Bakan Erdoğan Bayraktar, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde sergilenen Çevre Çiçekleri Tiyatro Gösterisi’ni izledikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yarın yapılacak ikinci yıkımlarla ilgili konuşan Bakan Bayraktar, “Türkiye’de yaklaşık 20 milyon konut stoku var ve ülkemiz 24 bin 500 kilometre uzunluğunda deprem fay hattı üzerinde oturuyor. Fay hattı üzerinde bulunan konutlardan 6,5 milyonunun riskli olduğunu ve bunların yenilenmesi gerektiğinin hesabını yaptık, bunu 20 sene de yapacağız. Çok yoğun bir seferberlik başlattık. Başbakan Erdoğan’ın teşrifleriyle Esenler’de başlattığımız kentsel dönüşüm tüm yurtta, tüm hızıyla devam ediyor. Yarın da Gaziosmanpaşa’dan, Türkiye’nin yedi noktasında kentsel dönüşümün ikinci büyük adımını atacağız. Yaklaşık 35 bin tane bağımsız konutun dönüştürülmesini başlatacağız. Bundan sonra dalga dalga devam edecek” diye konuştu.

2013 yılı sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadar ise toplam 400 bin konut ve işyerinin dönüşümünü başlatmayı hedeflediklerini anlatan Bakan Bayraktar, “Biz yerinde dönüşüm yapıyoruz, rızaya göre, gönüllülük esasına göre dönüşüm yapıyoruz. Vatandaşlarımıza kira yardımı yapıyoruz, kredi desteği veriyoruz, kentsel dönüşüm yapılan yerlerde vatandaş açısından KDV yok, vergi yok, hiçbir harç yok. Bu bakımdan vatandaşlarımıza riskli evini yenileyecek çok avantajlar sağalıyoruz. Bu bakımdan istiyoruz i vatandaştan talep gelsin ve biz bu dönüşümü vatandaşın talebi doğrultusunda yürütelim, çok daha iyi bir sonuç alalım. Çok başarılı olan belediyelerimiz var. Belediyelerimize destek veriyoruz. Bu projeyi ülkemizin modern şehirlere kavuşması için, şehirlerimizin çevreci bir boyuya kavuşması için, vatandaşlarımızın daha mutlu ve huzurlu olması, modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş yerleşim birimlerine kavuşması için yoğun bir gayret içindeyiz” şeklinde konuştu.

Bakan Bayraktar, kıyıda ilk 50 metreye yapılaşma yasağı getiren Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği'ndeki değişiklikle ilgili bir soruya da yanıt verdi. Kıyıların anayasa göre halkın malı olduğunu anlatan Bayraktar, “Ama bir olgu var, kıyılarda yapılan binalar var. Mevcut duruma dikkat etmek suretiyle, kırmadan, dökmeden kıyılarımızı halkımıza açmak için bir gayret gösteriyoruz” diye konuştu.