MHP, TBMM Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamaması üzerine, grup önerisini Genel Kurul’a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, kısa bir süre önce bor madenlerinin özel sektöre açılmasına imkan veren yasa tasarının Meclise sevkedildiğini hatırlatarak, ancak Anayasa ve ilgili yasalarda madenlerin devlet eliyle işletilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Danıştay’ın konuyla ilgili kararının da bulunduğuna işaret eden Işık, ”Devlet eliyle işletmenin ne anlama geldiğini bilecek bilgi birikimine sahip değilseniz bu tasarıdan imzanızı çekin. Hizmet alımı yöntemiyle yürütülen işlemlerin artık yetmediği, bunun yerine bor üretim tesislerinin, rezervlerin bulunduğu alanların 3. kişilere devredilerek yapılmasıyla, özelleştirmenin önü açılıyor” diye konuştu.

AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, bor pazarının büyümesini beklemek yerine, yeni alanların aranmasının hedeflendiğini belirterek, bor üretim ve satışının arttığını söyledi. Selamoğlu,”Bor ile ilgili olarak ortaya atılan ’40 milyon dolar ile yabancı firmaya satılacağı, hammade olarak yurt dışına satılıp ürün olarak geri alınması” gibi dedikodular var. Bu boyutta bir kuruluşun 40 milyon dolara satılması mümkün değil” görüşünü ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, öneri lehinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en stratejik ürününün bor olduğunu belirtti. Bor madenlerinin Eti Madencilik tarafından işletildiğini anımsatan Erdoğdu, şöyle konuştu: ”Açılan ihale Fernas Şirketi’ne verilmiştir. Hatırlarsanız, Enerji Bakanlığı’nda organize yolsuzluk yapıldığı ortaya çıkmıştı. Fernas bu aktörlerden biriydi. İki yöneticisi ihaleye fesat karıştırmaktan hüküm giydi. Fernas şirketi, daha sonra eti madenlerinin ihalesine başvurdu. Türkiye’nin en stratejik madeni olan bor dekapaj ilahesine başvurdu ve aldı. İşte Hükümet’in bor madenlerine bakışı budur. Yarın önümüze gelecek tasarıyla bu zaten fiilen gerçekleşmişti. Enerji Bakanlığı bunu engelleyebilirdi. Ben Bakanlığı, Hükümeti suçluyorum, şirketi suçlamıyorum.

Benzer süreçler kömür madenleri için geçerli. Madenlerin bir kısmı ihalesiz olarak sizin partinize yakın işadamlarına verildi. Çorum Dodurga madeni için yapılan ihale.... Açık ve üstü kapalı olan iki ayrı yer var. Üstü kapalı olandan maden çıkarmak çok daha zordur. İhaleye girenler, ’açık yer dahil mi?’ diye hem sözlü hem de yazılı olarak soruyorlar ve ’hayır değil’ yanıtı alıyorlar. Şirket daha sonra TKİ’ye başvuruyor. Siyasi bir sihirli çubuk dokunuyor ve üstü açık maden bu şirkete veriliyor. Bu şirket, Meclis’in tam karşısında otelin de sahibi olan Çelikler. Fakir ailelere kömür dağıtılıyor. Bunun parasını Hazine’den alıyorsanız ve kömürü ihalesiz alıyorsanız, burada ahlaki sorun var. Enerji Bakanı gelsin, ’bunlar gerçek değil’ desin, özür dileyeceğim. Ama bunu Hazine ve Sayıştay raporlarıyla ispat edersem bir tek şey istiyorum; iktidarınızda bir kez yolsuzlukla mücadele edin ve Bakanı gensoruyla düşürün.” AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy, bor madenlerinin özelleştirilmesine dair bir gelişme olmadığını belirterek, ”Bor meselesinin sahibi benim. Bize ait olan mesele. Devlet de sahip olmuş. Mülkiyeti devlette kalmak kaydıyla taşeron kullanabilir. Taşeron kullanmak yanlış mı? AK Parti bu işe sahip çıkmıştır ve büyütmüştür. Sizin daha önce bordan haberiniz bile yoktu” görüşünü savundu.

CHP’li Erdoğdu, ’sataşma’ olduğu gerekçesiyle söz aldı. AK Parti sıralarından kendisine ”ah yavrum...” diye laf atılması üzerine Erdoğdu, ”Ah yavrum yok kardeşim. Benim canımı sıkma. Senin beynin yetmez. Enerji Bakanı bürokratlarıyla buraya gelecek. Bu herkesin, 75 milyonun parası. Benim görevim bunun hesabını sormak. Biz de belgelerimizi açacağız. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada MHP’nin grup önerisi kabul edilmedi.