Ataka lideri Volen Siderov parlamentonun bugünkü oturumunda, Başbakan Borisov'a "Osmanlı İmparatorluğu emelleri olan Türkiye ile ortak bakanlar kurulu toplantısı yapmak ve resmi karşılama töreni kıtasını Türkçe olarak selamlamak Bulgaristan'ın milli çıkarlarına aykırı değil mi" sorusunu yöneltti.

Boyko Borisov, oturuma katılan milletvekillerinin de şaşkınlıkla karşıladığı soruyu yanıtlarken, Bulgaristan-Türkiye ilişkilerini her alanda geliştiğini belirterek, Türkiye ziyaretinin son derece olumlu ve iyi geçtiğini söyledi.

Bulgaristan hükümetinin komşu ülkelerle ortak bakanlar kurulu toplantılarını daha önce de düzenlediğini hatırlatan Borisov, şöyle konuştu: "İkili oturumlar uygulaması çağdaş ve Avrupalı bir yaklaşımdır. Son iki yılda Yunanistan, Romanya ve İsrail hükümetleri ile benzer toplantılar yaptık, bu sene de tekrar edeceğiz. Fransa ve Almanya arasında böyle oturum yapılmıştı. Bu tür toplantılar konuların daha geniş kapsamlı ele alınmasına ve sorunlara çözüm bulunmasına olanak sağlıyor." Borisov, ırkçı liderin Türkiye hakkındaki "Osmanlı İmparatorluğu emeli olan ülke" nitelemesine de kesinlikle katılmadığını belirtti.

Boyko Borisov, Volen Siderov'un, tören kıtasını Türkçe selamlamasıyla ilgili eleştirisini ise "Ben 2010 yılında Türkiye'ye yaptığım ilk ziyaret sırasında da kıtayı Türkçe 'Merhaba asker' diye selamladım. Gerek Bulgaristan'da gerek başka ülkelerde konuğun tören kıtasını o ülkenin resmi dilinde selamlaması geleneksel bir uygulamadır" sözleriyle yanıtladı.