Tüm bu gelişmelerle ilgili konuşma zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

GÜN BOYU EVİNDE ÇALIŞTI

Konuşma Baykal açısından "siyasi önemi"nin yanı sıra "duygusal" açıdan da önem taşıyor. Baykal ilk kez kapalı grup toplantısında konuşma gerçekleştirecek. Baykal, bugüne kadar kamuoyunda "çok başlı" görüntü vermemek için "konuş" taleplerine karşın sessizliğini korudu. Genel Başkanlık görevinden ayrılmasından bu yana Baykal, ilk kez kürsüye çıkarakmilletvekillerine hitap edecek.

"Geniş kapsamlı" bir konuşma yapacak olan Baykal, konuşmasına ilişkin çalışmalarını dün evinde sürdürdü. Yeni anayasa çalışmaları temelinde "uyarıcı" nitelikli bir konuşma yapacak olan Baykal, başkanlık sistemi, yeni anayasa komisyonu çalışmaları, Türkmilleti şeklindeki anayasal vatandaşlık tanımının değiştirilmesi yönündeki taleplerle ilgili durum değerlendirmesi yapacak. İmralı süreci ile ilgili görüşlerini aktaracak olan Baykal'ın, Ergenekon ve Balyoz davalarına da temas edeceği belirtildi.