Kılıçdaroğlu, TBMM'nin 94. açılış yıl dönümü resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajının sorulduğu Kılıçdaroğlu, metnin tamamını okumadığını, yarın Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un düzenleyeceği basın toplantısında bu konuya ilişkin değerlendirme yapacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin gelişmeler ve Başbakan Erdoğan'ın "ters köşe yapabiliriz" ifadesinin sorulması üzerine ise "Ne söylediğini bilmiyor ki bir açıklama yapalım. Önce ne söylediğini bir anlatması lazım" değerlendirmesinde bulundu. Ters köşe ifadesi ile ne demek istediği sorusuna da Kılıçdaroğlu, "Onu bilemem. Kendisine soracaksınız. Sağının solunun olmadığını söylediğine göre kafasında bir şey yok henüz. Öyle anlaşılıyor" karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanının bir açıklaması oldu, 'bundan sonrasıyla ilgili bir siyaset planım yok' dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" denilmesi üzerine de "Sözleri çok açık. Özel bir yoruma gerek yok" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajının cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgisi olduğunu düşünüp düşünmediğinin de sorulduğu Kılıçdaroğlu, "O sorunun muhatabı Erdoğan olması lazım. Ona soracaksınız" değerlendirmesinde bulundu.

"İl başkanlarının nabzını tutmam gerekir"

Kılıçdaroğlu, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinde bir değişiklik düşünüp düşünmediği konusunda ise yakın zamanda il başkanları toplantısı yapacaklarını hatırlatarak, bu konuda il başkanlarının da nabzını tutmak istediğini söyledi.

Partisinin Temmuz ayında olağan kurultay yapması gerektiği, yerel seçimlerin ardından ise küçük kurultay yapılabileceği tartışmaları olduğunun hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, "Milletvekillerini dinledik, Parti Meclisi üyelerini dinledik, şimdi il başkanlarını dinleyeceğim. 2 Mayıs'ta da kadın kollarını dinleyeceğiz. Sonra karar vereceğiz" dedi.

"Her partinin beklediği kadar bekleyeceğiz"

Kılıçdaroğlu, "Bu toplantılardan sonra cumhurbaşkanlığı adayınızı belirleyecek misiniz? Ne zaman açıklayacaksınız? Daha ne kadar bekleyeceğiz?" denilmesi üzerine de "Her partinin beklediği kadar bekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinliğinde, pankart açarak protestoda bulunanlara polisin müdahalesinin de sorulduğu Kılıçdaroğlu, müdahaleyi "acı bir olay" olarak nitelendirdi.

Kılıçdaroğlu, "Çocuk tutuklanır mı? Demokrasilerde böyle bir şey olur mu? Çocukların sevgiye ihtiyacı var, şiddete değil. O çocukları siz şimdiden alıyorsunuz baskıya, şiddete alıştırıyorsunuz. O çocuklara yazık. Onların geleceğini düşünmek zorundayız" diye konuştu.

"Konuşmamı Berkin Elvan'a adadım"

TBMM Genel Kurulu'nun 23 Nisan özel birleşiminde yaptığı konuşmayı Gezi Parkı olaylarında yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan'a adadığının hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, Elvan'ın ölümünün araştırılması ve faillerinin açığa çıkarılması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Berkin Elvan bu ülkenin çocuğudur. Onu terör örgütünün üyesi olarak tanımladılar. Oysa o, sabah ekmek almaya çıkmıştı, annesinden izin alarak. Bir daha böyle ölümler olmasın diye konuşmamı Berkin Elvan'a adadım, grubum adına. Böyle acıları hiçbir anne yaşamasın, hiçbir toplum yaşamasın. Çocuklar geleceğimiz ve umudumuzdur. Onları yaşatmak hepimizin ortak görevi olmak zorundadır."