Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu, 28 Şubat darbesini dönemin gazetecilerinden dinlemeye devam ediyor. Komisyon üyeleri 28 şubat döneminde Zaman Gazetesi'nin sahibi Alaattin Kaya, gazeteciler Hüseyin Gülerce , Avni Özgürel , Gülay Göktürk ve Ahmet Hakan Coşkun'u dinledi.

"LİBYA ZİYARETİ SONRASI DÜĞMEYE BASILDI"

28 Şubat sürecine "buz gibi darbeydi" diyen Gülerce'ye göre, 28 şubat'ın düğmesine Erbakan'ın Kaddafi'yi ziyaretinde gerçekleşen çadır görüşmesinden sonra basıldı.

"Ondan sonra Refah-Yol kendini bir çok meselede savunmamaz hale geldi. Saddam'ın Kuveyt'e işgale tahrik edildiği gibi, acaba Kaddafi de konuşması ile Refah-Yol hükümetini devirme adına tahrik edilmiştir, böyle bir konuşmaya zorlanmış mıdır?"

"AK PARTİ 35. MADDEDE AYAK DİRİYOR"

Gülerce, MHP ve CHP 'nin her gün 'darbelere gerekçe gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini kaldıralım' dediğini, ancak AK Parti 'nin 'ayak dirediğini' ifade etti. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Nimet Baş, 35. maddeyi okudu ve bu maddenin darbe yapmak için düzenlenmiş bir madde olmadığını savundu.

"BAŞBAKANLIK'TAKİ YEMEK BAHANE EDİLDİ"

Zaman gazetesinin eski imtiyaz sahibi Alaattin Kaya ise 28 Şubat sürecinde Başbakan Erbakan'ın tarikat liderlerine verdiği yemeğe kendisinin de katıldığını anlattı. Kaya, o iftar yemeğinin Sincan'da tankların yürütülmesine bahane yapıldığını söyledi.

"DEMİREL SİVİL SİYASETTEN YANA DEĞİLDİ"

Gazeteci Gülay Göktürk ise "Basın dik dursaydı, birkaç Genel Yayın Yönetmeni istifa etmeyi göze alabilseydi, talimatla attırılan manşetler reddedilebilseydi darbeciler tası tarağı toplar gitmek zorunda kalırdı" dedi. Göktürk, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de sivil siyasetten yana olmadığını söyledi.

"DARBELERİN ARKASINDA FAİZ LOBİSİ VAR"

Komisyona bilgi veren bir diğer gazeteci de Avni Özgürel oldu. Dünyada iktidara gelen ilk ve tek çetenin İttihat ve Terakki olduğunu dile getiren Özgürel, günümüzdeki darbecilerin de bu ittihatçı geleneğe bağlı olduğunu söyledi.

28 şubatı ekonomik yönleriyle de değerlendiren Özgürel, Türkiye'deki darbelerin tamamında faiz lobisinin olduğunu; Türkiye'nin 28 Şubat'ta 380 milyar dolar kaybettiğini anlattı.

"TÜM MEDYA BİR YANDA KANAL 7 BİR YANDA"

Ahmet Hakan Coşkun, 28 Şubat döneminde Kanal 7'de çalıştığını ve o dönemki tutumu nedeniyle hedef haline geldiğini, bugün de AK Parti'ye yönelik eleştirel bakışı nedeniyle hakkında asılsız haberler yapıldığını anlattı. Hakan, bir gazetecinin, açtığı davayı kazanmasına rağmen hakkında 42 kez ‘askerlikten kaçtı' şeklinde haber yaptığını anlatarak, bunun arkasında belli bir desteğin olduğunu söyledi.

O dönemde tüm medyanın bir yanda, Kanal 7'nin diğer yanda olduğunu belirten Coşkun, “28 Şubat'ta direnen bir televizyon kanalının görünen yüzü olarak ithamlara maruz kaldım ama bugün de kalıyorum” dedi.