TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen 'Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 67. Genel Kurul Toplantısı'na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir ve Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici katıldı. Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada, darbe hukukunun ve 12 Eylül darbesinin yaptığı yasaların yürürlükte olduğunu belirterek, bu yasalar hakkında bilgiler verdi. Uludere olayının hesabının verilmediğini anlatan Kılıçdaroğlu, bunun hesabının sorulmadığı sürece ülkede sağlıklı bir demokrasinin yeniden inşa edilemeyeceğine dikkati çekti.

Kılıçdaroğlu, ülke ekonomisine ilişkin, "Sıcak para konusunda bizim tablomuz nedir? Sayın Başbakan çok güzel bir örnek verdi. Dedi ki 'Bir bisikletin üzerinde pedalı düzenli çevirirseniz düşmezsiniz ve yolunuza devam edersiniz. Ama o pedalı üreten kişi çevirirse düşmezsiniz yolunuza devam edersiniz, eğer o pedalı uluslararası tefeciler sıcak parayı getirenler çevirirse sıcak para gittiğinde siz de düşersiniz" diye konuştu. İşin özünde üretim olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, üretimin desteklenmesi gerektiğini ve hükümetin de ayakta durması için sıcak paraya ihtiyacı olduğunu söyledi. TRT payının kaldırılmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Neden TRT payı ödüyorsunuz siz, vergi ödüyor ayrıca TRT payı ödüyorsunuz. Niçin ödüyorsunuz? Dünya'nın en pahalı mazotunu, benzinini neredeyse doğalgazını ödüyoruz. Dönüp şu soruyu iktidar kendilerine sordular mı 'Bizim sanayicimiz bu kadar varlıklı mı', 'Uluslararası alanda nasıl rekabet edecek bu kişiler' diye sordular mı" şeklinde konuştu.


Gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 22 olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, bu gerçeği herkesin bilmesi gerektiğini söyledi. Krizin olduğu 2002 yılında icra dairelerindeki dosya sayısının 10 milyon 26 bin olduğunu bildiren Kılıçdaroğlu, "2011 ekonominin sözde en parlak olduğu dönemlerde icra dairelerindeki dosya sayısı 10 milyondan 20 milyon 506 bine çıkmış durumda" dedi. "Kalkınma Ajanslarının başında Valinin ne işi var" diyen Kılıçdaroğlu, "Kalkınma Ajanslarının bu ülkede üretim yapacak sanayici, esnafı KOBİ'yi desteklemesini istiyorsunuz, verirsiniz bu işi yapanlar var. Sanayi Odaları var, Odalar var onlara verin" şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu, 10 yılda 6 kez mali af çıktığını belirterek, "Mali affını niye çıkarıyorlar biliyor musunuz? Vergisini düzgün ödeyenlerden şantajla ek vergi almak için" dedi.


Başbakan Erdoğan'ın terör konusuna ilişkin yaptığı açıklamaları hatırlatan Kılıçdaroğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "1- Terör Türkiye'nin son 40 yıl en temel sorunudur, 2-Hükümet programı okunurken mecliste, terörle ilgili bir cümle dahi yoktur, 3-Eğer bugün ülkede terör bitmiyorsa bunun tek sorumlusu vardır o da siyaset kurumudur, 4- Çözüm üretilecekse bu toplumsal uzlaşmayla çözülür. Bunu biz söylüyoruz. Sayın Başbakan, 'Toplumsal uzlaşma ne demektir' diyor. Keşke burada olsaydı da toplumsal uzlaşmanın ne olduğunu o da dinleseydi."
Terör konusunda TBMM'de bir komisyon kurulması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, her siyasi partide terörün sonlandırılması ile ilgili bilgili insanlar olduğunu ve terör konusunda da her siyasi partinin milletvekili görevlendirilebileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Parlemento dışında ikinci bir komisyon kurulması lazım. Yine her siyasi partinin akil adamlarından oluşan bir heyet. Onlar herkesle her ortamda görüşme yapabilirler" dedi.


Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan dayatmayla reform olmaz' dedi. Doğrudur, peki ben şu soruyu sormak isterim. Eğitim sisteminde yapılan değişiklik nasıl oldu? Dayatmayla olmadı mı? Milletvekilleri tekmelenmedi mi? Eğitim gibi, bir ülkenin en stratejik konusu Milli Eğitim Şurası'nda görüşülmedi. Hükümet programında yok. Kalkınma Planlarında yok. Bakanlar Kurulu'ndan teklif olarak gelmiyor. 5 Milletvekili kanun teklifi veriyor, hiçbirisi de eğitimci değil. Yıldırım hızıyla geçiyor. Muhalefeti konuşturmuyor. Dayatmayla reform olmazmış. Bir insan söylediğinde samimi olur" şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan'ın 'Merkez Bankası döviz rezervlerini 100 milyar dolara çıkaracağız' açıklamalarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Aldığınız her dolar Amerika Birleşik Devletlerine açtığımız sıfır faizli kredidir. Bir paranın çok değerli olması, stok edilmesi ekonomi bilmediğimizi gösterir zaten" dedi. Ekonomi bilmenin sanayiciye danışmak olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, siyaset kurumunun engelleri kaldırmak için var olduğunu söyledi. Türkiye Avrupa'nın en büyük otobüs üretim merkezi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Madem ki Dünya'nın en kaliteli otobüsünü üretiyoruz, otobüsü nereden alıyoruz? İstanbul Büyükşehir Belediyesi gitti otobüsleri Hollanda'dan aldı" şeklinde konuştu. "Hollanda dağı olmayan tek ülkedir" diyen Kılıçdaroğlu, satın alınan otobüslerin yokuş çıkmadığını ve Dünya'nın en modern hurdalığına sahip olunduğunu belirtti.


Kılıçdaroğlu, tutuklu milletvekilleri için yapılması istenen düzenleme ile ilgili olarak, "Bu değişiklik yapılırsa neymiş, Murat Karayılan'da milletvekili olabilirmiş. Benim bildiğim kadarıyla milletvekili olmak için askerlik şartı var. Murat Karayılan hiç askerlik yapmadı. Niye millete doğruları söylemiyoruz. Dünya'nın en sayılı cerrahıdır Mehmet Haberal. Yazık değil mi bu ülkeye? Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Hükümet Sözcüsü yanlış diyor. Yanlışı düzeltemiyoruz. O zaman bu nasıl parlamento diye vatandaş sormayacak mı."